Vilket mobilabonnemang har bäst täckning?

Telia har i flera oberoende tester kammat hem prispokalen för sitt rikstäckande mobilnät, och i Umlauts senaste mätning av nätkvaliteten vann operatören både på totalen och i varje mätkategori: tal, data och crowd. Men det finns både regionala och lokala skillnader, så för att hitta mobilabonnemanget som har bäst täckning just där du bor måste du jämföra operatörernas täckningskartor. Här ger vi dig bästa tipsen!

Jämför operatörernas täckning i olika delar av landet

För att hitta mobilabonnemanget med bäst täckning där du bor eller planerar att använda abonnemanget som mest måste du som sagt jämföra operatörernas täckningskartor. Kartorna hittar du på deras respektive hemsidor. Där kan du se täckningen i de olika nätverken och i regel även söka på din adress för att få ett så exakt resultat som möjligt.

Du kan även få en bra överblick av kartorna här nedanför. Här visar vi Telias, Tele2:s, Telenors och Tres täckning i 2G, 3G och 4G. Tre har inget aktivt 2G-nät, så här ser du täckningen i 3G, 4G och 3G+4G.

Tänk på! Telia, Tele2, Telenor och Tre har alla aktiva 5G-nät. Men eftersom 5G-utbyggnaden fortfarande pågår för fullt i hela landet skulle en 5G-karta i dagsläget inte ge någon rättvis bild av täckningen. Därför har vi valt att inte inkludera den i vår jämförelse.

Telias täckningskarta

Som du ser på kartan här ovanför är täckningen, framför allt i 2G och 4G, mycket god även i landets norra delar och ute på landsbygden. Kolla in kartan på Telias hemsida och se hur täckningen är just på din adress.

Tele2:s täckningskarta

Även Tele2 har enligt oberoende tester ett av Sveriges starkaste mobilnät. Täckningen är riktigt bra i stora delar av landet, framför allt i 2G och 4G. Vill du se hur täckningen är just på din adress? Kolla in kartan på Tele2:s hemsida.

Telenors täckningskarta

I senare tester av de svenska mobilnätens kvalitet har Telenor hamnat allt längre upp på topplistan. Som du ser på kartan har i princip hela landet tillgång till Telenors nät, framför allt 2G och 4G. På Telenors täckningssida kan du skriva in din adress och se hur täckningen är just där du bor.

Tres täckningskarta

Bilden ovan visar som sagt Tres täckning i 3G, 4G och 3G+4G. Som du ser på kartan är Tres nät absolut starkast i landets södra och mellersta delar. Ovanför Gävle kan det tyvärr vara svårt att surfa i 4G, och ute på landsbygden i norr kan täckningen på vissa ställen vara obefintlig.

Men när det väl finns täckning är nätet starkt och hastigheterna riktigt höga. Du kan se hur täckningen är just i ditt område på kartan på Tres hemsida.

Vilka operatörer delar nät?

Tänk på att det är flera operatörer som delar mobilnät. Det innebär att deras mobilabonnemang har lika bra eller dålig täckning där du bor. Här nedanför har vi listat vilka mindre operatörer som går under de fyra största operatörernas nät.

Operatörerna som delar mobilnät

Kan jag testa mobilabonnemang innan jag köper?

Ja, vissa operatörer erbjuder “täckningsgaranti” eller så kallade “prova på”-abonnemang. Om operatören du är intresserad av inte erbjuder någon av dessa lösningar kan du fråga om du får prova mobilabonnemanget i någon vecka. På så sätt kan du försäkra dig om att ditt mobilabonnemang har täckning där du bor eller kommer använda det som mest.

Fråga grannarna om täckningen

Det kan vara en bra idé att fråga människor i din omgivning vad de har för täckning i området med sina mobilabonnemang. Om dina grannar är nöjda med en viss operatör kommer täckningen förmodligen att fungera bra för dig med. Om du redan vet vilken operatör som erbjuder bäst täckning i ditt område kan du jämföra mobilabonnemang hos den operatören.

Sammanfattning

Det går alltså inte att säga vilket mobilabonnemang som har bäst täckning hos dig utan att veta var i landet du befinner dig. Även om till exempel Telia bevisligen är ett säkert kort kan det finnas både regionala och lokala skillnader. Därför är det alltid bra att ta en närmre till på täckningskartorna innan du köper ett mobilabonnemang.

Bor du i södra eller mellersta Sverige, framför allt i någon av storstadsregionerna, behöver du inte tänka allt för mycket på täckningen eftersom operatörernas nät är som starkast just i dessa områden. Om du bor eller vistas mycket i norr eller ute på landsbygden kan du däremot behöva göra en mer noggrann jämförelse av operatörernas nät för att hitta mobilabonnemanget med bäst täckning.

Hitta bästa mobilabonnemanget med bäst täckning
Välj surf
0 GB+
2 GB 100 GB+