Vilket mobilabonnemang har bäst täckning?

Vilket mobilabonnemang som har bäst täckning beror på var du använder mobilabonnemanget. Mobilabonnemang fungerar olika bra på olika platser, och det kan därför vara bra att undersöka täckningen på de platser du brukar vistas på innan du skaffar ett nytt mobilabonnemang. Eftersom täckningen är varierande på olika platser i Sverige är det bäst att du jämför mobilabonnemangen för att se vilket som ger bäst täckning i ditt område.

Använd täckningskartor för att jämföra täckning

För att försäkra dig att din operatör har bra täckning på de platser du brukar röra dig på kan du undersöka täckningen med hjälp av en täckningskarta. Alla operatörer har täckningskartor där du kan zooma in och titta på platser du brukar röra dig på.

Nedan ser du täckningskartorna för Sveriges fyra största operatörer: Telia, Tele2, Telenor och Tre. Bilderna visar täckningen i 2G, 3G och 4G. På Tres karta visas täckningen i 3G, 4G och 3G+4G.

Telias täckningskarta

Telia har ofta placerat sig i topp när det gäller mobilnätets täckning och styrka över hela Sverige. Som du ser på kartan ovan är täckningen, framför allt i 2G och 4G, mycket god även i landets norra delar och ute på landsbygden.

Kolla in kartan på Telias hemsida och se hur täckningen är just på din adress.

Tele2:s täckningskarta

Även Tele2 har enligt oberoende tester ett av Sveriges starkaste mobilnät. Täckningen är riktigt bra i stora delar av landet, framför allt i 2G och 4G. Vill du se hur täckningen är just på din adress? Kolla in kartan på Tele2:s hemsida.

Telenors täckningskarta

I 2G och 4G är Telenors mobilnät mer eller mindre rikstäckande. Allra bäst är nätet i de mellersta och södra delarna av landet och kring större städer. På Telenors täckningssida kan du skriva in din adress och se hur täckningen är just där du bor.

Tres täckningskarta

Bilden ovan visar Tres täckning i 3G, 4G och 3G+4G. Som du ser på kartan är Tres nät absolut starkast i landets södra och mellersta delar. Ovanför Gävle kan det tyvärr vara svårt att surfa i 4G, och ute på landsbygden i norr kan täckningen på vissa ställen vara obefintlig.

Men när det väl finns täckning är nätet starkt och hastigheterna riktigt höga. Du kan se hur täckningen är just i ditt område på kartan på Tres hemsida.

Flera operatörer verkar under samma nät

Tänk även på att vissa operatörer ägs av andra vilket gör att de verkar under samma nät. Det innebär att du kan få lika bra täckning med två olika operatörer. På så sätt har du större möjligheter att hitta det bästa mobilabonnemanget för dig.

Operatörer som använder Telias mobilnät

 • Halebop
 • Fello
 • A3
 • My Beat
 • Telness

Operatörer som använder Tele2:s nät

 • Comviq
 • Com Hem
 • Katshing
 • Penny

Operatörer som använder Telenors nät

 • Vimla
 • Universal Telecom

Operatörer som använder Tres nät

 • Hallon
 • Chili

Be om att få testa mobilabonnemanget innan du köper

En del operatörer erbjuder “täckningsgaranti” eller “prova på”-abonnemang. Om den operatören du vill välja inte gör det kan du fråga om du får prova mobilabonnemanget i någon vecka. På så sätt kan du försäkra dig om att ditt mobilabonnemang fungerar som det ska på de platser du brukar vistas på.

Fråga andra i din omgivning om täckningen

Det kan vara en bra idé att fråga människor i din omgivning vad de har för täckning i området med sina mobilabonnemang. Om dina grannar är nöjda med en viss operatör kommer täckningen förmodligen att fungera bra för dig med. Om du redan vet vilken operatör som erbjuder bäst täckning i ditt område kan du jämföra priser på mobilabonnemang hos den operatören.

Filip Svensson
Filip Svensson Telekom-skribent filip.svensson@mobilabonnemang.se