Wifi-samtal

Wifi-samtal är helt enkelt samtal som du kan ringa över ett valfritt wifi-nät. Funktionen kan vara användbar om du befinner dig på platser med dålig täckning i det ”vanliga” nätet, till exempel i en källare eller garage, men har tillgång till wifi. Här kan du läsa mer om vad som krävs för att kunna använda wifi-samtal och hur du aktiverar det på mobilen.

Vad krävs för att kunna använda wifi-samtal?

För att du ska kunna använda wifi-samtal måste du både ha en mobiltelefon och ett mobilabonnemang som stödjer funktionen. Nu har ju de flesta operatörer aktiverat wifi-samtal på sina mobilabonnemang, men det kan alltid vara bra att dubbelkolla vad som gäller och om du behöver göra något innan du kan köra igång.

Hur ringer man ett wifi-samtal?

Det enda du behöver göra är att se till att mobilen är uppdaterad med den senaste mjukvaran och att wifi-samtal är aktiverat i inställningarna. Du kan läsa hur du går till väga längre ner på sidan. Sedan är det bara att ringa ett samtal precis som vanligt, men med skillnaden att mobilen kommer välja och använda det nätverk som är starkast för att ge dig bästa möjliga uppkoppling.

När wifi-samtal är aktiverat kan samtalet alltså gå via wifi i stället för via mobilnätet, om mobilen anser att det är det bästa alternativet.

Vad kostar wifi-samtal?

Det kostar inget extra att ringa wifi-samtal. Har du ett mobilabonnemang med fria samtal så ingår wifi-samtal i abonnemanget. Har abonnemanget med rörligt pris för samtal, debiteras wifi-samtal på samma sätt som i mobilnätet.

Erbjuder alla operatörer wifi-samtal?

Alla större svenska operatörer erbjuder wifi-samtal och det gör även de flesta mindre operatörerna. Men det finns vissa som ännu inte har lanserat wifi-samtal, så dubbelkolla vad som gäller hos just din operatör.

Hitta mobilabonnemang med stöd för wifi-samtal
Välj surf
0 GB
3 GB 200 GB

Fungerar wifi-samtal både på Iphone och Android?

Ja, i princip alla nyare Iphones och Android-mobiler har stöd för wifi-samtal. Det är däremot inte säkert att wifi-samtal är aktiverat från start bara för att mobilen har stöd för tjänsten. Men det fixar du snabbt och smidigt på egen hand. Tillvägagångssättet och rubrikerna i telefonens inställningar kan variera något mellan olika mobilmärken, men här nedanför ser du på ett ungefär hur du gör.

Så aktiverar du wifi-samtal på en Iphone

 1. Öppna Inställningar.
 2. Välj Mobildata.
 3. Gå vidare till Wifi-samtal.
 4. Bocka i Wifi-samtal på den här telefonen.
 5. Klart!

Så aktiverar du wifi-samtal på en Android-mobil

 1. Gå till Inställningar.
 2. Välj Nätverk och internet.
 3. Välj Mobilt nätverk.
 4. Klicka på Avancerat.
 5. Aktivera Wifi-samtal.
 6. Klart!

När du har aktiverat wifi-samtal på din mobiltelefon kan du behöva starta om enheten för att funktionen ska köra igång.

Hur får man bort wifi-samtal?

Om du av någon anledning inte vill att mobilen ska kunna välja wifi-samtal gör du precis som vi beskriver här ovanför, men bockar istället ur Wifi-samtal på den här telefonen (Iphone) eller trycker tillbaka reglaget för wifi-samtal (Android). 

Du kan behöva starta om enheten för att slutföra avaktiveringen.

Vad händer med samtalet om jag tappar wifi-täckningen?

Om du pratar i mobilen och tappar wifi-täckningen kommer samtalet fortsätta i mobilnätet så länge som du har täckning i 4G-nätet, och det är just den här sömlösa övergången mellan wifi och 4G som är så smidig. Läs om hur samtal via 4G-nätet fungerar på vår sida om VoLTE.

Varför stängs wifi-samtal av?

Om ditt wifi-samtal plötsligt avbryts har du troligtvis tappat både wifi-täckningen och täckningen i 4G-nätet. Det räcker inte med att ha täckning i 2G eller 3G eftersom inget av nätverken stödjer den här typen av samtal.