Ska jag välja mobilabonnemang eller kontantkort?

Välj mobilabonnemang om du förbrukar mycket surf varje månad och välj kontantkort om du vill kunna använda mobilen så flexibelt som möjligt. Det är det korta svaret på en inte helt enkel fråga, men det finns fler faktorer som är bra att ha i åtanke när du väljer mellan mobilabonnemang och kontantkort. På den här sidan berättar vi allt du behöver veta.

För- och nackdelar med abonnemang respektive kontantkort

Det finns för- och nackdelar med både mobilabonnemang och kontantkort. När du ska välja något av de två alternativen ska du alltid utgå ifrån dina egna vanor och behov.

Fördelar med kontantkort

 • Flexibelt
 • Ger full kontroll på utgifterna
 • Bra för barn som fått sina första mobil
 • Enda alternativet för dig som har betalningsanmärkning

Nackdelar med kontantkort

 • Dyrt för dig som förbrukar mycket data
 • Måste laddas regelbundet för att kunna användas
 • Förlorar sin giltighet om du inte använder det inom en viss tid

Fördelar med mobilabonnemang

 • Bästa alternativet för storsurfaren
 • Fungerar ofta på utomlandsresan
 • Kan tecknas både med och utan bindningstid

Nackdelar med mobilabonnemang

 • Mindre flexibelt än kontantkort
 • Du måste betala för abonnemanget även om du inte använder det

Välj kontantkort om du klarar dig med mindre surf och prioriterar flexibilitet

Du som kanske bara vill använda mobilen under vissa perioder och inte har så stora surfbehov kommer förmodligen klara dig fint med ett kontantkort i stället för ett mobilabonnemang. Då får du dessutom full koll på kostnaderna och betalar bara när du faktiskt använder din mobil.

Tips! Ska du till sommarstugan eller på semester med husvagnen kan ett kontantkort vara ett bra alternativ för att kunna ringa och hålla sig uppkopplad då och då. Tänk bara på att välja en operatör som har god täckning i hela landet, eller i alla fall där du kommer tillbringa mest tid.

Eftersom kontantkort aldrig har några bindnings- eller uppsägningstider är du fri att byta både prisplan och operatör i stort sett när du vill. Du måste dock komma ihåg att tanka på kontantkortet för att kunna använda det. Prisplanerna gäller vanligtvis i 30 dagar.

En annan sak du bör ha i åtanke är att ett kontantkort i regel upphör att gälla om du inte har använt det eller laddat på med pengar under en sammanhängande period om 12 månader.

När giltighetstiden har löpt ut pausas kontantkortet under en månad. Om du sedan laddar kontantkortet under pausmånaden aktiveras kortet och fungerar som vanligt igen. För säkerhets skull bör du kolla villkoren hos din operatör.

Kontantkort passar bra för barn

Ett kontantkort kan vara ett bra alternativ för barn som precis har fått sin första mobiltelefon, eftersom du som förälder då har full koll på kostnaderna och kan begränsa surfen rätt rejält. Men det finns så klart även mobilabonnemang för barn som är riktigt bra och prisvärda.

Mobilabonnemang är det bästa alternativet för dig som surfar mycket

Om du använder din mobiltelefon regelbundet och förbrukar en hel del data varje dag är ett mobilabonnemang det bästa alternativet för dig. För att inte säga det mest prisvärda. Du har ofta fler och högre surfmängder att välja mellan, och i dag kan du nästan alltid välja om du vill teckna abonnemanget med eller utan bindningstid.

Tips! Jämför alla mobilabonnemang för att hitta det bästa för dig. Tänk särskilt på operatörens täckning där du bor, utbudet av surfmängder, antal samtal och sms som ingår och kundtjänstens omfattning. Kolla priserna sist så ökar dina chanser att hitta det mest prisvärda alternativet.

Med ett mobilabonnemang behöver du inte tänka på att fylla på med pengar varje månad för att kunna använda mobilen. Ditt mobilabonnemang rullar bara på, förutsatt att du betalar månadsavgiften.

Teckna mobilabonnemang samtidigt som du köper mobil och få rabatt

Går du i tankarna på att köpa en ny mobil är det en god idé att göra det samtidigt som du tecknar ett mobilabonnemang. Hos de flesta operatörer, som erbjuder mobiler det vill säga, kan du nämligen få rabatt på mobiltelefonen om du köper den tillsammans med ett abonnemang. Den möjligheten har du aldrig när du köper ett kontantkort.

Bindningstid tillkommer när du köper abonnemang med mobil

Köper du mobil och abonnemang som ett paket tillkommer i stort sett alltid en bindningstid, så det får du vara beredd på. Bindningstiden ligger vanligtvis på 12 eller 24 månader, och under den tiden kan du alltså varken byta abonnemang eller operatör. Du kan i vissa fall få uppgradera abonnemanget med mer surf, men om du vill nedgradera till mindre surf måste du vänta tills bindningstiden löpt ut.

Sammanfattning

Om ett mobilabonnemang eller kontantkort är bäst för dig vet bara du. Fundera över hur mycket du kommer att använda mobilen och hur mycket surf du behöver för att kunna göra det du vill.

Kontantkort kan förvisso låta som ett billigt och flexibelt alternativ till ett abonnemang, men för dig som använder mobilen regelbundet är det senare ofta ett betydligt mer prisvärt val. Ett abonnemang är i dag inte heller så mycket mindre flexibelt än ett kontantkort eftersom du i princip alltid kan välja att teckna det utan bindningstid.

Hitta det bästa mobilabonnemanget för dig
Välj surf
0 GB
3 GB 200 GB