Ska jag välja mobilabonnemang eller kontantkort?

Välj mobilabonnemang eller kontantkort efter hur dina vanor för samtal, sms och surf ser ut. Kontantkort och mobilabonnemang passar olika bra för olika personer. Med kontantkort kan du ha full koll på utgifterna medan mobilabonnemang är mer bekvämt och du kan vara säker på att din telefon går att använda. Idag finns det även kontantkort som liknar mobilabonnemang då de automatiskt fylls på vid månadens slut och även mobilabonnemang som liknar kontantkort utan bindningstid och uppsägningstid.

Kontantkort passar dig som vill ha kontroll över utgifterna

Med kontantkort får du full koll på dina utgifter eftersom du inte kan spendera mer pengar än den mängd som finns laddad på ditt kontantkort. Det är vanligt att föräldrar väljer kontantkort åt sina barn för att undvika oförutsägbara kostnader. Det finns dock även många bra mobilabonnemang för barn. Kontantkort kan även vara ett bra alternativ för dig som är under 18 år eller om du har betalningsanmärkningar och därför inte kan teckna ett mobilabonnemang.

Ett kontantkort ger dig även betydligt mer frihet än de flesta mobilabonnemangen. Med kontantkort behöver du inte låsa dig till operatören under en längre period. Du kan därför byta till en förmånligare betalningsplan eller byta mobiloperatör när du vill (förutsatt att din mobiltelefon är olåst).

En nackdel med kontaktkort är datatrafiken. Om du har ett mobilabonnemang så begränsas hastigheten på din surf eller stängs av helt när du uppnår din gräns. Med ett kontantkort får du vanligtvis börja betala när din surf tar slut vilket kan kosta mycket pengar.

Tips! Om du väljer kontantkort är det bra att hålla koll på hur mycket du surfar samt stänga av surfen i mobilinställningarna när du inte behöver den.

Mobilabonnemang fungerar i alla lägen

Med ett mobilabonnemang kan du vara säker på att din mobiltelefon alltid går att använda och du slipper riskera att du glömt fylla på ditt kontantkort. En annan fördel med mobilabonnemang är att du vanligtvis kan använda din mobiltelefon utomlands, ringa utlandssamtal, betalsamtal och skicka betalsms.

Med mobilabonnemang får du även möjlighet att skaffa en dyr mobiltelefon till ett bättre pris. Många mobiloperatörer subventionerar kostnaden för mobiltelefonen då du tecknar ett mobilabonnemang samtidigt. Det innebär att det blir billigare att köpa mobiltelefonen tillsammans med mobilabonnemanget än vad det skulle blivit om du köpt en separat mobiltelefon med ett kontantkort.

Nackdelen med ett mobilabonnemang kan vara att de flesta operatörer kräver en bindningstid. Det finns dock mobilabonnemang som inte gör det som kan vara ett bra alternativ om du inte vill vara låst till ditt mobilabonnemang. Med ett mobilabonnemang utan bindningstid är det enklare att byta mobilabonnemang om du skulle vara missnöjd med ditt nuvarande. Du kan även frysa eller överlåta mobilabonnemang.

Mobilabonnemang som liknar kontantkort

Det finns en del operatörer som erbjuder mobilabonnemang utan bindningstid eller uppsägningstid. Dessa mobilabonnemang fungerar som vanligt med en fast månadskostnad men du kan säga upp mobilabonnemanget när du vill. På så sätt kan du ha full koll på dina utgifter, som vid ett kontantkort, men du har lika mycket möjligheter som ett vanligt mobilabonnemang.

Filip Svensson
Filip Svensson Telekom-skribent filip.svensson@mobilabonnemang.se