Vilket mobilabonnemang med fri surf ska jag välja?

Du ska välja ett mobilabonnemang med fri surf som uppfyller dina krav. I tabellen här ovanför ser du alla obegränsade abonnemang som finns på marknaden just nu, och dessa måste du jämföra för att hitta rätt erbjudande just för dig. Det finns vissa faktorer som är extra viktiga att tänka på, och dessa berättar vi mer om här nedanför.

Välj mobilabonnemanget med

 • Bäst täckning där du bor. Det spelar ingen roll att du köper ett mobilabonnemang med fri surf om du inte kan koppla upp dig på nätet på grund av för dålig täckning. Därför bör du lägga lite tid på att jämföra operatörernas täckning där du bor. Du hittar täckningskartor på operatörernas respektive hemsidor. Där kan du även skriva in din adress för att få ett mer exakt resultat.
 • De surfhastigheter du behöver. Flera operatörer har faktiskt slopat de fasta surfpotterna och erbjuder i stället bara abonnemang med fri surf, där du i stället får välja mellan olika hastigheter. I dagsläget är det hos Chili Mobil och Tele2 du har möjlighet att välja surfhastigheter till ditt obegränsade abonnemang. Om du är intresserad av detta kan du jämföra deras erbjudanden och se vilket som passar bäst för just dina behov.
 • Bra villkor gällande bindningstid. Mobilabonnemang kan i regel tecknas både med och utan bindningstid. Det gäller även abonnemang med fri surf. Vill du ha ett så flexibelt abonnemang som möjligt ska du satsa på ett utan bindningstid och det hittar du hos i stort sett alla operatörer. Men det kan vara bra att kolla upp villkoren för säkerhets skull.
 • Generös utlandssurf. Om du planerar att resa och vill ta med dig mobilabonnemanget kan det vara en bra idé att kolla upp operatörens villkor för utlandssurf. Du kommer dock aldrig kunna surfa obegränsat utanför Sverige, även om det ingår fri surf i ditt abonnemang. Alla operatörer har nämligen en gräns för hur mycket surf du får förbruka under en utlandsresa, även om den gränsen kan variera mellan de olika operatörerna.
 • Mest surf för pengarna. Priserna på abonnemang med obegränsad surf kan variera rätt rejält, så du ska se till att få så mycket som möjligt för pengarna. När du har tagit fram ett par mobilabonnemang som matchar dina övriga krav kan du jämföra priserna och ta det billigaste av dina bästa alternativ.

Vad menas med fri surf?

Har du ett mobilabonnemang med fri surf bör du kunna använda internet så mycket och så ofta du vill utan att behöva oroa dig för att dina gigabytes ska sina. Men det kan vara bra att veta om att din obegränsade surf faktiskt kan ha vissa gränser.

En del operatörer skickar ett meddelande till dig när du har förbrukat en viss mängd surf under ett dygn. Då behöver du bekräfta att du vill ha fortsatt påfylld surf. Det ska även ha funnits fall då operatörer har begränsat surfhastigheterna för kunder som förbrukat orimligt mycket surf, i misstanke om att surfen används till andra syften än vad som är tillåtet.

Visste du? Operatörerna använder vanligtvis begreppet ”obegränsad surf” i stället för ”fri surf”, men det är ingen skillnad i innebörden.

Läs därför villkoren för att se om operatören förbehåller sig någon rätt att begränsa ditt abonnemang och när det i så fall kan ske. Du kan även kontakta operatören och fråga var gränsen går. Det ska dock mycket till innan du nått upp till en onormal mängd surfande. Du kan utan problem surfa för 100 GB i månaden utan att oroa dig.

Vilket är det billigaste mobilabonnemanget med fri surf?

MyBeat Fri surf är det billigaste mobilabonnemanget med fri surf just nu (kontrollerat 2024-02-23). Kostnaden är 149 kr/mån i 3 månader, därefter 399 kr/mån.

Läs mer & beställ hos MyBeat

Vilket är det bästa mobilabonnemanget med fri surf?

Chilis mobilabonnemang med fri surf är bäst just nu, enligt vår bedömning. Som vi nämnde tidigare finns det olika alternativ när det gäller surfhastigheten, och ju högre hastighet du väljer, desto högre blir också priset. Här får du lägga dig på en nivå som känns rimlig, men oavsett så är Chilis obegränsade abonnemang riktigt prisvärda.

En stor fördel är att du kan teckna abonnemanget helt utan bindningstid, vilket gör det enkelt att byta hastigheter om du inte känner dig nöjd. 

Chili Fri surf
 • Välj mellan olika hastigheter
 • Fria samtal, sms och mms
 • Fri surf till lågt pris

För vem passar ett mobilabonnemang med fri surf?

Om du är osäker på om ett mobilabonnemang med obegränsad surf verkligen är det bästa valet just för dig kan du fundera på om någon av följande situationer stämmer in på dig.

Obegränsad surf kan till exempel passa dig som

 • Förbrukar väldigt mycket surf. Streamar du mycket film och tv i mobilen? Eller laddar du ofta ner stora filer? Då kan fri surf vara bästa och mest prisvärda lösningen för dig.
 • Har mobilabonnemanget som primär källa till uppkoppling. Har du fri surf i mobilen fungerar det utmärkt att använda såväl hemma som borta. I så fall kan mobilabonnemanget helt ersätta fast eller mobilt bredband, så att du slipper betala för flera abonnemang.
 • Ska dela på surfen med familjen. Tecknar du familjeabonnemang brukar alla användare få dela på samma surfmängd. Med fri surf får alla surfa obegränsat och ni slipper tänka på hur surfen ska fördelas.

För att få bättre koll på hur mycket surf du faktiskt förbrukar kan du gå in i mobilens inställningar, på Mina sidor på operatörens hemsida eller app eller kolla på dina senaste fakturor. För att ett mobilabonnemang med fri surf ska vara värt pengarna ska du förbruka mer än 50 GB varje månad

Surfar du mindre än så finns det oftast andra, billigare alternativ. Det finns även mobilabonnemang med upp till 100 GB i månaden som kan vara ett alternativ till obegränsad surf.

Kan jag surfa obegränsat i 5G-nätet?

Om operatören har ett aktivt 5G-nät ska du kunna surfa i 5G-hastigheter med ditt obegränsade mobilabonnemang. Tänk på att du även behöver en mobil som stödjer tekniken.

Än så länge är det bara på vissa platser i Sverige som du har tillgång till 5G. Hur väl utbrett det är varierar mellan olika operatörer. Men alla 5G-nät byggs ut mer och mer, så inom några år kommer du kunna surfa i 5G i fler delar av landet.

Vanliga frågor om mobilabonnemang med fri surf

Vem ska välja fri surf till sitt mobilabonnemang?

Du som surfar väldigt mycket eller gör krävande saker på internet kan behöva fri surf. Det är också bra att ha om du använder mobilabonnemanget hemma i stället för bredband, eller om ni är många som ska dela på ett mobilabonnemang för familjer.

Har mobilabonnemang med fri surf också fria samtal och sms?

Ja, när du tecknar ett mobilabonnemang med fri surf ingår också fria samtal och sms. Det gäller oavsett vilken operatör du väljer.

Kan jag surfa fritt i 4G?

Ja, med fri surf är det framför allt i operatörens 4G-nät som du kommer att surfa. Det kan du göra i stort sett i hela Sverige, oavsett vilken operatör du väljer. Allt fler mobilabonnemang har även stöd för 5G.

Gäller fri surf även utomlands?

Nej, den fria surfen gäller inte om du reser utomlands. De flesta operatörer har en gräns för hur mycket surf du får ta med dig.

Finns mobilabonnemang med fri surf för företag?

Ja, det finns mobilabonnemang med fri surf även för företag. Då gäller andra villkor och priser än för privatpersoner. Du ser vilka alternativ som finns på vår sida om mobilabonnemang för företag.

Vilka operatörer erbjuder mobilabonnemang med fri surf?

Du ser vilka operatörer som erbjuder mobilabonnemang med fri surf i tabellen högst upp på sidan.