Hur hittar jag det bästa mobilabonnemanget med fri surf?

Du hittar det bästa mobilabonnemanget med fri surf genom att jämföra operatörernas erbjudanden, till exempel med hjälp av tabellen högst upp på den här sidan.

Har du svårt att bestämma dig kan du läsa vilket abonnemang med fri surf som vi rekommenderar just nu!

Tänk på att alltid utgå ifrån dig själv och vad du behöver när du väljer mobilabonnemang. Det bästa abonnemanget för dig är helt enkelt alternativet som uppfyller de flesta av dina krav. Eftersom det inte är alla operatörer som erbjuder mobilabonnemang med obegränsad surf är utbudet lite mer begränsat än vanligt. Men det finns ändå tillräckligt många alternativ för att de flesta ska hitta något som passar.

Tänk på det här när du jämför mobilabonnemang med fri surf

Som alltid när du ska jämföra mobilabonnemang finns det vissa faktorer du bör ha i åtanke även när du jämför operatörernas erbjudanden på abonnemang med obegränsad surf. I det här fallet behöver du ju inte tänka på surfmängderna, utan kan fokusera mer på punkterna du ser här nedanför.

Välj operatören med bäst täckning där du bor

Det spelar ingen roll att du köper ett mobilabonnemang med fri surf om du inte kan koppla upp dig på nätet på grund av för dålig täckning. Därför bör du lägga lite tid på att jämföra operatörernas täckning där du bor. Du hittar täckningskartor på operatörernas respektive hemsidor. Där kan du även skriva in din adress för att få ett mer exakt resultat.

Teckna abonnemang med eller utan bindningstid

Mobilabonnemang kan i regel tecknas både med och utan bindningstid. Det gäller även abonnemang med fri surf. Tecknar du ett abonnemang med bindningstid kan du kanske komma lite billigare undan, men då kan du inte byta tjänst eller operatör under ett visst antal månader.

Vill du ha ett så flexibelt abonnemang som möjligt ska du satsa på ett utan bindningstid och det hittar du hos i stort sett alla operatörer. Men det kan vara bra att kolla upp villkoren för säkerhets skull.

Jämför villkoren för utlandssurf

Om du planerar att resa och vill ta med dig mobilabonnemanget kan det vara en bra idé att kolla upp operatörens villkor för utlandssurf. Du kommer dock aldrig kunna surfa obegränsat utanför Sverige, även om det ingår fri surf i ditt abonnemang. Alla operatörer har nämligen en gräns för hur mycket surf du får förbruka under en utlandsresa. Gränsen kan dock variera mellan de olika operatörerna.

Tänk på att du bara får ta med dig surfen på resor till länder som ingår i operatörens avtal. I regel är det bara länder inom EU/EES, men vissa operatörer låter dig surfa som hemma även i länder utanför EU och Europa. Hos Telenor får du till exempel ta med surfen till Schweiz, Thailand och USA. Reser du till ett land som inte ingår får du betala för mobilanvändningen enligt operatörens prislista för det landet.

Välj ett prisvärt abonnemang och jaga inte efter det billigaste

Operatörernas priser på abonnemang med obegränsad surf kan variera rätt rejält, så du ska givetvis ta med priset som en faktor i din jämförelse. Men detta ska du göra som ett sista steg efter att du tagit fram ett par alternativ som uppfyller dina övriga krav, till exempel gällande täckning, bindningstider och utlandssurf. Billigt kan absolut vara bra, men det behöver inte vara det bästa alternativet just för dig. Fundera hellre på hur prisvärt ett abonnemang är än att jaga efter det billigaste alternativet.

Vi tar Tre och Chili som exempel. Deras respektive abonnemang med fri surf är visserligen bland de billigare på marknaden, men på grund av mobilnätets brister i norra Sverige och ute på landsbygden är abonnemangen ändå inte de bästa för alla.

Vad innebär egentligen fri surf?

Med ett mobilabonnemang som inkluderar fri surf behöver du aldrig oroa dig för att plötsligt inte kunna koppla upp dig på nätet med mobilen. För dig som förbrukar väldigt mycket surf varje månad är ett abonnemang med fri surf med andra ord vara det bästa valet. Det är även det mest prisvärda, eftersom du aldrig behöver köpa till dyr extra surf. Det kan också vara bra om ni är flera personer som ska dela på datan på mobilabonnemanget.

Visste du? Operatörerna använder vanligtvis begreppet ”obegränsad surf” i stället för ”fri surf”, men det är ingen skillnad i innebörden.

Men det kan vara bra att veta om att din obegränsade surf faktiskt kan ha vissa gränser. En del operatörer skickar ett meddelande till dig när du har förbrukat en viss mängd surf under ett dygn. Då behöver du bekräfta att du vill ha fortsatt påfylld surf. Det ska även ha funnits fall då operatörer har begränsat surfhastigheterna för kunder som förbrukat orimligt mycket surf, i misstanke om att surfen används till andra syften än vad som är tillåtet.

Läs därför villkoren för att se om operatören förbehåller sig någon rätt att begränsa ditt abonnemang och när det i så fall kan ske. Du kan även kontakta operatören och fråga var gränsen går. Det ska dock mycket till innan du nått upp till en onormal mängd surfande. Du kan utan problem surfa för 100 GB i månaden utan att oroa dig.

För vem passar ett mobilabonnemang med fri surf?

Om du är osäker på om ett mobilabonnemang med obegränsad surf verkligen är det bästa valet just för dig kan du fundera på om någon av följande situationer stämmer in på dig.

Obegränsad surf kan till exempel passa dig som

  • Förbrukar väldigt mycket surf. Streamar du mycket film och tv i mobilen? Eller laddar du ofta ner stora filer? Då kan fri surf vara bästa och mest prisvärda lösningen för dig.
  • Har mobilabonnemanget som primär källa till uppkoppling. Har du fri surf i mobilen fungerar det utmärkt att använda såväl hemma som borta. I så fall kan mobilabonnemanget helt ersätta fast eller mobilt bredband, så att du slipper betala för flera abonnemang.
  • Ska dela på surfen med familjen. Tecknar du familjeabonnemang brukar alla användare få dela på samma surfmängd. Med fri surf får alla surfa obegränsat och ni slipper tänka på hur surfen ska fördelas.

För att få bättre koll på hur mycket surf du faktiskt förbrukar kan du gå in i mobilens inställningar, på Mina sidor på operatörens hemsida eller app eller kolla på dina senaste fakturor. För att ett mobilabonnemang med fri surf ska vara värt pengarna ska du förbruka mer än 50 GB varje månad

Surfar du mindre än så finns det oftast andra, billigare alternativ. Det finns även mobilabonnemang med upp till 100 GB i månaden som kan vara ett alternativ till obegränsad surf.

Finns mobilabonnemang med fri surf för företag?

Ja, det finns mobilabonnemang med fri surf även för företag. Då gäller andra villkor och priser än för privatpersoner. Du ser vilka alternativ som finns på vår sida om mobilabonnemang för företag.

Kan jag surfa obegränsat i 5G-nätet?

Om operatören har ett aktivt 5G-nät ska du kunna surfa i 5G-hastigheter med ditt obegränsade mobilabonnemang. Tänk på att du även behöver en mobil som stödjer tekniken.

Än så länge är det bara på vissa platser i Sverige som du har tillgång till 5G. Hur väl utbrett det är varierar mellan olika operatörer. Men alla 5G-nät byggs ut mer och mer, så inom några år kommer du kunna surfa i 5G i fler delar av landet.

Vanliga frågor om mobilabonnemang med fri surf

Vem ska välja fri surf till sitt mobilabonnemang?

Du som surfar väldigt mycket eller gör krävande saker på internet kan behöva fri surf. Det är också bra att ha om du använder mobilabonnemanget hemma i stället för bredband, eller om ni är många som ska dela på ett mobilabonnemang för familjer.

Har mobilabonnemang med fri surf också fria samtal och sms?

Ja, när du tecknar ett mobilabonnemang med fri surf ingår också fria samtal och sms. Det gäller oavsett vilken operatör du väljer.

Har Telia mobilabonnemang med fri surf?

Ja, Telia har ett mobilabonnemang med fri surf, som de kallar för Obegränsad. Med Telias övriga abonnemang får du surfa fritt på sociala medier.

Kan jag surfa fritt i 4G?

Ja, med fri surf är det framför allt i operatörens 4G-nät som du kommer att surfa. Det kan du göra i stort sett i hela Sverige, oavsett vilken operatör du väljer. Allt fler mobilabonnemang har även stöd för 5G.

Har Telenor mobilabonnemang med fri surf?

Ja, Telenor erbjuder mobilabonnemanget Obegränsat som har fri surf. 

Gäller fri surf även utomlands?

Nej, den fria surfen gäller inte om du reser utomlands. De flesta operatörer har en gräns för hur mycket surf du får ta med dig.

Finns mobilabonnemang med fri surf för barn?

Du kan teckna ett mobilabonnemang med fri surf till ditt barn. Vill du skaffa ett särskilt mobilabonnemang med rabatt för barn brukar det dock inte ingå fri surf.