Vad innebär mobilabonnemang med fri surf?

Skaffar du mobilabonnemang med fri surf kan du förbruka väldigt mycket surf varje månad utan risk för att den plötsligt tar slut. Men även om det heter “fri surf” kan du faktiskt inte förbruka precis hur mycket som helst, utan de flesta operatörer har en viss gräns för hur mycket surf du får använda per dygn. Passerar du den gränsen kan operatören dra ner hastigheten på mobilabonnemanget. 

Misstänker operatören ett missbruk av surf kan du också behöva identifiera dig via sms, men operatören har även rätt att stänga av ditt abonnemang. Kolla därför upp om operatören du är intresserad av har något maxtak för surfen och i så fall vad gränsen ligger på. Du behöver dock i regel komma upp i en väldigt hög surfförbrukning per dygn för att operatören ska misstänka att något inte står rätt till.

När ska man välja mobilabonnemang med fri surf?

  • Om du förbrukar väldigt mycket surf varje månad.
  • Om mobilabonnemanget kommer vara din enda källa till uppkoppling.
  • Om du ska skaffa familjeabonnemang och dela surfen med andra.

Om du ska skaffa mobilabonnemang med fri surf eller ej är det ju egentligen bara du som kan avgöra. Här ovanför listar vi bara exempel på situationer då det kan vara både smidigt och prisvärt att välja abonnemang med fri surf.

Vilket är det billigaste mobilabonnemanget med fri surf?

Chili Mobil Fri surf är det billigaste mobilabonnemanget med fri surf just nu (kontrollerat 2024-07-15). Kostnaden är 299 kr/mån i 2 månader, därefter 399 kr/mån.

Läs mer & beställ hos Chili Mobil

Vilket är det bästa mobilabonnemanget med fri surf?

Chilis abonnemang med fri surf är bäst just nu, enligt våra rekommendationer som du kan läsa mer om på vår sida Bästa mobilabonnemanget. Du kan välja mellan olika hastigheter, men priset blir så klart högre ju högre hastighet du väljer. Oavsett så är dock Chilis mobilabonnemang riktigt prisvärda.

En stor fördel är att du kan teckna abonnemanget helt utan bindningstid, vilket gör det enkelt att byta hastigheter om du inte känner dig nöjd. 

Chili Fri surf
  • Välj mellan olika hastigheter
  • Fria samtal, sms och mms
  • Fri surf till lågt pris

Viktigt att tänka på innan du tecknar mobilabonnemang med fri surf

Fri surf är inte alltid det mest prisvärda valet

Teckna inte mobilabonnemang med fri surf bara för att det känns lockande med jättemycket surf, utan räkna på om det verkligen är det mest prisvärda valet i ditt fall. För att ett mobilabonnemang med fri surf ska vara värt pengarna ska du helst förbruka mer än 100 GB varje månad. Surfar du mindre än så finns det oftast andra, billigare alternativ.

För att få bättre koll på hur mycket surf du faktiskt förbrukar kan du gå in i mobilens inställningar eller logga in på Mina sidor på operatörens hemsida eller app eller kolla på dina senaste fakturor. 

Fri surf betyder inte att du får förbruka hur mycket som helst

Även om abonnemanget har fri surf är det viktigt att känna till att du inte får förbruka hur mycket som helst. De flesta operatörer har ett visst maxtak för hur mycket surf du får förbruka under ett dygn, och misstänker de ett missbruk av surfen kan du behöva verifiera dig via ett sms. Om din förbrukning kraftigt överstiger det “normala” har operatören rätt att stänga av ditt mobilabonnemang.

Fri surf gäller inte utomlands

Du kan använda själva mobilabonnemanget utomlands (med fri roaming framför allt inom EU/EES), men däremot kommer du inte få tillgång till obegränsad surf utanför Sverige. De allra flesta operatörer har vissa begränsningar för hur mycket av din surfpott du får förbruka på resor utanför Sverige, även om dessa gränser varierar mellan olika operatörer.

Kan ett mobilabonnemang med fri surf ersätta bredband?

Ett mobilabonnemang med fri surf kan inte ersätta fast bredband via fiber, eftersom fiber (i alla fall i dagsläget) är betydligt snabbare och mer stabilt än mobilnätet. Det gäller oavsett om mobilabonnemanget stödjer 5G eller ej, även om jämförelsen blir mer rättvis med ett 5G-abonnemang.

Men har du inte möjlighet att skaffa fast bredband är ett mobilabonnemang med fri surf så klart fortfarande ett väldigt bra alternativ. Särskilt om mobilabonnemanget dessutom stödjer 5G, vilket de allra flesta gör i dag.

Vanliga frågor om mobilabonnemang med fri surf

Finns det företagsabonnemang med fri surf?

Ja, många operatörer erbjuder företagsabonnemang med fri surf.

Gäller mobilabonnemang med fri surf i andra länder än Sverige?

Själva abonnemanget kan du använda nästan precis som vanligt på resor inom EU/EES (ibland även i vissa länder utanför EU/EES), men däremot finns det i princip alltid en gräns för hur mycket surf du får förbruka. Du har med andra ord inte tillgång till obegränsad surf utanför Sverige.

Fungerar mobilabonnemang med fri surf i 5G?

Ja, mobilabonnemang med fri surf fungerar oavsett vilket nätverk du är uppkopplad mot.

Har mobilabonnemang med fri surf även fria samtal och sms?

Ja, mobilabonnemang med fri surf har i regel även fria samtal och sms.

Vilka operatörer erbjuder mobilabonnemang med fri surf?

Du ser vilka operatörer som erbjuder mobilabonnemang med fri surf i tabellen högst upp på sidan.

Är det någon skillnad mellan fri och obegränsad surf?

Nej, det är ingen skillnad mellan fri och obegränsad surf. Operatörerna har bara olika namn på samma typ av abonnemang.