Vad innebär ett mobilabonnemang med fri surf?

Mobilabonnemang med fri surf har ingen gräns för hur mycket mobildata du kan använda. För abonnemangets månadskostnad kan du i stället surfa hur mycket du vill i mobilen.

För dig som använder väldigt mycket data varje månad är fri surf ett bra val. Då behöver du aldrig oroa dig för om surfen ska räcka eller köpa till någon extra surf. Det kan också vara bra om ni är flera personer som ska dela på datan på mobilabonnemanget.

Många operatörer använder begreppet obegränsad surf. Det är samma sak som fri surf.

Då passar ett mobilabonnemang med fri surf

  • Om du surfar väldigt mycket. Streamar du mycket film och tv i mobilen? Eller laddar du ofta ner stora filer? Då kan fri surf vara bästa lösningen för att ägna dig obegränsat åt det du gör på internet.
  • I stället för bredband. Har du fri surf i mobilen fungerar det utmärkt att använda såväl hemma som borta. I så fall kan mobilabonnemanget helt ersätta fast eller mobilt bredband, så att du slipper betala för flera abonnemang.
  • När många ska dela på surfen. Tecknar du familjeabonnemang brukar alla användare få dela på samma surfmängd. Med fri surf får alla surfa obegränsat och ni slipper tänka på hur surfen ska fördelas.

Är du osäker på om du verkligen behöver fri surf? I din telefon kan du gå in i inställningarna för mobildata och kolla upp hur mycket data som har gått åt tidigare.

Du ska surfa för mer än 50 GB i månaden för att ett mobilabonnemang med fri surf ska vara värt pengarna. Surfar du mindre än så finns det oftast andra, billigare alternativ. Det finns även mobilabonnemang med 100 GB i månaden som kan passa bra som alternativ.

Är fri surf verkligen obegränsad?

Konstigt nog kan din obegränsade surf faktiskt ha vissa gränser. En del operatörer skickar ett meddelande när du uppnått en viss surfmängd på en dag. Då behöver du bekräfta att du vill ha fortsatt påfylld surf.

Det finns även exempel på att operatörer begränsat hastigheten när en kund använt orimligt mycket surf. Operatören har då dels menat att överanvändningen påverkar andra som använder nätet negativt, dels att de misstänker att surfen används till något annat än vad det är tänkt för.

Läs därför villkoren för att se om operatören förbehåller sig någon rätt att begränsa ditt abonnemang och när det i så fall kan ske. Du kan även kontakta operatören och fråga var gränsen går.

Det ska dock mycket till innan du nått upp till en onormal mängd surfande. Du kan utan problem surfa för 100 GB i månaden utan att oroa dig.

Så jämför du mobilabonnemang med fri surf

Vet du redan att du vill ha fri surf behöver du inte jämföra olika surfmängder. Då finns det i stället andra saker som är bra att kolla upp hos olika operatörer.

Priserna bör du jämföra sist, när du vet andra för- och nackdelar med mobilabonnemangen.

Saker du bör jämföra i ett mobilabonnemang med fri surf

  • Operatörernas täckning. Oändligt med surf betyder ingenting om du inte kan koppla upp dig till mobilnätet. Se till att välja en operatör som har bra täckning där du använder mobilen mest.
  • Med eller utan bindningstid. Bindningstid innebär att du måste betala för mobilabonnemanget under en bestämd tid framåt – även om du säger upp det. Vill du kunna byta operatör när du vill rekommenderar vi ett abonnemang utan bindningstid.
  • Surfmängd att ta med utomlands. Reser du utanför Sverige gäller inte fri surf. Då har varje operatör en gräns för hur mycket du får surfa i utlandet. Det kan vara en bra sak att titta på redan när du väljer mobilabonnemang, om du vet att du kommer att resa.
  • Priser på sikt. Ofta kan operatörerna ha kampanjer då deras mobilabonnemang är extra billiga. Kom bara ihåg att jämföra även deras ordinarie priser. På sikt är det ju faktiskt den summan som du kommer få betala per månad.

Har mobilabonnemang med fri surf också fria samtal och sms?

Ja, när du tecknar ett mobilabonnemang med fri surf ingår också fria samtal och sms. Det gäller oavsett vilken operatör du väljer.

Du kan alltså använda ditt mobilabonnemang i princip obegränsat, oavsett hur du föredrar att kommunicera. Du kan surfa, ringa och sms:a utan att oroa dig för att mobilabonnemanget ska sluta fungera. 

Finns mobilabonnemang med fri surf för företag?

Ja, det finns mobilabonnemang med fri surf även för företag. Där gäller andra alternativ och priser än för privatpersoner. Du hittar alla alternativ för företag på vår sida om mobilabonnemang för företag.

Gäller den fria surfen i resten av Europa?

Nej, den fria surfen gäller inte i resten av Europa, eller i andra länder. Alla operatörer har en gräns för hur mycket data du får använda när du reser utomlands.

Du kan använda ditt mobilabonnemang till samma kostnad som i Sverige när du reser till ett annat EU- eller EES-land. Det beror på att EU tog bort roamingavgifterna år 2017. Du behöver alltså inte betala något extra för att surfa inom EU.

Men operatörerna kan ändå begränsa mängden surf du får använda under resan. Var gränsen går skiljer sig mycket åt mellan olika operatörer.

Tänk på att du bara får ta med dig surfen i EU- och EES-länder, och eventuellt andra länder som ingår hos operatören. Reser du till ett land som inte ingår där får du betala för mobilanvändningen enligt prislistan för det landet.

Fungerar den fria surfen även i 5G?

De större operatörernas mobilabonnemang med fri surf fungerar med deras 5G-nät. Det krävs dock att du även har en mobil som har stöd för 5G. Med mindre operatörer är det inte säkert att du kan använda 5G ännu

Än så länge är det bara på vissa platser i Sverige som du har tillgång till 5G. Hur väl utbrett det är beror på operatör. Men alla 5G-näten byggs ut mer och mer, så inom några år kommer du kunna surfa i 5G i fler delar av landet.

Vanliga frågor om mobilabonnemang med fri surf

Vem ska välja fri surf till sitt mobilabonnemang?

Du som surfar väldigt mycket eller gör krävande saker på internet kan behöva fri surf. Det är också bra att ha om du använder mobilabonnemanget hemma i stället för bredband, eller om ni är många som ska dela på ett mobilabonnemang för familjer.

Kan jag surfa fritt i 4G?

Ja, med fri surf är det framför allt i operatörens 4G-nät som du kommer att surfa. Det kan du göra i stort sett i hela Sverige, oavsett vilken operatör du väljer. Mobilabonnemangen fungerar även med 3G-nätet, och de flesta är även redo för 5G.

Gäller fri surf även utomlands?

Nej, den fria surfen gäller inte om du reser utomlands. De flesta mobilabonnemang har en gräns för hur mycket surf du får ta med dig utomlands. Den gränsen gäller inom EU, och ibland i några fler länder. Utanför EU får du i regel inte ta med någon surf alls.

Finns mobilabonnemang med fri surf för barn?

Du kan teckna ett mobilabonnemang med fri surf till ditt barn. Vill du skaffa ett särskilt mobilabonnemang med rabatt för barn brukar det dock inte ingå fri surf.

Evelina Grenehed
Evelina Grenehed Telekomskribent evelina.grenehed@mobilabonnemang.se