Vad är skillnaden mellan mobilabonnemang för pensionärer och seniorer och och vanliga mobilabonnemang?
Mobilabonnemang som riktar sig mot seniorer eller pensionärer är billigare än operatörens ordinarie mobilabonnemang. I vissa fall ser även utbudet av surfnivåer lite annorlunda ut. Utbudet kan till exempel vara lite mer begränsat eller innehålla lägre surfmängder överlag.
Annars fungerar seniorabonnemang och vanliga mobilabonnemang på samma sätt, där du i regel får fria samtal och sms (kan bero på storleken på abonnemanget) samt tillgång till 5G om operatören erbjuder det. I de flesta fall kan du även välja om du ska binda abonnemanget eller ej.
Är mobilabonnemang för pensionärer och seniorer alltid billigare än vanliga abonnemang?
Om man jämför seniorabonnemang och vanliga abonnemang hos samma operatör är seniorabonnemangen alltid billigare. Men om man däremot jämför priser på både vanliga abonnemang och seniorabonnemang hos flera olika operatörer kan vanliga abonnemang i vissa fall vara billigare än seniorabonnemang.
Just därför rekommenderar vi att du jämför både seniorabonnemang och vanliga abonnemang, så att du får se vilket alternativ som blir mest förmånligt för dig utifrån dina personliga förutsättningar och preferenser.
Vem kan teckna ett mobilabonnemang för pensionärer och seniorer?
För att få teckna ett mobilabonnemang för seniorer och pensionärer måste du ha fyllt 55 eller 65 år. Ålderskravet varierar något mellan operatörerna, men i de flesta fall är det 55 år som gäller. Även om vissa operatörer kallar sina abonnemang som riktar sig till personer över 55 eller 65 år för pensionärsabonnemang behöver du dock inte ha gått i pension för att teckna ett sådant abonnemang. Det är oftast bara din ålder som avgör, inte om du fortfarande jobbar eller inte.
Det finns dock särskilda föreningar för pensionärer som erbjuder rabatter på mobilabonnemang, exempelvis Smart Senior. Och för att kunna ta del av sådana rabatter måste du givetvis vara medlem i föreningen. Men för abonnemangen du ser på den här sidan behöver du däremot inget sådant medlemskap.
Är det någon skillnad mellan seniorabonnemang och pensionärsabonnemang?
Nej, egentligen inte. Operatörerna kan helt enkelt ha olika namn för samma typ av abonnemang. Många kallar det inte ens för senior- eller pensionärsabonnemang, utan det är lika vanligt att de skriver till exempel “mobilabonnemang för 55+”.
För att det ska bli så tydligt som möjligt i den här texten kommer vi fortsättningsvis främst att använda “mobilabonnemang för seniorer” eller seniorabonnemang”.
Viktigt att tänka på när man tecknar mobilabonnemang som senior
- Jämför både seniorabonnemang och “vanliga” abonnemang.
- Välj operatören med bäst täckning där du bor.
- Se till att kundtjänsten uppfyller dina supportbehov.
- Välj surf som matchar din förbrukning.
Hur mycket surf behöver man på ett seniorabonemang?
Hur mycket surf du behöver på ditt mobilabonnemang beror på hur dina internetvanor ser ut. Det spelar ingen roll om du tecknar ett ordinarie abonnemang eller abonnemang för pensionärer. När du väljer surfmängd ska du alltid utgå ifrån hur ofta du använder internet och vad du gör när du är uppkopplad.
Välj inte för lite surf så att du hela tiden måste köpa extra. Det kan bli riktigt dyrt i längden. Men du ska inte heller ta i bara för säkerhets skull och betala för mer surf än vad du hinner förbruka. Använd funktionen nedan för att se hur många gigabytes (GB) som motsvarar din internetanvändning.
Vilket är det billigaste mobilabonnemanget för seniorer?
Fello 3 GB är det billigaste mobilabonnemanget för seniorer just nu (kontrollerat 2024-12-12). Kostnaden är 25 kr/mån i 4 månader, därefter 95 kr/mån.
Vilket är det bästa mobilabonnemanget för seniorer?
Vimla Senior 8 GB surf är det bästa mobilabonnemanget för seniorer och pensionärer just nu enligt våra rekommendationer. Priserna är bland de lägsta på marknaden, och du får fria samtal och sms och surfar snabbt och säkert i Telenors mobilnät. Ett stort plus är att du får spara oanvänd surf.
Men som vi har nämnt tidigare så kan du ju även hitta många bra alternativ bland de ”vanliga” mobilabonnemangen. Just därför har vi valt att visa både vanliga mobilabonnemang och seniorabonnemang i tabellen högst upp på sidan.
Vanliga frågor om mobilabonnemang för pensionärer och seniorer
Nej, det finns i dagsläget inga abonnemang som är helt utan surf. Däremot finns det flera operatörer som erbjuder både seniorabonnemang och vanliga abonnemang med väldigt låga surfmängder.
Det ena alternativet är inte bättre än det andra, utan det beror helt på hur du använder mobilen och hur mycket du surfar. Vill du helst inte ha någon surf alls och använder mobilen lite sporadiskt kan ett kontantkort passa bra för dig (finns flera alternativ utan surf). Men du får ofta mer surf för pengarna med ett abonnemang. Då slipper du även komma ihåg att fylla på samtal, sms och surf varje månad, vilket du måste göra med ett kontantkort.
Ja, i de flesta abonnemang för seniorer ingår fria samtal och sms. Ett fåtal operatörer som erbjuder mindre seniorabonnemang kan dock ha vissa begränsningar eller en annan prissättning för samtal, så kolla upp vad som gäller hos operatören du är intresserad av.
Ja, om operatören i fråga erbjuder mobiler ska man kunna köpa mobil och seniorabonnemang som ett paket. Tänk på att det då i regel tillkommer en bindningstid.
Ja, det finns mobilabonnemang med 5G för seniorer och pensionärer.