Välj ett mobilabonnemang utan bindningstid 

Utan bindningstid är du inte låst till ditt mobilabonnemang för någon viss period framåt. Det är en stor fördel för dig som kund, eftersom du kan vara mer flexibel. Det gör att du lättare kan byta mellan olika abonnemangsformer, eller till och med byta operatör om du skulle vilja.

Därför rekommenderar vi att teckna mobilabonnemang som är utan bindningstid. Då har du alltid möjligheten att välja ett annat abonnemang om du skulle hitta ett bättre erbjudande än det du har nu.

Vilka är fördelarna med mobilabonnemang utan bindningstid?

  • Ändra ditt abonnemang när du vill. Att uppgradera ditt abonnemang hos samma operatör går i regel alltid bra. Men utan bindningstid kan du även ändra till en lägre surfmängd om det skulle passa dig bättre.
  • Byt operatör utan komplikationer. Utan bindningstid kan du smidigt och kostnadsfritt byta mobilabonnemang när du känner för det. Exempelvis om du är missnöjd med din operatör, eller har hittat ett billigare mobilabonnemang du vill testa.
  • Utnyttja erbjudanden. Extrapriser, förmåner och kampanjer avlöser ständigt varandra på mobilmarknaden. Du kan lättare hoppa på sådana erbjudanden om du inte är bunden till ditt befintliga abonnemang.

Nästan alla mobilabonnemang saknar bindningstid i dag

I dag är det standard för mobilabonnemang att inte ha någon bindningstid. I princip alla operatörer har skippat bindningstiden helt eller låter dig välja om du vill ha det.

För några år sedan var det betydligt vanligare med bindningstid. Numera finns det framför allt kvar när du köper ett paket med både mobilabonnemang och mobiltelefon där du delbetalar telefonen. Skaffar du bara abonnemanget har du dock nästan aldrig bindningstid. Den hårda konkurrensen på marknaden gör att operatörerna knappast vinner på att bara erbjuda bindningstid.

Finns det någon fördel med att binda sitt mobilabonnemang?

En del operatörer låter dig välja om du vill ha bindningstid på ditt mobilabonnemang eller inte. Och vissa gånger kan det faktiskt vara en bra idé.

Generellt brukar du få ett bättre pris om du väljer ett mobilabonnemang med bindningstid än utan. Om du vet att du kommer att vara trogen operatören under en lång tid framöver kan bindningstid därför vara ett alternativ.

Tips! Jämför mobilabonnemang både utan och med bindningstid. Då ser du tydligare om du sparar pengar på att binda upp dig.

Det här gäller dock främst hos större operatörer. Mindre operatörer har i princip aldrig någon bindningstid, samtidigt som deras priser är mycket låga. Allra oftast sparar du mer pengar på att välja en lågprisoperatör än ett mobilabonnemang med bindningstid.

Hur lång bindningstid får ett mobilabonnemang ha?

Bindningstiden på mobilabonnemang kan vara mellan 0 och 24 månader. När du tecknar ett nytt mobilabonnemang får bindningstiden aldrig vara längre än 24 månader. Det står i lagen om elektronisk kommunikation, och gäller alltså alla operatörer.

Operatörer som har en bindningstid på 24 månader måste också erbjuda kunden ett alternativ med högst 12 månaders bindningstid, enligt lagen.

Kan jag säga upp mobilabonnemanget under bindningstiden?

Det finns ett sätt att säga upp ditt mobilabonnemang under bindningstiden, men det kostar en del pengar. Du måste nämligen betala de månadsbetalningar som är kvar på din bindningstid. Har du bara några månader kvar behöver det inte kosta så mycket. Men om du nyligen tecknade mobilabonnemanget kan det bli väldigt dyrt.

Har du köpt en mobiltelefon med ditt abonnemang som du betalar av under en viss period måste du även betala av hela summan för telefonen för att lösa dig helt från operatören.

Ett annat tips för att bli av med bindningstiden är att överlåta mobilabonnemanget till någon annan. Då tar personen över bindningstiden, och du kan skaffa ett nytt abonnemang. Dock är det inte alla operatörer som tillåter överlåtelser.

Vad händer när bindningstiden tar slut?

När bindningstiden är slut löper ditt mobilabonnemang på som vanligt. Du är dock inte längre låst till operatören. Vill du byta operatör är du fri att göra det.

Har du ett mobilabonnemang med bindningstid kan du se hur lång tid du har kvar genom att logga in hos operatören, antingen i appen eller på Mina Sidor på hemsidan. Eventuell bindningstid ska även framgå i avtalet för ditt mobilabonnemang.

Vilket är det billigaste mobilabonnemanget utan bindningstid?

Det kan variera i perioder vilket mobilabonnemang utan bindningstid som är billigast. Operatörerna har ofta kampanjer som ger dig lägre pris när du blir ny kund hos dem. Men även ordinarie priser och innehållet i abonnemangen uppdateras då och då.

Därför bör du jämföra mobilabonnemang utifrån de priser som gäller just nu. I tabellen högst upp på sidan hittar du bara aktuella erbjudanden, eftersom vi uppdaterar den varje dag. Alla mobilabonnemang i tabellen är dessutom utan bindningstid.

Tips! Att jämföra och byta mobilabonnemang med jämna mellanrum är ett sätt att få ner månadskostnaden. För att kunna byta måste ditt befintliga abonnemang vara utan bindningstid.

Även om du vill ha så lågt pris som möjligt måste du även titta på innehållet. Mobilabonnemanget måste innehålla den surf, de samtal och de sms som du behöver varje månad. Annars finns risken att du ändå måste utöka abonnemanget längre fram.

Läs gärna vår sida om billigaste mobilabonnemangen för fler tips på vad du ska tänka på.

Vilket är bästa mobilabonnemanget utan bindningstid?

Det är svårt att säga ett mobilabonnemang utan bindningstid som är bättre än något annat. Det beror helt och hållet på vilken typ av mobilabonnemang som passar bäst för just dig.

Vill du ha tips kan du dock kika på vår sida om de bästa mobilabonnemangen inom olika kategorier. Där ser vi det som ett stort plus om abonnemanget inte har någon bindningstid.

Kan jag skaffa en mobil med abonnemang utan bindningstid?

Ja, det går att skaffa mobilabonnemang tillsammans med mobil utan att behöva binda upp dig. Det är bara möjligt hos operatörer som låter dig betala hela mobiltelefonens pris direkt vid köpet.

Däremot blir du bunden till operatören om du köper mobiltelefonen på delbetalning. Då måste du nämligen betala av på mobiltelefonen varje månad under den tid som är sagt, och kan därför inte byta operatör förrän telefonen är betald.

En del operatörer låter dig välja om du vill ha bindningstid eller inte när du lägger till en mobil. Dock kommer du troligen få lite högre pris på mobiltelefonen om du väljer utan bindningstid.

Finns mobilabonnemang för företag utan bindningstid?

Ja, även bland företagsabonnemangen är de flesta helt utan bindningstid. Det bör därför inte vara något större problem att hitta ett som passar just ditt företag.

Det finns dock operatörer som har bindningstid på 24 månader. Är det inte intressant kan du sortera bort dem när du jämför mobilabonnemang för företag.

Vad är skillnaden mellan uppsägningstid och bindningstid?

Uppsägningstid och bindningstid styr hur länge avtalet med operatören gäller. Men det betyder inte riktigt samma sak. Innan du tecknar ett abonnemang är det viktigt att skilja de sakerna åt.

  • Bindningstiden är den tid som ditt avtal med operatören gäller. Du måste betala månadsavgiften för mobilabonnemanget under hela den tiden. Därmed kan du inte byta mobilabonnemang eller operatör lika lätt. Bindningstiden får högst vara 24 månader.
  • Uppsägningstiden är hur lång tid det tar från att du säger upp mobilabonnemanget till att det avslutas. Uppsägningstiden får högst vara en månad. I så fall avslutas mobilabonnemanget inte direkt när du säger upp det, utan gäller i en månad till efter det.

Har mobilabonnemang utan bindningstid någon uppsägningstid?

Mobilabonnemang som är utan bindningstid kan fortfarande ha en uppsägningstid. I så fall dröjer det alltså en månad efter uppsägningen innan mobilabonnemanget avslutas. Men många operatörer har varken bindningstid eller uppsägningstid på sina mobilabonnemang.

Abonnemang som inte har uppsägningstid avslutas vid nästa månadsskifte. Det beror på att varje månad betalas i förskott. Så om du säger upp abonnemanget mitt i månaden kan det ändå dröja några veckor innan ditt abonnemang avslutas.

Hur lång uppsägningstid får mobilabonnemang ha?

Uppsägningstiden för nya mobilabonnemang får enligt lag vara högst en månad. Det gäller alla abonnemang som tecknats från den 1 maj 2014 och framåt, oavsett om abonnemanget har bindningstid eller inte.

Om du tecknar ett nytt mobilabonnemang kan du alltså aldrig ha mer än en månads uppsägningstid.

Har du haft ditt mobilabonnemang sedan innan det datumet kan du dock ha längre uppsägningstid. Då kan den som längst vara tre månader.

Vanliga frågor om mobilabonnemang utan bindningstid

Vilka operatörer har mobilabonnemang utan bindningstid?

Alla operatörer erbjuder i dag mobilabonnemang utan bindningstid. Dock är det inte alla deras abonnemang som saknar bindningstid, så det är alltid bra att kolla upp en extra gång.

Har Telenor mobilabonnemang utan bindningstid?

Ja, Telenor har flera mobilabonnemang som är utan bindningstid.

Hur lång bindningstid kan jag ha på ett mobilabonnemang?

Du kan aldrig ha längre bindningstid än 24 månader på ett mobilabonnemang. Du ska också kunna välja att bara binda upp dig i högst 12 månader. Det är lagstadgat och gäller oavsett vilken operatör du har. 

Vad händer efter bindningstiden?

När bindningstiden tar slut fortsätter ditt mobilabonnemang att gälla, men utan bindningstid. Det innebär att du kan ändra eller säga upp ditt abonnemang om du vill.

Kan jag byta mobilabonnemang hos samma operatör under bindningstiden?

Ja, de flesta operatörer låter dig byta till ett dyrare abonnemang hos dem under bindningstiden. Däremot kan du inte byta till ett billigare abonnemang.

Kan jag byta till en annan operatör under bindningstiden?

Nej, under bindningstiden är du låst vid den operatör du redan har. För att byta behöver du lösa ut mobilabonnemanget och betala alla de månadskostnader som återstår.

Kan mobilabonnemang utan bindningstid fortfarande ha en uppsägningstid?

Ja, mobilabonnemang utan bindningstid kan ändå ha en uppsägningstid. Uppsägningstiden får högst vara en månad.

Evelina Grenehed
Evelina Grenehed Telekomskribent evelina.grenehed@mobilabonnemang.se