Hur fungerar mobilabonnemang utan bindningstid?

Ett mobilabonnemang utan bindningstid innebär att du är fri att avsluta avtalet med operatören i fråga när du vill (dock med hänsyn till eventuell uppsägningstid) utan att behöva betala för det. Med ett obundet abonnemang kan du även både uppgradera och nedgradera surfen i princip när du vill. Har du ett bundet mobilabonnemang går det i regel bara att byta till ett abonnemang med mer surf.

Att teckna abonnemang utan bindningstid blir dock i regel något dyrare än om du binder det, men det kan det å andra sidan kanske vara värt om du prioriterar flexibilitet och vill kunna byta både operatör och abonnemangsform när du vill.

Fördelar med mobilabonnemang utan bindningstid

  • Du kan byta operatör när du vill
  • Det finns i regel möjlighet att både höja och sänka surfen

Nackdelar med mobilabonnemang utan bindningstid

  • Priset på abonnemanget kan höjas
  • Kan vara något dyrare än abonnemang med bindning

Hur lång bindningstid brukar mobilabonnemang ha?

Bindningstiden på mobilabonnemang ligger på mellan 0 och 24 månader. Enligt lagen om elektronisk kommunikation (SFS 2022:482) får nya mobilabonnemang inte ha en uppsägningstid som är längre än 24 månader, och det gäller med andra ord för samtliga operatörer på marknaden.

Operatörer som har mobilabonnemang med 24 månaders bindningstid måste enligt samma lag även erbjuda 12 månaders uppsägningstid som alternativ.

Vad händer när bindningstiden tar slut?

När bindningstiden är slut löper ditt mobilabonnemang på som vanligt. Du är dock inte längre låst till operatören, utan kan byta operatör om du vill det.

Kan jag avsluta ett mobilabonnemang med bindningstid i förväg?

Ja, du kan avsluta ett mobilabonnemang med bindningstid i förväg, men då måste du betala en slutfaktura som motsvarar de resterande månadsavgifterna. Har du inte så lång bindningstid kvar behöver det ju inte kosta så mycket, men om du precis tecknade abonnemanget blir det desto dyrare.

Tänk på! Har du köpt en mobil på avbetalning tillsammans med abonnemanget måste du även betala av hela den resterande summan för att göra dig helt fri från avtalet med operatören.

Ett alternativ till att säga upp ett mobilabonnemang med bindningstid är att överlåta abonnemanget till någon annan. Då tar personen i fråga även över bindningstiden och du kan således skaffa ett abonnemang hos en annan operatör om du vill. Men kolla villkoren för överlåtelse av abonnemang hos din operatör. Det är nämligen inte alla operatörer som erbjuder den möjligheten.

Ska man välja mobilabonnemang med eller utan bindningstid?

Välj mobilabonnemang med bindningstid om du är säker på att du kommer stanna kvar hos din operatör och inte vill riskera att priset på ditt abonnemang plötsligt höjs. Rent prismässigt kommer du också i regel billigare undan om du väljer att binda abonnemanget.

Men prioriterar du flexibilitet och vill kunna byta operatör när du vill bör du välja mobilabonnemang utan bindningstid. Då kan du också både uppgradera och nedgradera abonnemanget i princip när som helst.

Vilket mobilabonnemanget utan bindningstid är billigast?

Fello 3 GB är det billigaste mobilabonnemanget utan bindningstid just nu (kontrollerat 2024-06-17). Kostnaden är 52 kr/mån i 5 månader, därefter 105 kr/mån.

Läs mer & beställ hos Fello

Vad är skillnaden mellan bindningstid och uppsägningstid?

  • Bindningstiden är den tid som ditt avtal med operatören gäller. Du måste betala månadsavgiften för mobilabonnemanget under hela den tiden. Du kan alltså inte byta mobilabonnemang eller operatör när du vill. Bindningstiden får högst vara 24 månader.
  • Uppsägningstiden är hur lång tid det tar från att du säger upp mobilabonnemanget till att det avslutas. Uppsägningstiden får vara högst en månad. I så fall avslutas mobilabonnemanget inte direkt när du säger upp det, utan gäller i en månad till efter det.

Mobilabonnemang utan bindningstid kan fortfarande ha uppsägningstid

Oavsett om ditt mobilabonnemang har bindningstid eller ej har du i regel alltid en uppsägningstid att ta hänsyn till, och den får som sagt ligga på max en månad (andra villkor kan gälla för företagsabonnemang). Uppsägningstiden innebär att abonnemanget kommer att avslutas en månad efter att du sagt upp det, och under den tiden måste du fortfarande betala abonnemangskostnaden.

Vissa operatörer skriver att de varken har bindningstid eller uppsägningstid, men dubbelkolla alltid exakt vad som gäller. Det är ytterst få abonnemang som kan avslutas samma dag man säger upp det. Även om operatören skriver “utan” uppsägningstid är det mer regel än undantag att abonnemangen ändå kommer att avslutas nästkommande månadsskifte. 

Kan mobilabonnemang ha längre uppsägningstid än en månad?

Ja, om du tecknade mobilabonnemanget innan den 1 maj 2014 kan uppsägningstiden ligga på upp till tre månader. Men alla mobilabonnemang som är tecknade efter det datumet får max ha en månads uppsägningstid.

Källor

Vanliga frågor om mobilabonnemang utan bindningstid

Finns det mobilabonnemang utan bindningstid?

Ja, i princip alla operatörer erbjuder möjligheten att teckna mobilabonnemang utan bindningstid i dag. Däremot kan bindningstid fortfarande tillkomma om du till exempel lägger till en mobiltelefon eller tar del av en kampanj.

Kan jag byta abonnemangsform hos min operatör under bindningstiden?

Ja, men det går i regel bara att uppgradera till ett abonnemang med mer surf. Vill du byta till ett billigare abonnemang med lägre surfmängd måste du med andra ord ofta vänta tills bindningstiden har löpt ut.

Kan jag skaffa mobil med ett mobilabonnemang utan bindningstid?

Ja, det finns möjlighet att skaffa mobil plus abonnemang utan bindning, men det förutsätter att operatören låter dig betala mobiltelefonens totalpris direkt i samband med beställningen. Köper du telefonen på delbetalning tillkommer däremot i princip alltid en bindningstid.

Hur tar jag reda på hur lång bindningstid mitt abonnemang har?

Du bör se hur lång bindningstid du har på abonnemanget genom att logga in på Mina sidor på operatörens hemsida eller via deras app.

Är obundna mobilabonnemang dyrare än bundna abonnemang?

Ja, mobilabonnemang blir i regel något dyrare om du väljer att teckna det utan bindningstid.