Vad innebär 5G för mobilabonnemang?

Med ett 5G-mobilabonnemang kan du koppla upp dig mot operatörens 5G-nät och njuta av fördelarna som femte generationens nätverk för med sig, till exempel högre datahastigheter och kapacitet och kortare svarstider.

Men för att du ska kunna använda ditt 5G-abonnemang måste du även ha en mobiltelefon som har stöd för tekniken. Så tänk på att kolla upp vilka nätverk din telefon kan koppla upp sig mot innan du beställer ett mobilabonnemang med siktet inställt på 5G. De flesta operatörer har flera olika 5G-mobiler att välja mellan, och köper du en telefon i samband med abonnemanget kan du dessutom komma betydligt billigare undan.

Hur snabbt kan jag surfa med ett 5G-abonnemang?

Vilka 5G-hastigheter du kan komma upp i kan variera något beroende på vilken operatör du har och hur täckningen är där du bor. Men du ska ändå kunna räkna med att 5G-nätet ger ungefär tio gånger så höga hastigheter som dagens 4G-nät. Den faktiska nedladdningshastigheten för 5G ligger på 1-10 Gbit/s.

Fördröjningen minskar avsevärt med 5G

Hastigheten är den stora fördelen de flesta tänker på när det kommer till 5G. Det finns dock en stor fördel som många missar, nämligen fördröjningen. Fördröjningen, eller latency som det också kallas, är det som ibland kan få mobilen att upplevas långsam även om täckningen och nätet är bra.

I de nya 5G-näten kommer fördröjningen att vara som mest 1 millisekund medan den i 4G-nätet är i genomsnitt 50 millisekunder.

Exempel: Latency kan vara den tid det tar för dig från att du klickar på play på ett videoklipp tills klippet startas.

Jämför och hitta bästa 5G-abonnemanget

För att hitta det bästa 5G-abonnemanget just för dig ska du börja med att jämföra operatörernas erbjudanden, gärna med hjälp av vår tabell överst på den här sidan. Tänk på att alltid utgå ifrån dina egna behov och önskemål. Att abonnemanget har stöd för 5G är ett av kriterierna, men kom ihåg att det även finns andra viktiga faktorer att ha i åtanke för att du ska kunna göra ett val som håller i längden.

Viktigt att titta på när du jämför 5G-abonnemang

  • Hur operatörens täckning är i ditt område
  • Utbudet av olika surfnivåer
  • Bindnings- och uppsägningstider
  • Kundtjänstens omfattning

När du gått igenom punkterna ovan kan du börja kolla priserna. Vi vet att det kan locka att välja det billigaste 5G-abonnemanget, men om du först hittar några abonnemang som uppfyller dina övriga krav och sedan jämför priserna har du större chans att hitta ett riktigt bra alternativ just för dig.

Hur hittar jag det billigaste 5G-abonnemanget?

I stället för att gå på jakt efter det billigaste 5G-abonnemanget ska du försöka hitta ett alternativ som blir mest prisvärt, det vill säga det som även uppfyller dina andra behov och önskemål. Är du i behov av en omfattande kundtjänst och vill ha många olika surfalternativ att välja mellan kanske du får vara beredd på att lägga några kronor extra. Och det kanske det kan vara värt? Billigt kan absolut vara bra, men det behöver inte nödvändigtvis vara det bästa just för dig.

Värt att nämna är att 5G i regel kommer med operatörernas dyraste abonnemang med mest surf, förutom hos Telia där alla abonnemang verkar vara 5G-redo. Så klarar du dig med lägre surfmängder finns det absolut möjligheter att komma lite billigare undan.

Vilka operatörer erbjuder mobilabonnemang med 5G?

I dagsläget är det de fyra största operatörerna, Telia, Telenor, Tele2 och Tre, men även Comviq som erbjuder mobilabonnemang med stöd för 5G. Men med undantag från Telia, där alla abonnemang kommer med 5G, är det bara vissa av abonnemangen som har stöd för 5G. I nio fall av tio handlar det om abonnemangen med mest surf, vilket innebär att du alltså får betala lite mer för ett 5G-abonnemang.

Så vill du kunna koppla upp dig mot 5G-nätet, men vet med dig att ditt surfbehov inte är så stort, ska du alltså satsa på en operatör som erbjuder 5G även till abonnemangen med lägre surfmängder.

Vanliga frågor om 5G-abonnemang

Varför ska jag skaffa ett 5G-abonnemang?

5G ger till exempel fördelar som högre hastigheter, större kapacitet och kortare svarstider. Dessa fördelar kan du dra nytta av genom att skaffa ett 5G-abonnemang och en 5G-mobil (du måste ha båda för att det ska fungera).

Hur höga hastigheter ger 5G?

5G-hastigheterna kan variera något beroende på operatör och hur täckningen är där du bor, men man ska kunna räkna med att 5G ger ungefär 10 gånger så höga hastigheter som dagens 4G-nät. Den faktiska nedladdningshastigheten ligger på mellan 1 till 10 Gbit/s.

Hur skaffar jag ett 5G-abonnemang?

Jämför operatörernas erbjudande på 5G-abonnemang och välj ett alternativ som matchar dina behov och önskemål. Sedan är det bara att beställa på operatörens hemsida. Men tänk på att du även måste ha en mobiltelefon som har stöd för 5G för att du ska kunna koppla upp dig mot 5G-nätet.

Är mobilabonnemang med 5G-stöd dyrare än andra abonnemang?

Eftersom det i regel är abonnemangen med mest surf som kommer med 5G är 5G-abonnemangen automatiskt dyrare. Men vissa operatörer, till exempel Telia, erbjuder 5G även till de mindre abonnemangen. Så klarar du dig med mindre surf kommer du billigare undan.

Vilka operatörer erbjuder mobilabonnemang med 5G?

I dagsläget kan du köpa mobilabonnemang med 5G hos Telia, Tele2, Telenor, Tre och Comviq.