Vad är ett 5G-abonnemang?

Ett 5G-abonnemang är helt enkelt ett mobilabonnemang som förutom 3G- och 4G även har stöd för 5G. Med ett 5G-mobilabonnemang kan du koppla upp dig mot operatörens 5G-nät och få tillgång till alla fördelar som femte generationens nätverk för med sig, till exempel högre datahastigheter och kortare svarstider.

Tips! Kolla in vår sida om skillnaderna mellan 3G, 4G och 5G för att lära dig mer om de olika nätverken.

Men för att du ska kunna använda ditt 5G-abonnemang måste du även ha en mobiltelefon som har stöd för tekniken. Så tänk på att kolla upp vilka nätverk din telefon kan koppla upp sig mot innan du beställer ett mobilabonnemang med siktet inställt på att kunna använda 5G.

Köp 5G-abonnemang och 5G-mobil som paket

Hos de flesta operatörer finns det 5G-mobiler från flera olika tillverkare att välja mellan. Om du vill passa på att köpa en 5G-mobil i samband med att du beställer ett 5G-abonnemang kommer du ofta billigare undan. Tänk bara på att det i regel tillkommer en bindningstid när du köper mobil och abonnemang som ett paket.

Hur vet jag om mitt abonnemang har stöd för 5G?

Vilka av operatörens mobilabonnemang som stödjer 5G ska framgå tydligt i abonnemangsbeskrivningen, men om du känner dig osäker kan du alltid kontakta supporten. Om du har ett abonnemang med 5G och befinner dig i ett område där operatören har 5G-täckning ska du även se en 5G-symbol i statusfältet högst upp på mobilskärmen.

Vilket 5G-abonnemang ska jag välja?

Välj 5G-abonnemanget som uppfyller de flesta (helst alla) av dina krav. För att hitta det rätta just för dig måste du jämföra operatörernas erbjudanden, och det gör du både snabbt och lätt med hjälp av tabellen högst upp på den här sidan. Tänk på att alltid utgå ifrån dina egna behov och önskemål. Att abonnemanget har stöd för 5G är ett av kriterierna, men kom ihåg att det även finns andra viktiga faktorer att ha i åtanke för att du ska kunna göra ett val som håller i längden. 

Välj 5G-abonnemanget som

  • Har bäst täckning där du bor
  • Ger dig så mycket surf du vill ha och behöver
  • Har sjyssta villkor för bindnings- och uppsägningstider
  • Ger dig mest för pengarna

Priserna jämför du som ett sista steg, efter att du har hittat ett par abonnemang som matchar med dina övriga krav. Då har du större chans att hitta det bästa alternativet för dig till det lägsta möjliga priset.

Vad kostar ett 5G-abonnemang?

Ett 5G-abonnemang kan kosta allt från drygt 100 kronor upp till drygt 600 kronor. Precis som för ”vanliga” abonnemang varierar priset nämligen beroende på hur mycket surf som ingår, och det skiljer sig så klart även mellan olika operatörer. 

5G är i sig ingen faktor som drar upp priset, men däremot har vissa operatörer valt att bara inkludera det i de största abonnemangen och då  blir det automatiskt lite dyrare. Men det finns även operatörer som inkluderar 5G i alla sina abonnemang, oavsett surfmängd.

Vilket är det billigaste 5G-abonnemanget?

Comviq 3 GB är det billigaste 5G-abonnemanget just nu (kontrollerat 2024-05-18). Kostnaden är 105 kr/mån.

Läs mer & beställ hos Comviq

Erbjuder alla operatörer 5G-abonnemang?

Nej, alla operatörer erbjuder inte 5G-abonnemang. Här nedanför ser du hos vilka operatörer du kan skaffa mobilabonnemang med stöd för 5G i dagsläget. Hos vissa operatörer är det dock bara några av abonnemangen som stödjer 5G. Så det är alltid bäst att dubbelkolla innan du beställer.

Operatörer med 5G-abonnemang

Fibio och Mybeat erbjuder också 5G till sina mobilabonnemang, men där får du köpa till tjänsten mot en extra månadskostnad.

Hur snabbt kan jag surfa med ett 5G-abonnemang?

Den teoretiska maxhastigheten i 5G ligger på 10 Gbit/s, men de faktiska hastigheterna i dagens 5G-nät är betydligt lägre. Normalhastigheterna i 5G-näten varierar också något beroende på vilken operatör du har och hur täckningen är där du bor. Men du ska ändå kunna räkna med att 5G-nätet ger ungefär tio gånger så höga hastigheter som dagens 4G-nät.

Hastigheterna är utan tvekan en av de största fördelarna med 5G. En annan stor fördel är den betydligt lägre fördröjningen (latency). Fördröjningen är alltså det som ibland kan få mobilen att upplevas långsam även om täckningen och nätet är bra.

I 5G-näten kan fördröjningen ligga kring 1 millisekund medan den i 4G-nätet är i genomsnitt 50 millisekunder.

Vanliga frågor om 5G-abonnemang

Varför ska jag skaffa ett 5G-abonnemang?

5G ger till exempel fördelar som högre hastigheter, större kapacitet och kortare svarstider. Dessa fördelar kan du dra nytta av genom att skaffa ett 5G-abonnemang och en 5G-mobil (du måste ha båda för att det ska fungera).

Hur höga hastigheter ger 5G?

5G-hastigheterna kan variera något beroende på operatör och hur täckningen är där du bor, men man ska kunna räkna med att 5G ger ungefär 10 gånger så höga hastigheter som dagens 4G-nät. 

Hur skaffar jag ett 5G-abonnemang?

Jämför operatörernas erbjudande på 5G-abonnemang och välj ett alternativ som matchar dina behov och önskemål. Sedan är det bara att beställa på operatörens hemsida. Men tänk på att du även måste ha en mobiltelefon som har stöd för 5G för att du ska kunna koppla upp dig mot 5G-nätet.

Är mobilabonnemang med 5G-stöd dyrare än andra abonnemang?

Eftersom det i regel är abonnemangen med mest surf som har stöd för 5G är 5G-abonnemangen automatiskt dyrare. Men vissa operatörer, till exempel Telia, erbjuder 5G även till de mindre abonnemangen. Så klarar du dig med mindre surf kommer du billigare undan.

Måste man ha ett särskilt abonnemang för att få 5G?

Ja, för att kunna utnyttja 5G-nätet måste du ha ett mobilabonnemang som har stöd för det. Tänk på att du även måste ha en 5G-kompatibel mobil för att kunna koppla upp dig mot 5G.

Måste man byta simkort för att få 5G?

I vissa fall behöver du byta simkort för att få tillgång till 5G, men det kommer din operatör i så fall att informera dig om.