Så väljer du rätt 5G-abonnemang

För att hitta det bästa 5G-abonnemanget just för dig ska du börja med att jämföra operatörernas erbjudanden, gärna med hjälp av vår tabell överst på den här sidan. Tänk på att alltid utgå ifrån dina egna behov och önskemål. Att abonnemanget har stöd för 5G är ett av kriterierna, men kom ihåg att det även finns andra viktiga faktorer att ha i åtanke för att du ska kunna göra ett val som håller i längden.

Viktigt att titta på när du jämför 5G-abonnemang

  • Hur operatörens 5G-täckning är i ditt område
  • Utbudet av olika surfnivåer
  • Bindnings- och uppsägningstider
  • Kundtjänstens omfattning

När du gått igenom punkterna ovan kan du börja kolla priserna. Vi vet att det kan locka att välja det billigaste 5G-abonnemanget, men om du först hittar några abonnemang som uppfyller dina övriga krav och sedan jämför priserna har du större chans att hitta ett riktigt bra alternativ just för dig.

Vilket är det billigaste 5G-abonnemanget?

Tre 5 GB är det billigaste 5G-abonnemanget just nu (kontrollerat idag 2022-12-09). Kostnaden är 199 kr/mån.

Vilka operatörer erbjuder 5G?

I dagsläget är det följande operatörerna som erbjuder 5G-abonnemang:

Hos vissa operatörer är det bara en del av abonnemangen som har stöd för 5G. Så det är alltid bäst att dubbelkolla innan du beställer.

Vad innebär 5G för mobilabonnemang?

Med ett 5G-mobilabonnemang kan du koppla upp dig mot operatörens 5G-nät och njuta av fördelarna som femte generationens nätverk för med sig, till exempel högre datahastigheter och kapacitet och kortare svarstider.

Men för att du ska kunna använda ditt 5G-abonnemang måste du även ha en mobiltelefon som har stöd för tekniken. Så tänk på att kolla upp vilka nätverk din telefon kan koppla upp sig mot innan du beställer ett mobilabonnemang med siktet inställt på 5G. De flesta operatörer har flera olika 5G-mobiler att välja mellan, och köper du en telefon i samband med abonnemanget kan du dessutom komma betydligt billigare undan.

Fördelar

  • Minst en fördel ska läggas till

Nackdelar

  • Minst en nackdel ska läggas till

Hur snabbt kan jag surfa med ett 5G-abonnemang?

Vilka 5G-hastigheter du kan komma upp i kan variera något beroende på vilken operatör du har och hur täckningen är där du bor. Men du ska ändå kunna räkna med att 5G-nätet ger ungefär tio gånger så höga hastigheter som dagens 4G-nät. Den faktiska nedladdningshastigheten för 5G ligger på 1-10 Gbit/s.

Fördröjningen minskar avsevärt med 5G

Hastigheten är den stora fördelen de flesta tänker på när det kommer till 5G. Det finns dock en stor fördel som många missar, nämligen fördröjningen. Fördröjningen, eller latency som det också kallas, är det som ibland kan få mobilen att upplevas långsam även om täckningen och nätet är bra.

I de nya 5G-näten kommer fördröjningen att vara som mest 1 millisekund medan den i 4G-nätet är i genomsnitt 50 millisekunder.

Vanliga frågor om 5G-abonnemang

Varför ska jag skaffa ett 5G-abonnemang?

5G ger till exempel fördelar som högre hastigheter, större kapacitet och kortare svarstider. Dessa fördelar kan du dra nytta av genom att skaffa ett 5G-abonnemang och en 5G-mobil (du måste ha båda för att det ska fungera).

Hur höga hastigheter ger 5G?

5G-hastigheterna kan variera något beroende på operatör och hur täckningen är där du bor, men man ska kunna räkna med att 5G ger ungefär 10 gånger så höga hastigheter som dagens 4G-nät. Den faktiska nedladdningshastigheten ligger på mellan 1 till 10 Gbit/s.

Hur skaffar jag ett 5G-abonnemang?

Jämför operatörernas erbjudande på 5G-abonnemang och välj ett alternativ som matchar dina behov och önskemål. Sedan är det bara att beställa på operatörens hemsida. Men tänk på att du även måste ha en mobiltelefon som har stöd för 5G för att du ska kunna koppla upp dig mot 5G-nätet.

Är mobilabonnemang med 5G-stöd dyrare än andra abonnemang?

Nej, egentligen inte. Hos vissa operatörer är det främst de abonnemang med högst surfmängder som har 5G-stöd, så på det sättet kan man ju säga att det blir dyrare. Men fler och fler börjar erbjuda 5G-stöd även för abonnemang med mindre surfmängder.

Vilka operatörer erbjuder mobilabonnemang med 5G?

I dagsläget kan du köpa mobilabonnemang med 5G hos Telia, Tele2, Telenor, Tre, Comviq och Halebop.

Måste man ha ett speciellt abonnemang för 5G?

Ja, för att kunna utnyttja 5G-nätet måste du ha ett abonnemang som har stöd för det. Dessutom måste din enhet ha 5G-stöd.

Måste man byta simkort för att få 5G?

Nej, du behöver inte byta ut ditt simkort för att kunna använda 5G. Det enda som behövs är ett abonnemang med 5G-stöd.