Säga upp mobilabonnemang

Du säger upp ditt mobilabonnemang genom att kontakta din mobiloperatör. Det bästa är att avsluta abonnemanget skriftligt så att du har bevis om det uppstår problem eller missförstånd. Om du behöver göra en muntlig uppsägning bör du be om att få en bekräftelse via brev eller e-post.

Kolla upp om du har bindningstid eller uppsägningstid

När du vill säga upp ditt mobilabonnemang bör du ta reda på om du har bindningstid eller inte. Bindningstid innebär att avtalet mellan dig och operatören gäller en viss tid, och under den tiden får du inte byta till ett mobilabonnemang hos en annan operatör. I dag erbjuder dock i princip alla operatörer mobilabonnemang utan bindningstid. Men då gäller fortfarande ofta en uppsägningstid.

Det är den person som står på mobilabonnemanget som måste säga upp det. Däremot gäller lite andra regler för att säga upp ett mobilabonnemang vid dödsfall.

Så avslutar du ett mobilabonnemang

  1. Kontrollera om du har ett abonnemang med eller utan bindningstid.
  2. Om du har ett abonnemang med bindningstid, kolla upp hur lång tid du har kvar innan bindningstiden löper ut.
  3. Om du har ett abonnemang utan bindningstid, kolla upp hur lång uppsägningstid abonnemanget har.
  4. Kontakta din nuvarande operatör om du vill avsluta abonnemanget utan att skaffa ett nytt eller byta till ett nytt abonnemang hos samma operatör. Kontakta din nya operatör om du vill byta operatör för ditt mobilabonnemang, så sköter de oftast resten.
  5. Välj om du vill behålla eller byta telefonnummer.
  6. Fyll i de uppgifter som efterfrågas.
  7. Klart!
Hitta ett bättre och billigare mobilabonnemang
Välj surf
0 GB
3 GB 200 GB

Kan jag säga upp ett mobilabonnemang innan bindningstiden har gått ut?

Ja, vissa operatörer kan låta dig avsluta ett mobilabonnemang innan bindningstiden har löpt ut. Däremot behöver du då betala en slutfaktura för de månader som återstår av bindningstiden, även om abonnemanget är avslutat. Du sparar alltså inte pengar på att säga upp ett abonnemang i förtid, utan betalar även för de månader då du inte använder abonnemanget.

Fördelen med att ändå säga upp abonnemanget i förtid är att du inte behöver vänta ut bindningstiden innan du kan byta mobilabonnemang. Om du inte är nöjd med ditt nuvarande abonnemang och vill byta operatör kan du därför överväga om det är värt att betala slutfakturan och byta operatör direkt

Om du vill byta till ett större abonnemang hos samma operatör behöver du i regel inte vänta på att bindningstiden ska gå ut. Kontakta operatören och meddela att du vill byta så uppdateras månadskostnaden på din faktura. Vill du ha ett mobilabonnemang med mindre surf måste du däremot ofta vänta på att bindningstiden löper ut.

Så avslutar du ett mobilabonnemang i förtid

Om du vill säga upp ditt abonnemang i förtid ska du kontakta din operatörs kundtjänst. Berätta att du vill säga upp abonnemanget och att du har bindningstid kvar.

Operatören kommer då att skicka en slutfaktura till dig med den återstående kostnaden för bindningstiden. Har abonnemanget en uppsägningstid gäller den som vanligt, men när den är slut avslutas abonnemanget och du är inte bunden till det som återstår av bindningstiden.

Hur ser jag hur lång bindningstid jag har?

Du ser oftast hur lång bindningstid du har kvar genom att logga in på Mina sidor på operatörens hemsida. Där kan du se hur lång bindningstid du har, hur lång tid av den som är kvar, men även hur mycket surf som finns kvar och vilken pinkod som gäller för simkortet.

Mobilabonnemang har ofta en uppsägningstid

Uppsägningstid innebär att du måste säga upp ditt abonnemang en viss tid innan det ska avslutas. Om du till exempel vill avsluta ditt abonnemang den sista december och har en månads uppsägningstid behöver du säga upp abonnemanget senast den sista november.

Du är skyldig att betala för abonnemanget under uppsägningstiden.

Visste du? Mobilabonnemang som har tecknats från den 1 maj 2014 och framåt får ha högst en månads uppsägningstid.

Om du avslutar ditt abonnemang under bindningstiden räknas uppsägningstiden parallellt med bindningstiden. Om du däremot väntar tills bindningstiden är slut med att säga upp abonnemanget måste du betala ytterligare en månad för abonnemanget.

Kan jag behålla mitt nummer när jag säger upp ett mobilabonnemang?

Ja, det går oftast bra att flytta över ditt telefonnummer till ett nytt abonnemang. Dock måste du göra det medan ditt abonnemang fortfarande gäller, det vill säga under uppsägningstiden.

Tänk på! Kom ihåg att fråga din nya operatör om du kan få flytta över ditt gamla nummer när du kontaktar dem.

När abonnemanget väl är avslutat kan du inte begära att få behålla ditt gamla nummer.

Kan jag flytta mitt mobilabonnemang till en annan operatör?

Du kan inte flytta ditt abonnemang till en annan operatör, utan du måste avsluta ditt gamla mobilabonnemang och skaffa ett nytt hos din nya operatör. Däremot är det möjligt att flytta ett abonnemang till en annan person. En del operatörer har en blankett för att överlåta abonnemang, medan vissa andra operatörer kräver att den som ska ta över mobilabonnemanget kontaktar operatörens kundservice.