Ringa utomlands

Att ringa utomlands är inte samma sak som att ringa från Sverige till utlandet, och att ringa utomlands inom EU/EES är i regel inte heller samma sak som att ringa från ett land utanför EU. Vi vet att det kan låta krångligt, men på den här sidan reder vi ut begreppen.

Tänk på det här innan du reser utomlands med mobilen

Om du ska åka utomlands och planerar att använda mobilabonnemanget för att ringa, skicka sms och surfa finns det några saker du ska tänka på innan du åker. Vi berättar mer om dem här nedanför.

Innan du reser iväg och tar mobilen med dig ska du säkerställa att

  • Mobilabonnemanget fungerar utomlands. Nu kan de allra flesta mobilabonnemang användas utomlands, men det skadar inte att dubbelkolla detta. Kolla även upp operatörens villkor för att använda mobilen i landet du ska åka till.
  • Operatören erbjuder roaming i landet du reser till. Operatörer har egentligen ingen skyldighet att erbjuda roaming i länder som inte ingår i EU/EES, så det är bra att höra vad som gäller innan du åker i väg.
  • Röstbrevlådan är avstängd om du reser utanför EU. Åker du till ett land utanför EU/EES kan du behöva betala för att både ta emot och lyssna av meddelanden som kommer till din röstbrevlåda. Vill du undvika det är det en bra idé att tillfälligt stänga av tjänsten. Och det ska du göra innan du åker.
  • Dina pin- och puk-koder är nedpackade. Det är viktigt att komma ihåg att packa ner både pin- och puk-kod på något lämpligt ställe, bara du inte lägger dem tillsammans med mobilen. Koderna behöver du nämligen om du skulle tappa bort din mobil eller om den skulle bli stulen.

Så ringer du utomlands

Innan vi går igenom hur mycket det kostar att ringa utomlands och ringa från Sverige till utlandet ska vi berätta hur du gör rent praktiskt.

För att ringa utomlands måste du slå ett så kallat internationellt prefix, vilket helt enkelt är den sifferkombination du slår före själva landsnumret. Du slår 00, sedan landsnumret, riktnumret utan den första nollan och till sist telefonnumret. Det gäller både för fast och mobil telefoni. På mobilen kan du använda ”+” i stället för 00.

Hur ringer man till Sverige från utlandet?

Sveriges landsnummer är 46. Så om du ska ringa till Sverige från utlandet knappar du in +46 och numret du vill ringa utan den första nollan. Ska du till exempel ringa till numret 0725 530 870, slår du alltså +46 725 530 870.

Hur ringer jag en svensk mobil som befinner sig utomlands?

Om du ska ringa till en person med svenskt mobilnummer som befinner sig utomlands slår du bara in numret precis som vanligt.

Ringa på resor inom EU/EES

I länder inom EU/EES ska alla operatörer erbjuda fri roaming, vilket innebär att du ska kunna använda mobilen för att ringa, messa och surfa i princip som vanligt under din resa. Precis som när du är hemma i Sverige betalar du antingen din inrikestaxa eller så dras det från potten på ditt abonnemang. Ringer du hem till Sverige från ett land inom EU eller EES kostar det lika mycket för dig som när du ringer inom Sverige, och den som du ringer betalar ingenting.

Slå på roaming på Iphone

  1. Gå till Inställningar.
  2. Välj Mobilnät.
  3. Välj Alternativ för mobildata.
  4. Aktivera Dataroaming.
  5. Klart!

Slå på roaming på Samsung

  1. Öppna menyn.
  2. Välj Inställningar.
  3. Välj Anslutningar.
  4. Klicka på Mobilnätverk.
  5. Aktivera Dataroaming.

Vi har tagit Samsung som exempel på en Android-mobil, men tänk på att rubrikerna kan variera mellan olika mobilmärken och även mellan olika modeller.

Kostar det något att ringa med svenskt nummer från och till ett annat EU-land?

Om du ringer från ett land utanför Sverige, till exempel Danmark, med ditt svenska mobilabonnemang till en kompis eller släkting som bor i ett annat EU-land, till exempel Frankrike, på hens fasta eller mobila telefonnummer betalar du lika mycket som du gör inom Sverige. Personen du ringer betalar ingenting.

Hur fungerar det att ringa från ett land utanför EU?

Om du reser till ett land utanför EU/EES kan det vara dyrt att ringa, surfa och även att ta emot samtal, om inte operatören har roamingavtal med minst en operatör i det landet det vill säga. Ringer du exempelvis från Thailand eller USA med ditt svenska mobilabonnemang hem till Sverige betalar du enligt operatörens prislista för det specifika landet.

Tips! Vissa operatörer erbjuder gratis roaming i länder utanför EU/EES, så kolla upp vad som gäller hos just din operatör.

Den generella rekommendationen är därför att du stänger av roaming och även röstbrevlådan på mobilen när du åker till ett land utanför EU/EES. Kolla upp operatörens priser för landet du ska besöka innan avresa.

Slå av roaming på Iphone

  1. Öppna Inställningar.
  2. Gå till Mobildata och välj Alternativ för mobildata.
  3. Stäng av dataroaming.

Slå av roaming på Android

  1. Gå till Inställningar.
  2. Välj Mobila nätverk.
  3. Slå av dataroaming.

Tänk på att rubrikerna kan variera något mellan olika mobilmärken och modeller.

Hur avaktiverar man röstbrevlådan?

För att tillfälligt avaktivera röstbrevlådan måste du antingen ringa ett nummer och slå in vissa siffror med knappsatsen på mobilen eller gå in på ditt konto via operatörens app och ändra inställningarna. Vissa operatörer uppmanar även att du tar kontakt med supporten som kan hjälpa dig att stänga av röstbrevlådan under tiden du är utomlands.

Tänk på! Kom ihåg att slå på röstbrevlådan igen när du kommer hem från din resa.

Kolla på din operatörs hemsida eller kontakta supporten direkt för att ta reda på hur du gör. Om du kan stänga av röstbrevlådan med hjälp av mobilens knappsats bör du hitta vilket nummer och vilka siffror som gäller på operatörens hemsida.

Måste roaming vara på för att ringa utomlands?

För att använda mobilen under en resa inom EU/EES och ringa (och sms:a och surfa) precis som hemma i Sverige utan extra kostnader måste roaming vara på.

Åker du utanför EU/EES bör du däremot slå av roaming, om du inte är helt säker på att din operatör erbjuder fri roaming i landet du befinner dig i det vill säga. Om du behöver ringa någon gång under din resa måste du aktivera roaming för att få ”låna” den lokala operatörens nät. Tänk bara på att det tillkommer avgifter för det, som i regel är ganska höga.

Vad kostar det att ringa från Sverige till utlandet?

Om du bor i Sverige och ringer en kompis eller släkting som bor utomlands, till exempel i Tyskland, så betalar du enligt utlandstaxan på din operatörs prislista. Priserna är inte reglerade utan kan variera beroende på vilken operatör du har. Personen du ringer betalar ingenting.

Tänk på! När du ringer från Sverige till utländska telefonnummer gäller alltså operatörens priser för det specifika landet.

Om du ska ringa från Sverige till utlandet finns det några kostnader som är viktiga att ha i åtanke.

Tänk på dessa kostnader när du ringer från Sverige till utlandet

  • Öppningsavgift. Den summa som det kostar att ringa samtalet, oavsett hur länge samtalet varar. Flera operatörer har tagit bort öppningsavgiften, medan andra har valt att ha kvar den.
  • Kostnad per minut. Summan du betalar för varje påbörjad minut av samtalet. Den kostnaden kan variera från land till land även hos samma operatör.
  • Kostnad för att ta emot samtal. I vissa fall är det den som tar emot samtalet som får betala kostnaden, även om samtalet skulle kopplas till röstbrevlådan.

Flera operatörer inkluderar ett visst antal utlandsminuter i sina mobilabonnemang. Så om du vet att du har behov av att regelbundet kunna ringa till utlandet kan ett sådant abonnemang vara perfekt för dig. Comviq är riktigt generösa när det gäller utlandssamtal så spana in deras mobilabonnemang och se om något kan passa.

Rekommenderat!
  • Utlandsminuter ingår i många abonnemang
  • Fria samtal och sms
  • Spara surf

Hur fungerar det att ringa ett svenskt nummer utomlands?

När du ringer någon med ett svenskt nummer som befinner sig utomlands kostar det lika mycket som ett samtal inom Sverige. Du som ringer behöver alltså inte betala något extra. Det gäller oavsett om personen du ringer befinner sig inom eller utanför EU.

Tänk på! Personen du ringer måste dock betala för att ta emot samtal från Sverige om personen befinner sig utanför EU. Det gäller även om samtalet kopplas till personens röstbrevlåda.

Vi tar ett exempel. Du är i Sverige och ringer din kompis som är på semester i Spanien på hens svenska mobilnummer. Du betalar samma pris som du gör när du ringer inom Sverige, och din kompis betalar ingenting. Det kostar inte heller något om du kommer till röstbrevlådan. Om din kompis vill lyssna av meddelandet kostar det lika mycket som hen betalar för samtal inom Sverige.

Ringa ett svenskt mobilnummer utanför EU

Du som ringer betalar som sagt lika mycket som inom Sverige även om personen du ringer befinner sig utanför EU. Men personen du ringer får i detta fall betala enligt operatörens prislista för att ta emot samtal. Kopplas samtalet till personens röstbrevlåda får hen betala för det och även för att lyssna av meddelandet.

Är det gratis att ringa via Whatsapp eller Facetime i eller till utlandet?

Ja, att ringa via samtalsappar som Whatsapp, Messenger och Facetime till utlandet eller när du själv är utomlands är gratis – oavsett vilket land du eller personen du ringer befinner sig i. Men det förutsätter att du har tillgång till internet: antingen wifi eller genom att använda surfen som ingår i mobilabonnemanget. 

Om du själv befinner dig utomlands ska du i det senare fallet säkerställa att din operatör erbjuder fri roaming i landet, så att det inte tillkommer några avgifter för att använda mobilnätet.

Tänk på! Vissa samtalsappar kräver att personen du ringer till använder samma app, medan andra kan användas för att ringa direkt till ett telefonnummer.

Håll också koll på hur mycket data som går åt om du använder roaming för att ringa med appar. Om datamängden tar slut kommer du att behöva betala mer för att använda nätverket.

Varför kan jag inte ringa när jag är utomlands?

Om du är på resande fot och upptäcker att du inte kan ringa finns det några saker du kan testa för att försöka lösa problemet, eller i alla fall få svar på varför det krånglar. Här nedanför kan du läsa mer.

Testa det här om det inte går att ringa utomlands

  1. Starta om din mobil. Ibland kan det vara så enkelt att mobilen behöver en omstart, så starta om enheten och testa att ringa igen.
  2. Säkerställ att du är uppkopplad mot ett nätverk. Högst upp på mobilskärmen finns en symbol som visar signalstyrkan, ofta bestående av fyra streck i rad. Ju färre streck desto lägre är signalstyrkan, och ser du inga streck alls är du inte uppkopplad. Anslut till ett nätverk eller se om det går att förbättra signalstyrkan och försök sedan att ringa.
  3. Kontrollera spärr för samtalstrafik i utlandet. Hos vissa operatörer finns det möjlighet att spärra trafik i utlandet, så dubbelkolla inställningarna så att spärren inte är aktiverad. Det kan du i regel göra via Mina sidor på operatörens hemsida eller i deras app.