Hur många mobilabonnemang finns i Sverige?

Antalet mobilabonnemang som finns i Sverige ändras hela tiden, men den 31 december 2022 fanns det 14,8 miljoner tecknade mobilabonnemang enligt Post- och telestyrelsens senaste statistik. De flesta mobilabonnemangen ägs av Telia, men Tele2Telenor och Tre har också stora andelar av antalet abonnemang på marknaden.

En ökning med 2 procent jämfört med föregående år

PTS senaste statistik visar att antalet mobilabonnemang gick upp med 2 procent under 2022 jämfört med 2021. Antalet abonnemang med både samtal och data landade på 12,4 miljoner, vilket är en ökning på 5 procent jämfört med föregående år. Abonnemangen med bara samtal minskade däremot med hela 32 procent, medan abonnemangen med bara surf ökade med 7 procent och uppgick till 1,5 miljoner.

Datatrafiken i 5G-näten ökade med över 1 000 procent

Antalet abonnemang som använder 4G-nätet fortsatte att öka under 2022 och uppgick till 12,7 miljoner, vilket motsvarar 88 procent av det totala antalet mobilabonnemang. Trafiken i 5G-nätet ökade med över 1 000 procent, men värt att nämna är att den ändå bara utgjorde 1 procent av den totala datatrafiken under 2022.

Telia har flest mobilabonnemang på marknaden

Telia, Tele2, Telenor och Tre är i storleksordning de operatörer som äger störst andel av mobilabonnemangen på marknaden. Tillsammans står de för 96 procent av abonnemangen som finns i Sverige. Hit räknas också operatörernas dotterbolag som använder samma nät, till exempel Halebop för Telia och Hallon för Tre.

Hitta det bästa och billigaste mobilabonnemanget
Välj surf
0 GB
0,50 GB 200 GB