Åtgärda dålig täckning

Upplever du att du har dålig mobiltäckning är det framför allt viktigt att försäkra sig om att din operatör faktiskt har täckning i nätet där du bor. Hackar och buffrar det ändå när du är uppkopplad mot nätet finns det ett par saker du kan testa för att förbättra täckningen, och här ger vi dig de bästa tipsen.

Varför har jag dålig täckning utomhus?

När du befinner dig utomhus och ska använda din mobil är du helt beroende av operatörens mobilnät för att du ska få täckning. Det finns flera anledningar till att du kan uppleva dålig täckning utomhus, men lyckligtvis finns det även flera saker du kan testa för att förbättra förutsättningarna. Här nedanför berättar vi mer.

Täckningen kan störas av

  • Din egen kropp. Tänk på hur du håller i mobilen när du ringer eftersom din egen kropp kan skärma av antennen. Prova gärna att använda headset så att varken huvudet eller handen hindrar mobilsignalen.
  • Berg, träd och byggnader. När du är ute kan lokala hinder som berg, träd och byggnader försämra täckningen. Försök att hitta ett område som är mer fritt från hinder och se om täckningen förbättras.
  • Att många i din närhet använder nätet samtidigt. Går det inte att surfa trots att mobilen visar på god täckning? Då kan det vara så att det är många som använder nätet samtidigt. Avvakta en stund eller förflytta dig och se om du får bättre täckning.
  • Problem hos operatören. Om du har testat allt men ändå upplever att täckningen är dålig bör du kontakta din operatör. Det kan vara en tillfällig driftstörning eller ett större problem med nätet som gör att täckningen är dålig.

Varför har jag dålig täckning hemma?

Du är inte bara utomhus som täckningen i mobilnätet kan brista ibland. Du kan även uppleva dålig täckning inomhus, till exempel hemma i din egen bostad.

Därför kan hemmatäckningen vara dålig

  • Byggnaden stoppar signalen. Moderna fastigheter byggs för att vara bättre isolerade mot ljud och kyla, och med fönster som ska spara energi. Däremot dämpar sådana fasader och fönster mobilsignalerna i högre grad än äldre hus.
  • Miljön påverkar. Om din bostad ligger högt eller lågt, hur mycket hinder som finns i området samt avståndet till basstationen påverkar din täckning. Om din bostad ligger i radioskugga kan det lösas med hjälp av en 3G-förstärkare med extern antenn.
  • Mobilnätet är överbelastat. En mobilmast kan bli överbelastad om många inom ett område använder samma mobilnät. Då kan täckningen bli sämre och surfhastigheten långsammare.

Så gör du för att förbättra dålig täckning hemma

Det finns alltså flera orsaker bakom dålig täckning hemma i bostaden, men även i detta fall finns det flera saker du kan testa för att lösa problemet på egen hand.

1. Testa täckningen på olika platser i bostaden

Täckningen kan faktiskt variera mellan olika platser i ditt hem. Testa att gå runt med telefonen och se om du kan få en bättre signal, till exempel vid ett fönster eller på balkongen. Ibland kan det hjälpa att bara vrida på telefonen så att den inbyggda antennen riktas åt ett annat håll.

Tänk på hur du håller telefonen så att du inte skärmar av antennen med handen.

2. Koppla upp dig mot wifi och surfa och ring via internet

Befinner du dig inomhus och har wifi är det ofta lättare att få täckning via det nätet än via 3G, 4G eller 5G. Med wifi kan du komma åt internet och använda samtalsappar som Facetime eller Skype. Tänk på att ställa routern där mobilsignalen är bäst, till exempel vid ett fönster, och att det inte är några väggar som hindrar signalen.

För att wifi ska kunna förbättra upplevelsen av vanliga samtal måste du aktivera VoLTE och wifi-samtal. Det krävs dock att både ditt mobilabonnemang och din telefon har stöd för funktionen. I dagsläget erbjuder i princip alla svenska operatörer VoLTE och wifi-samtal så det borde inte vara några problem.

3. Skaffa en antenn eller repeater för att förstärka mobilsignalen

Ibland är täckningen dålig på grund av yttre faktorer som du inte kan kontrollera. Väggarna i din bostad kan till exempel hindra mobilsignalen. Då kan du lösa problemet genom att skaffa en extern antenn som förstärker mobilsignalen utifrån och därmed ger bättre täckning inomhus.

En bordsantenn tar inte så stor plats och kan placeras där signalen är som bäst. En riktantenn monterar du på utsidan av huset, riktad mot en basstation som skickar ut mobilsignaler.

Tänk på! Innan du skaffar en riktantenn bör du alltid kontakta din operatör och fråga om råd.

En repeater är en förstärkare som skickar vidare signalerna från routern till ställen i hemmet där du har sämre täckning. Repeatern hjälper till att sprida signalen över en större del av din bostad.

Tänk dock på att du måste ha ett tillstånd från din operatör innan du får använda repeater. Repeatern kan nämligen störa mobilnätet, och det finns en risk att mobilnätet kan slås ut om repeatern är felinstallerad. Dessutom måste operatören godkänna att repeatern sänder vidare de frekvenser som de har ensamrätt på.

Byt till en annan operatör

Har du testat alla våra tips utan att täckningen förbättras kan det faktiskt vara läge att byta operatör. Operatörernas täckning varierar rätt rejält mellan olika delar av landet, så om du har återkommande problem med täckningen kan det vara så att du behöver en operatör som har bättre täckning där du bor.

Det är så klart bara möjligt att byta operatör om du har ett mobilabonnemang utan bindningstid. Om du tecknar det nya abonnemanget utan bindningstid är det ju också enkelt att byta tillbaka till din gamla operatör eller prova ännu en operatör om du inte blir nöjd.

Hitta ett bättre mobilabonnemang
Välj surf
0 GB
0,50 GB 200 GB

Vilken operatör har bäst mobiltäckning?

Enligt analysföretaget Umlauts senaste test av kvaliteten på kundupplevelsen i de svenska mobilnäten är det Telia som har Sveriges bästa nät och täckning när det gäller både röstsamtal och data. Det innebär att även operatörerna som går under Telias nät kan erbjuda samma god täckning.

Följande operatörer använder Telias nät

Men vilken operatör och mobilabonnemang som har bäst täckning går inte att säga utan att veta var i landet du bor. Så vårt bästa tips är att kolla in täckningskartorna på deras respektive hemsidor innan du tecknar ett abonnemang. Där kan du se täckningen i de olika nätverken och även söka på din adress för att få ett mer exakt resultat. Täckningskartorna ger förvisso inga garantier för hur täckningen kommer vara hos dig, men de ger en bra indikation på vad du kan förvänta dig.