Använda mobilabonnemang utomlands

De flesta svenska mobilabonnemang fungerar att använda utomlands, men i stället för att använda mobildata använder du roaming för att surfa, ringa och skicka sms. Inom EU kan du använda roaming precis som du använder mobildata hemma i Sverige utan att det kostar något extra, men utanför EU behöver du betala för roaming. Wifi-nät kan du ansluta till precis som vanligt.

Vilket är det billigaste mobilabonnemanget när jag ska resa utomlands?

I regel har lågprisoperatörer den billigaste kostnaden för att surfa, ringa och sms:a med svenska mobilabonnemang utomlands. Däremot ingår inte fri roaming inom EU med de allra billigaste mobilabonnemangen. Du behöver därför kolla upp att ditt abonnemang erbjuder roaming, och ifall det är mer prisvärt att betala för ett dyrare abonnemang med roaming än att betala taxan för landet i fråga.

Tänk på! Vissa lågprisalternativ har för låg månadskostnad för att få erbjuda roaming. Kontrollera därför att ditt mobilabonnemang verkligen går att använda utomlands.

De flesta operatörer erbjuder surfpaket där du betalar ett fast pris för en viss mängd surf när du reser utomlands. Det kan vara ett alternativ om du inte vill byta abonnemang men vill ha extra surf under resan. Operatörerna erbjuder även gratis spärrfunktioner som förhindrar att du använder mer surf än du har betalat för.

Vilket är det bästa abonnemanget utomlands?

För att hitta det bästa abonnemanget för din utlandsresa finns det några faktorer du behöver titta på.

  • Möjlighet till roaming. Operatörer är inte skyldiga att erbjuda roaming, och möjligheterna kan skilja sig åt för olika länder. Fri roaming inom EU ingår inte i vissa billigare abonnemang.
  • Gräns för datamängd. Operatörerna avgör själva hur mycket data som får användas utomlands via roaming. Det innebär att maxgränsen för dataanvändningen kan skilja sig från den du har hemma i Sverige.
  • Tilläggsavgift vid längre vistelse utomlands. Om du använder ditt svenska abonnemang mer utomlands än i Sverige under en 4-månadersperiod har operatören rätt att ta ut en tilläggsavgift.
Jämför alla mobilabonnemang
Välj surf
0 GB
3 GB 200 GB

Vilket mobilabonnemang är bäst om jag ska flytta utomlands?

Om du ska flytta utomlands behöver du teckna ett mobilabonnemang i det land du flyttar till. Svenska abonnemang ska nämligen bara kunna användas utomlands vid tillfälliga resor, inte om du vistas mer tid utomlands än i Sverige.

Om du under 4 månader använder ditt svenska abonnemang mer utomlands än operatören anser vara normal användning kan operatören begära en tilläggsavgift. Du kan alltså inte utnyttja fri roaming för att surfa, ringa och skicka sms om du flyttar utomlands en längre tid. Då får du istället hitta ett annat abonnemang som passar dina behov och fungerar i det land du flyttar till.