Vad kostar det att ringa utomlands?

Om du ringer från Sverige till ett annat EU-land kostar det lika mycket som ett vanligt samtal inom Sverige. Ringer du till ett land utanför EU får du betala enligt den prislista som din operatör har för det landet du ringer till, men om du ringer ett svenskt nummer är det personen du ringer till som får betala kostnaden.

På operatörernas webbplatser finns prislistor som visar vad det kostar att ringa till olika länder och vilka tilläggstjänster de erbjuder som gör det billigare med utlandssamtal.

Kostnader att ha i åtanke när man ringer utomlands från Sverige

  • Öppningsavgift. Den summa som det kostar att ringa samtalet, oavsett hur länge samtalet varar. Flera operatörer har tagit bort öppningsavgiften, medan andra har valt att ha kvar den.
  • Kostnad per minut. Summan du betalar för varje påbörjad minut av samtalet. Den kostnaden kan variera från land till land även hos samma operatör.
  • Kostnad för att ta emot samtal. I vissa fall är det den som tar emot samtalet som får betala kostnaden, även om samtalet skulle kopplas till röstbrevlådan.

Vad kostar det att ringa en svensk mobil utomlands?

När du ringer någon med ett svenskt nummer som befinner sig utomlands kostar det lika mycket som ett samtal inom Sverige. Du som ringer behöver alltså inte betala något extra. Det gäller oavsett om personen du ringer befinner sig inom eller utanför EU.

Däremot behöver den du ringer till betala för att ta emot samtal från Sverige om personen befinner sig utanför EU. Det gäller även om samtalet kopplas till personens röstbrevlåda.

Hur ringer jag utomlands billigt?

För att avgöra hur du ringer billigast till ett särskilt land kan du jämföra operatörernas priser för samtal till det landet. Kostnaden per minut är det mest intressanta att jämföra om du vill ringa längre samtal. Du kan också undersöka om operatören tar ut en öppningsavgift eller inte.

Lågprisoperatörer som Hallon och Comviq har i regel de lägsta priserna för utlandssamtal. Större operatörer brukar erbjuda tilläggspaket som gör det billigare att ringa utomlands. Det kan vara värt den extra månadskostnaden om du ringer utomlands flera gånger i månaden.

Hitta bästa mobilabonnemanget för att ringa utomlands
Välj surf
0 GB+
2 GB 100 GB+

Kan jag ringa gratis utomlands?

Med samtalsappar som Whatsapp, Messenger och Facetime kan du ringa gratis till någon oavsett vilket land du eller personen du ringer befinner sig i. Det förutsätter dock att båda har tillgång till ett gratis wifi-nät eller att operatören har fri roaming i landet så att det inte tillkommer några avgifter för att använda mobilnätet.

Vissa appar kräver att personen du ringer till använder samma app, medan andra kan användas för att ringa direkt till ett telefonnummer.

Om du själv är utomlands, håll koll på hur mycket data som går åt om du använder roaming för att ringa med appar. Om datamängden tar slut kommer du att behöva betala mer för att använda nätverket.

Vem betalar när man ringer utomlands?

Så länge båda parterna befinner sig inom EU och har svenska nummer kostar det inget extra vare sig att ringa eller ta emot samtal.

Du som ringer till ett annat land betalar

  • när du ringer från Sverige till ett utländskt nummer
  • när du ringer till Sverige från ett land utanför EU.

Den som blir uppringd från Sverige betalar

  • om personen har ett svenskt mobilnummer och befinner sig utanför EU.

Vad kostar det att ringa till Sverige utomlands?

Det kostar inget extra att använda ditt mobilabonnemang utomlands i ett annat EU- eller EES-land om du aktiverar roaming på din telefon. Roaming innebär att du lånar mobilnätet av en utländsk operatör och fungerar som när du använder mobildata hemma i Sverige. Inom EU gäller fri roaming och därför tillkommer inga extra avgifter när du ringer från ett EU-land till ett annat.

Utanför EU behöver du betala den utländska operatörens taxa för att ringa till Sverige plus en avgift till din svenska operatör. Kolla upp din operatörs prislista för det land du ska resa till innan du åker. En del operatörer erbjuder roaming även i vissa länder utanför EU.

Tips! Se till att hålla extra koll på dina mobilkostnader när du är utomlands. Du kan till exempel nollställa översikten för dataanvändning i din telefon innan du åker, ordna en kostnadsspärr eller stänga av roaming när du inte behöver det.

Kom ihåg att det är du som betalar kostnaden om du blir uppringd från Sverige när du befinner dig utanför EU. Det kan därför vara bra att stänga av roaming och röstbrevlåda när du inte vill bli uppringd.

Vanliga frågor

Vad kostar det att ringa Vårdguiden utomlands?

Samtal till Vårdguiden kostar som ett vanligt samtal till en fast telefon, det vill säga det följer operatörens prislista. Vårdguiden prioriterar dock utomlandssamtal för att hålla nere kostnaden och väntetiden.

Varför går det inte att ringa utomlands?

En del de billigaste mobilabonnemangen stödjer inte utlandssamtal. Det kan också bero på att utlandssamtal är avaktiverat på din telefon.