Hur mycket surf behöver jag till mitt mobilabonnemang?

Hur mycket surf du behöver till ditt mobilabonnemang beror på hur mycket du förbrukar varje månad. Med hjälp av vår funktion längre ner på sidan kan du se hur många GB som matchar dina surfvanor. Vi går även igenom hur mycket surf de populäraste apparna drar och vad du kan göra för att spara på surfen.

Välj surf som matchar din förbrukning

När du ska välja surfmängd till ditt mobilabonnemang bör du utgå ifrån din genomsnittliga förbrukning varje månad. Försök att varken köpa för mycket eller för lite. Lägger du till lite extra för säkerhets skull riskerar du att få betala för surf som du ändå inte använder, och snålar du in måste du kanske köpa till extra surf som i regel är betydligt dyrare än den ordinarie surfen.

Hur mycket surf du behöver beror på hur ofta du använder internet, men även vad du gör på nätet. Att kolla på Youtube och streama serier drar betydligt mer surf än om du bara läser mejl och nyheter och kanske surfar runt på några webbsidor då och då.

Använd funktionen här nedanför för att räkna ut hur många GB som motsvarar dina surfvanor och behov. Sedan kan du klicka dig vidare för att hitta det bästa mobilabonnemanget för dig.

Se hur mycket surf du behöver

Välj hur mycket du surfar på ett ungefär under en dag när du inte är uppkopplad mot wifi.

Du behöver minst

0GB

Kan jag köpa extra surf?

Ja, många operatörer erbjuder möjligheten att köpa extra surf om den ordinarie surfen skulle sina innan det är dags för ny månad och påfyllning. Det är dock i regel rätt dyrt att köpa extra surf, oavsett vilken operatör det gäller. Just därför ska du försöka köpa en surfmängd som matchar dina behov redan från början. Det blir mest prisvärt i längden.

Så mycket surf drar dina appar

Något du ska tänka på är att olika appar drar olika mycket surf. Här nedanför har vi sammanställt en lista på hur mycket surf de populäraste apparna drar per timme, och vad förbrukningen landar på efter en månads användning.

Så mycket surf drar apparna per timme och månad

  • Facebook. Drar cirka 80 MB/timme, vilket innebär 2,5 GB i månaden om du använder appen varje dag.
  • Instagram. När du använder appen förbrukas cirka 720 MB/timme, och på en månad landar det på hela 21 GB om du instagrammar en timme varje dag.
  • Youtube. Att titta på Youtube-klipp i 720p förbrukar cirka 1 GB/timme, vilket alltså blir ungefär 30 GB/månad om du kollar en timme varje dag.
  • Spotify. Lyssnar du på musik i mellankvalitet i 1 timme förbrukas cirka 115 MB, så om du lyssnar upp mot två timmar varje dag landar månadsförbrukningen på 8 GB.
  • Netflix. När du kollar på Netflix förbrukas cirka 1 GB/timme. Om du streamar en timme om dagen gör du alltså av med cirka 30 GB surf i månaden.

För vem passar mobilabonnemang med obegränsad surf?

Om du vet med dig att du förbrukar större mängder surf varje månad kan det i många fall vara mer prisvärt att satsa på ett mobilabonnemang med fri surf i stället för ett abonnemang med hög surfmängd. Då behöver du aldrig oroa dig för att surfen plötsligt tar slut, utan kan streama film och serier, surfa loss på sociala medier och lyssna på musik både länge och ofta.

Det är flera operatörer som erbjuder abonnemang med obegränsad surf, till exempel Telia, Telenor, Tele2, Tre, Chili och Fibio.

Så kan du spara på surfen

Hos många operatörer kan du spara oanvänd surf till nästkommande månad. Det kan såklart vara bra att ha den möjligheten om det blir över någon gång i bland, men märker du att du alltid får surf över kan det vara bättre (och billigare) att byta till ett abonnemang med lägre surfmängd.

Är du en av dem som snarare har svårt att få surfen att räcka till och vill ha tips på hur du surfar lite smartare? Då har du kommit helt rätt. Här nedanför delar vi nämligen med oss av de tre bästa tipsen på hur du kan få surfen att räcka lite längre.

Tre tips för smartare surf

  1. Koppla om dig mot wifi när du kan för att surfa gratis.
  2. Stäng ner appar och hemsidor när du har använt dem för att spara både på surf och batteri.
  3. Avaktivera automatiska uppdateringar på mobilen och välj själv när du vill uppdatera dina appar.
Hitta bästa mobilabonnemanget för dina surfvanor
Välj surf
0 GB+
2 GB 100 GB+