Vad är skillnaden mellan studentabonnemang och ett vanligt mobilabonnemang?

Mobilabonnemang för studenter (så kallade studentabonnemang) är billigare än ordinarie mobilabonnemang och det kan även finnas andra surfnivåer att välja mellan. Överlag ger ett studentabonnemang dig helt enkelt mer surf för pengarna. 

Annars gäller ofta samma villkor som för ordinarie abonnemang. Du får till exempel i regel fria samtal och sms, tillgång till 5G (om operatören över huvud taget erbjuder det), ofta möjlighet att spara oanvänd surf  och möjlighet att välja om du ska binda abonnemanget eller ej. Men det är alltid bra att dubbelkolla vad som gäller hos operatören du är intresserad av.

Hur länge får man ha ett studentabonnemang?

Du kan ha ett studentabonnemang så länge du är student och har ett giltigt studentkort, till exempel Mecenat. Telias erbjudande slutar däremot gälla när du fyller 28 år. Det är inte särskilt vanligt att du regelbundet måste visa upp ditt studentkort när du väl har tecknat ett abonnemang. Rent teoretiskt skulle du alltså kunna ha ett studentabonnemang längre än under din studenttid, så länge du inte byter abonnemangsform. Men det är så klart inget vi rekommenderar.

I operatörernas villkor framgår det att ett studentabonnemang bara får användas enligt det som står i avtalet.Och även om det inte är så vanligt att man regelbundet behöver bevisa att man faktiskt är student så kan det absolut förekomma kontroller. Och bryter du mot avtalet kan du bli återbetalningsskyldig.

Vad krävs för att få teckna studentabonnemang?

  • Du ska vara student ( i regel på en vuxenutbildning som universitet, högskola eller YH-utbildning).
  • Utbildningen ska vara CSN-berättigad.
  • Du ska kunna visa upp Mecenat- eller Studentkortet.

Här ovanför listar vi de vanligaste kraven för att få teckna specifika studentabonnemang, men det kan variera något mellan olika operatörer. Hos vissa operatörer kan även du som är under 18 år och studerar skaffa studentabonnemang (ibland gäller samma abonnemang för studenter och barn/unga), men då måste en målsman teckna och stå på abonnemanget.

Viktigt att tänka på när man väljer mobilabonnemang som student

Precis som vanligt när det gäller att välja mobilabonnemang ska du som är ute efter ett studentabonnemang jämföra faktorer som täckning, utbudet av surfnivåer och priserna. Men för dig som student kan det vara särskilt viktigt att titta på möjligheterna att teckna abonnemanget utan bindningstid. Som student kan ju både surfbehoven och de ekonomiska förutsättningarna ändras över tid,och med ett obundet abonnemang är det betydligt lättare att byta abonnemangsform eller till och med operatör om du inte är nöjd med avtalet.

Vi skulle även rekommendera att du jämför erbjudanden på specifika studentabonnemang med “vanliga” mobilabonnemang för att se vilket alternativ som är mest förmånligt just för dig. 

Vilket mobilabonnemang för studenter är billigast?

Fello 14 GB är det billigaste mobilabonnemanget för studenter just nu (kontrollerat 2024-10-14). Kostnaden är 52 kr/mån i 2 månader, därefter 105 kr/mån.

Läs mer & beställ hos Fello

Vilket mobilabonnemang är bäst för studenter?

Halebops studentabonnemang med 30 GB surf är bäst för studenter just nu, enligt vår bedömning som du kan läsa mer om på vår sida Bästa mobilabonnemanget. Du får fria samtal och sms, tillgång till 5G-nätet och du kan dessutom spara oanvänd surf, vilket är ett stort plus om din surfförbrukning varierar från månad till månad.

Halebop studentabonnemang
  • Grym täckning via Telia
  • 5G ingår
  • Support dygnet runt årets alla dagar

Vilka operatörer erbjuder mobilabonnemang för studenter?

Telia har inget särskilt studentabonnemang, men ger ungdomar mellan 18 och 27 år rabatt på sina ordinarie mobilabonnemang.

Finns det studentabonnemang med fri surf?

Ja, Chili Mobil har ett specifikt studentabonnemang med fri surf. De andra operatörerna som erbjuder mobilabonnemang med fri surf har inga studentrabatter, med undantag för Telia då som har rabatt för unga mellan 18 och 27 år.

Chili student med obegränsad surf
  • Fri surf till lågt pris
  • Ingen bindningstid
  • Fria samtal och sms

Kan man köpa mobil tillsammans med ett studentabonnemang?

Vem kan skaffa ett mobilabonnemang för studenter?

Ja, om operatören har mobiltelefoner i sitt sortiment ska du kunna lägga till en telefon när du beställer ett studentabonnemang. Hos de flesta operatörerna väljer du mobilen först, och sedan får du fylla i att du vill köpa den tillsammans med ett abonnemang och att du är student.  Tänk på att det i de allra flesta fall tillkommer en bindningstid om du köper till en mobil, och den brukar i så fall ligga på mellan 12 och 24 månader

Kan man skaffa studentabonnemang precis innan man slutar plugga?

Så länge du är student får du teckna ett studentabonnemang. Det spelar ingen roll om du just har börjat plugga eller om du snart är klar.

Ska man skaffa mobilabonnemang eller kontantkort som student?

Använder du mobiltelefonen regelbundet och förbrukar mycket surf är ett mobilabonnemang i de flesta fall ett betydligt mer prisvärt alternativ. Ett kontantkort kan passa bättre för dig som vill kunna bestämma från månad till månad hur mycket du kommer använda mobilen, och kanske inte har så stort behov av höga surfmängder.

Erbjuder alla operatörer mobilabonnemang för studenter?

Nej, alla operatörer har inte specifika mobilabonnemang för studenter. Men även operatörer som inte har studentabonnemang kan fortfarande ha “vanliga” abonnemang som passar studenters behov och budget.

Hur mycket studentrabatt kan man få på mobilabonnemang?

Studentrabatten ligger ofta på mellan 50 och 70 kronor, men det varierar mellan olika operatörer.