Så väljer du rätt mobilabonnemang som student

När du jämför operatörernas erbjudanden på mobilabonnemang för studenter finns det några faktorer som är lite extra viktiga att tänka på. Dessa kan du läsa mer om här nedanför. I stort sett alla studentabonnemang, eller abonnemang som skulle passa studenter, kommer med fria samtal och sms, så det behöver du inte fundera alltför mycket på.

1. Välj studentabonnemanget med bäst täckning där du bor

Som alltid när du ska välja mobilabonnemang är det viktigt att du kollar upp operatörens täckning där du bor eller kommer använda abonnemanget som mest. Täckningen kan nämligen skilja sig rätt rejält mellan olika delar av landet. Om täckningen inte är bra kommer ditt mobilabonnemang inte fungera som du vill, så vårt tips är att kolla operatörernas täckningskartor på deras respektive hemsidor.

2. Köp surf som motsvarar din förbrukning

Att köpa mer surf än man behöver blir ju onödigt dyrt, och att köpa för lite och i stället köpa extrasurf varje månad kan bli riktigt dyrt i längden. Så försök att köpa en surfmängd som matchar dina vanor och behov så bra som möjligt.

Kolla din dataförbrukning i mobilen, hos operatören eller på dina senaste fakturor. Du kan se din förbrukning direkt i din mobil, på Mina sidor eller Mitt konto på din nuvarande operatörs hemsida. Ett annat tips är att kolla igenom dina senaste fakturor.

3. Teckna abonnemang utan bindningstid

Som student kan både surfbehoven och de ekonomiska förutsättningarna ändras över tid. Därför kan det vara en god idé att teckna ett mobilabonnemang utan bindningstid. Med ett obundet abonnemang är det betydligt lättare att byta abonnemangsform eller till och med operatör om du av någon anledning inte är nöjd.

4. Jämför priserna sist

Ta fram några mobilabonnemang som motsvarar dina behov av täckning, surfmängder och bindningstider och välj sedan det billigaste mobilabonnemanget. Då får du det bästa mobilabonnemanget till lägsta möjliga pris.

Vilket mobilabonnemang för studenter är billigast?

Fello 7 GB är det billigaste mobilabonnemanget för studenter just nu (kontrollerat 2023-09-21). Kostnaden är 52 kr/mån i 4 månader, därefter 105 kr/mån.

Läs mer & beställ hos Fello

Vilket mobilabonnemang är bäst för studenter?

Hallons studentabonnemang med 16 GB är det bästa mobilabonnemanget för studenter i dagsläget, enligt vår bedömning. Priset är bland de absolut lägsta på marknaden, vilket vi tror kan vara uppskattat om man som student har en tajt budget att hålla sig till. 16 GB surf kan vara lagom, men det finns även fyra andra alternativ att välja mellan. 

Med Hallons studentabonnemang kan du spara oanvänd surf, och skulle du märka att surfbehovet ändras över tid kan du enkelt byta abonnemang eftersom det inte finns någon bindningstid att ta hänsyn till.

Hallons student 16 GB
  • Mycket surf för pengarna
  • Fria samtal och sms
  • Ingen bindningstid

Vilka operatörer erbjuder mobilabonnemang för studenter?

Det är framför allt de mindre operatörerna på marknaden som erbjuder särskilda mobilabonnemang för studenter. Här nedanför har vi listat vilka de är. Hos vissa av operatörerna riktar sig specialerbjudandet både till studenter och barn under 18 år, medan du hos vissa måste vara student och över 18 för att kunna teckna mobilabonnemang för studenter. Villkoren bör framgå på operatörernas respektive hemsidor.

Operatörerna med studentabonnemang

Telia har inget särskilt studentabonnemang, men ger ungdomar mellan 18 och 27 år rabatt på sina ordinarie mobilabonnemang.

Finns det studentabonnemang med obegränsad surf?

Chili Mobil är den enda operatören som har ett särskilt studentabonnemang med obegränsad surf. Alla de större operatörerna erbjuder ordinarie abonnemang med obegränsad surf, men förutom Telia som har ungdomsrabatt för dig mellan 18 och 27 år, är det ingen av dem som har särskilda rabatter för studenter.

Chili student med obegränsad surf
  • Fri surf till lågt pris
  • Ingen bindningstid
  • Fria samtal och sms

Är mobilabonnemang bättre än kontantkort för studenter?

Om mobilabonnemang eller kontantkort passar bäst just för dig, oavsett om du är student eller inte, beror på dina mobil- och internetvanor. Använder du mobiltelefonen regelbundet och förbrukar mycket surf är ett mobilabonnemang i de flesta fall ett betydligt mer prisvärt alternativ. Ett kontantkort kan passa dig som vill kunna bestämma från månad till månad hur mycket du kommer använda mobilen, och kanske inte har så stort behov av höga surfmängder.

Kan jag köpa med mobiltelefon med studentabonnemang?

Ja, om operatören har mobiltelefoner i sitt sortiment ska du kunna lägga till en telefon när du beställer ett studentabonnemang. Hos de flesta operatörerna väljer du mobilen först, och sedan får du fylla i att du vill köpa den tillsammans med ett abonnemang och att du är student. 

Tänk på att det tillkommer en bindningstid på abonnemanget när du köper det tillsammans med en mobiltelefon, vilket innebär att du inte kan byta abonnemangsform eller operatör under den perioden. Bindningstiden kan ligga på 12, 24 eller 36 månader.

Vanliga frågor om mobilabonnemang för studenter

Vem kan skaffa ett mobilabonnemang för studenter?

Om du går en utbildning som är CSN-berättigad kan du skaffa ett studentabonnemang. I vissa fall måste du kunna visa upp Mecenatkortet, och i andra fall räcker det med att du har Studentkortet. Är du under 18 år måste en målsman teckna abonnemanget åt dig.

Kan jag skaffa studentabonnemang precis innan jag slutar plugga?

Så länge du är student får du teckna ett studentabonnemang. Det spelar ingen roll om du just har börjat plugga eller om du snart är klar.

Vilket mobilabonnemang passar bäst för studenter?

Enligt vår bedömning är Hallon studentabonnemang med 16 GB surf ett av de bästa och mest prisvärda alternativen på marknaden just nu.

Var hittar jag studentabonnemang med obegränsad surf?

Hos Chili Mobil finns ett studentabonnemang med obegränsad surf. Hos Telia kan du som är mellan 18 och 27 år få student- eller ungdomsrabatt på abonnemanget med obegränsad surf.