Spara pengar på mobilabonnemang som student

Som student kan det vara extra knepigt att få pengarna att räcka varje månad. Att då lägga pengar på ett mobilabonnemang kan kännas som en extra tung avgift.

Mobiloperatörerna vet detta – och har därför utvecklat en lösning. Många av dem erbjuder nämligen extra låga priser och bra förmåner för just studenter. Det handlar oftast om att du får rabatt på mobilabonnemanget, eller att du får mer surf än andra kunder.

Rabatten kan se olika ut hos olika operatörer. Klart är i alla fall att det finns pengar att spara för dig som studerar om du tar dig tid att hitta det rätta mobilabonnemanget.

Fördelar med att teckna studentabonnemang

 • Spara pengar varje månad. I regel är studentabonnemang cirka 50–70 kronor billigare än ordinarie abonnemang. På några månader kan du alltså spara flera hundra kronor.
 • Extra mycket surf för pengarna. I studentabonnemang brukar det ingå högre surfmängd än i de ordinarie abonnemangen med samma pris. Studenter får alltså mer för pengarna hos vissa operatörer.
 • Hög rabatt när du tecknar nytt. Operatörer har ofta kampanjer där nya kunder får lägre pris de första månaderna. För studenter brukar den rabatten vara ännu högre. Det kan handla om så mycket som 50–75 procent rabatt i vissa kampanjer.

Vad krävs för att få teckna ett studentabonnemang?

Kraven för ett studentabonnemang kan se olika ut. De flesta operatörer kontrollerar att du får studiemedel från CSN för att bekräfta att du är student. Andra kan be dig visa upp ett Mecenatkort eller Studentkortet.

Du behöver alltid uppge ett personnummer när du tecknar ett mobilabonnemang. Det är så operatörerna kan kontrollera om du får studiemedel eller är registrerad hos Mecenat.

Så jämför du mobilabonnemang för studenter

Ett mobilabonnemang är en återkommande kostnad, och därmed något du behöver ha råd med på lång sikt. Därför är det extra viktigt att du hittar rätt mobilabonnemang till rätt pris. Det gör du genom att jämföra priser hos flera operatörer.

Minst lika viktigt är att du trivs med mobilabonnemanget. Av den anledningen bör du inte bara jämföra priserna, utan också utgå hur du vill använda abonnemanget. På så sätt vet du att du får ut vad du behöver för pengarna.

Saker att jämföra hos mobilabonnemang som student

 • Vilken surfmängd vill du ha? Vad gör du på internet, och hur ofta använder du mobildata? Tyngre saker som att streama video och spela spel kräver mer data än att surfa på sociala medier. Räkna bara in de tillfällen då du inte har tillgång till wifi.
 • Hur mycket ringer och sms:ar du? Du får fria samtal och sms med nästan alla mobilabonnemang på marknaden. Men räcker det med ett fåtal minuter och sms i månaden finns det alternativ som är mer begränsade, och därmed lite billigare.
 • Vilka operatörer har täckning hos dig? Eller, frågan är kanske snarare vilka operatörer som inte har täckning hos dig. Det är nämligen dem du ska utesluta, för då kommer inte deras mobilabonnemang fungera för dig.
 • Vill du ha bindningstid eller inte? De flesta mobilabonnemang är utan bindningstid. Det innebär att du inte är bunden till operatören någon viss tid, utan kan byta när du vill. Bindningstid blir framför allt aktuellt om du köper en telefon till abonnemanget och vill hålla nere månadskostnaden.
 • Vilket abonnemang är billigast? Sist av allt ska du kolla på priser. Där ska du förstås titta på studentrabatterna, men jämför även med vanliga abonnemang. Det är nämligen inte säkert att ett studentabonnemang alltid är billigast.

Vilket är det billigaste mobilabonnemanget för studenter?

Beroende på vad ditt mobilabonnemang behöver innehålla, kan olika operatörer vara billigast. Det påverkar också om du jämför ordinarie priser eller kampanjpriser.

Det billigaste ordinarie priset har Comviq Mini Student. Då ingår 5 GB surf, 200 samtalsminuter och 2 000 sms. Om det är tillräckligt för dig kan du absolut spara pengar på att teckna det abonnemanget. Är du en flitig mobilanvändare rekommenderar vi dock ett annat alternativ.

Comviq Mini Student

Comviq Mini Student
 • Billigaste studentabonnemanget
 • 5 GB för 95 kr/mån
 • 200 samtalsminuter och 2 000 sms

Två operatörer som har både låga priser och generösare surfmängder är Hallon och Vimla. Oavsett om du vill ha lite eller mycket surf är deras abonnemang mycket prisvärda. 

Den stora skillnaden mellan dessa är täckningen. Hallon använder Tres mobilnät, medan Vimla använder Telenors. I studentstäder i södra delarna av landet ska Hallons mobilabonnemang fungera utmärkt. Bor du däremot i norra Sverige är Vimla förmodligen ett bättre alternativ om du vill använda 4G.

Hallon Student

Hallon Student
 • Dubbla surfen för studenter
 • Välj mellan fem olika surfmängder
 • Spara den surf som blir över

Vimla Student

Vimla Student
 • Höga rabatter för studenter
 • Spara surf upp till 12 månader
 • Utmärkt täckning i Telenors nät

En annan operatörer vi rekommenderar är Penny. Deras priser ligger på samma nivå som Hallon och Vimla. Dessutom har de god täckning via Tele2:s nät. 

Penny har dock inte samma bredd av surfmängder som de andra två har. Penny är därför främst prisvärt för dig som surfar lite mindre.

Penny Student

Penny Student
 • Billiga mobilabonnemang för studenter
 • Surfa och ring i Tele2:s nät
 • Spara tre gånger din månadssurf

Vad kostar ett mobilabonnemang med studentrabatt?

Vad mobilabonnemanget kostar beror helt på vilket du väljer. De lägsta surfmängderna brukar kosta omkring en hundralapp för en student. Därefter stegras priserna i takt med att surfmängden ökar.

I regel är rabatten på studentabonnemang mellan 50 och 70 kronor i månaden.

Exempel: Comviqs fastpris-abonnemang med 5 GB surf kostar 145 kronor i månaden. Men om du är student betalar du bara 95 kronor i månaden för samma abonnemang.

Deras största abonnemang på 40 GB kostar 295 kronor i vanliga fall men bara 245 kronor för studenter.

De första månaderna har vissa operatörer kampanjer då du kan få mobilabonnemanget ännu billigare, ibland för så lite som 25–50 kronor i månaden. Senare får du dock betala studentabonnemangets ordinarie månadspris.

Kan jag köpa mobilabonnemang med mobil som student?

Ja, det går utmärkt att köpa en mobil tillsammans med ditt studentabonnemang. Det gäller förstås bara hos de operatörer som erbjuder mobiltelefoner.

En fördel med detta är att mobiltelefonen kan bli billigare. Du betalar då mobilen på avbetalning varje månad, tillsammans med abonnemangskostnaden.

Tänk på att jämföra kostnaden även här. Vissa gånger kan det vara mer prisvärt att köpa mobilen separat från abonnemanget. Då slipper du dessutom binda upp dig till operatören, som är vanligt när du köper mobil och abonnemang tillsammans. 

Får jag behålla studentabonnemanget om jag köper ny mobil?

Ja, oftast bör det inte vara något problem. Studentabonnemanget är laddat på ditt simkort. Behåller du simkortet eller numret som är kopplat dit kan du behålla abonnemanget även när du byter mobiltelefon.

Det som kan ställa till det är om du köpte din gamla telefon tillsammans med ditt mobilabonnemang. I så fall måste du fortsätta betala av den gamla mobilen under resten av bindningstiden, även om du inte använder den längre. Om du vill kan du välja att betala av hela summan på en gång.

Vilket är det bästa studentabonnemanget?

Vi har sagt det förut, och vi säger det igen: vad som är det bästa studentabonnemanget beror på vad du vill ha. Alla har olika förutsättningar, och därmed möter abonnemangen på marknaden olika behov.

Trots detta har vi några favoriter som vi vill lyfta fram lite extra. Läs gärna våra rekommendationer och se vilket abonnemang som kan passa bäst för dig.

Hallon har det bästa mobilabonnemanget för studenter

Vi tycker att Hallon har det bästa mobilabonnemanget för studenter. Framför allt är det billigare än de flesta andra, samtidigt som du får mycket surf, samtal och sms för pengarna.

Utöver de låga ordinarie priserna har Hallon kraftiga rabatter när du först tecknar abonnemanget. Ingen annan operatör kan mäta sig med vad du betalar de första månaderna som kund hos Hallon.

Vad vi gillar med Hallons studentabonnemang

 • Lägsta priserna på marknaden
 • Surfmängder som passar alla
 • Ring och sms:a fritt
 • Inga bindningstider
 • Spara hela 100 GB surf

Dock är inte Hallon det bästa alternativet för alla. Har de inte täckning hos dig behöver du välja en annan operatör. Då kan vi i stället rekommendera Vimla och Pennys mobilabonnemang, som liknar Hallons väldigt mycket.

Hallons kundtjänst är också begränsad jämfört med många andras.

Hur bra är Comviqs mobilabonnemang för studenter?

Comviqs studentabonnemang är mycket bra. Även här har du ingen bindningstid och den surf du inte använt sparas till nästa månad. Täckningen är densamma som Vimla och Pennys, eftersom de använder Tele2 och Telenors nät.

Däremot är surfmängden mindre än du får till samma pris hos andra operatörer. I deras minsta studentabonnemang ingår inte ens fria samtal och sms.

Comviqs stora fördel är dock kundtjänsten. Hit kan du både ringa och mejla om du skulle behöva hjälp med ditt abonnemang. Hos billigare operatörer får du nöja dig med chatt eller kundforum.

Hur bra är Halebops mobilabonnemang för studenter?

Även Halebop har specifika mobilabonnemang för studenter. Den stora fördelen med dem är att de använder Sveriges bästa mobilnät, nämligen Telias. Du får många av de andra fördelarna som vi gillar hos studentabonnemang, plus en bra kundsupport.

Halebop Student

Halebop Student
 • Extrapriser för dig som studerar
 • Sveriges bästa täckning i Telias nät
 • Spara upp till hela din månadssurf

Priserna hos Halebop kan dock inte mäta sig med de billigare operatörerna. Visserligen bjuder de ibland på extrapriser när du tecknar nytt abonnemang. Men de ordinarie priserna är betydligt högre än för andra studentabonnemang.

Har Telia mobilabonnemang för studenter?

Telia har en rabatt på sina mobilabonnemang för studenter och ungdomar under 28 år. Rabatten är på 50 kronor och gäller deras tre största mobilabonnemang.

Även med den rabatten är Telia bland de dyraste operatörerna på marknaden. Å andra sidan har de också det bästa mobilnätet och en väl utvecklad kundtjänst.

Har Tele2, Telenor och Tre mobilabonnemang för studenter?

Nej, varken Tele2, Telenor eller Tre har några särskilda abonnemang eller rabatter för studenter. Du kan förstås ändå välja ett mobilabonnemang hos dem om det är det bästa för dig.

Får man behålla studentabonnemanget efter man gått ut?

Tanken är förstås att du får ha studentabonnemanget så länge du är student. Men det är inte så att operatörerna håller stenkoll på när du är klar med dina studier. Därför är det fullt möjligt att behålla studentrabatten en tid efter att du slutat studera.

Det finns exempel där kunder har behållit sitt studentabonnemang i flera år efter att de avslutat studierna.

Ifall operatören gör en ny koll på dig kommer de förstås att upptäcka att du inte längre är student. Då kommer du få byta till ett vanligt abonnemang och bli av med studentrabatten.

Kan man teckna studentabonnemang precis innan man är klar?

Ja, så länge du kan visa att du är student är det inga problem. Det spelar ingen roll om du precis har börjat studera eller om du snart är färdigutbildad.

Vanliga frågor om mobilabonnemang för studenter

Vad finns det för bra mobilabonnemang för studenter?

Det finns en hel del bra mobilabonnemang för studenter. Vi tycker att Hallon, Vimla och Penny har de bästa erbjudandena. Du hittar dem och fler alternativ i vår tabell över mobilabonnemang för studenter.

Vad är skillnaden mellan ett studentabonnemang och ett vanligt mobilabonnemang?

Studentabonnemang har lägre priser än vanliga abonnemang. Ofta får du mer surf för samma pris som med ordinarie abonnemangen. Studentabonnemang kan även ha extra hög rabatt för dig som blir ny kund hos operatören i fråga.

Vilka operatörer har mobilabonnemang för studenter?

Hallon, Comviq, Halebop, Vimla, Penny, Fello och Telia har studenterbjudanden på sina abonnemang. Exakt hur erbjudandet ser ut varierar mellan operatörerna.

Hur länge får jag behålla ett studentabonnemang?

Du får behålla studentabonnemanget så länge du kan visa att du fortfarande är student. Det är dock fullt möjligt att fortsätta med studentabonnemanget efter studierna, eftersom operatörerna inte gör regelbundna kontroller på vem som studerar och inte.

Finns mobilabonnemang med liten surfmängd för studenter?

Ja, det finns mobilabonnemang med liten surfmängd för dig som studerar och inte behöver så mycket surf.

Vilken kostnad har mobilabonnemang för en student?

Kostnaden för ett mobilabonnemang beror på vilken surfmängd du vill ha och vilken operatör du väljer. Med studentrabatt är mobilabonnemanget mellan 50 och 70 kronor billigare. Det finns till exempel abonnemang med 2–8 GB som kostar omkring 100 kronor för en student.

Evelina Grenehed
Evelina Grenehed Telekomskribent evelina.grenehed@mobilabonnemang.se