Hur hittar jag det bästa mobilabonnemanget för studenter?

För att hitta det bästa studentabonnemanget just för dig måste du jämföra operatörernas erbjudanden utifrån dina egna behov och önskemål. Ta gärna hjälp av vår tabell högst upp på den här sidan. Det bästa abonnemanget för dig är helt enkelt det alternativ som uppfyller de flesta av dina krav.

Tänk på! Är din utbildning är CSN-berättigad har du rätt att få studentrabatt. Vissa operatörer kräver att du kan visa upp ett Mecenatkort, medan andra har Studentkortet som krav. Om du är student och under 18 år måste en målsman teckna abonnemanget åt dig.

Utbudet av abonnemang som bara riktar sig till studenter är ju lite mer begränsat än utbudet av ”vanliga” abonnemang. Men det finns ändå så pass många alternativ så att de flesta studenter borde hitta något som passar. Och du kan ju även hitta alternativ som passar bra för studenter bland de ordinarie abonnemangen. 

Så jämför du studentabonnemang

När du jämför operatörernas erbjudanden på mobilabonnemang för studenter finns det några faktorer som är lite extra viktiga att tänka på. Dessa kan du läsa mer om här nedanför. I stort sett alla studentabonnemang, eller abonnemang som skulle passa studenter, kommer med fria samtal och sms, så det behöver du inte fundera alltför mycket på.

1. Välj studentabonnemanget med bäst täckning där du bor

Som alltid när du ska välja mobilabonnemang är det viktigt att du kollar upp operatörens täckning där du bor eller kommer använda abonnemanget som mest. Täckningen kan nämligen skilja sig rätt rejält mellan olika delar av landet. Om täckningen inte är bra kommer ditt mobilabonnemang inte fungera som du vill, så vårt tips är att kolla operatörernas täckningskartor på deras respektive hemsidor.

2. Köp surf som motsvarar din förbrukning

Det kanske inte är helt lätt att veta på förhand hur mycket surf du kommer att behöva till ditt mobilabonnemang. Men du kan tjäna en del pengar på att köpa surf utifrån din faktiska förbrukning. Att köpa mer än man behöver blir ju onödigt dyrt, och att köpa för lite och i stället köpa extrasurf varje månad kan bli riktigt dyrt i längden.

Kolla din dataförbrukning i mobilen, hos operatören eller på dina senaste fakturor

Du kan se din förbrukning direkt i din mobil, på Mina sidor eller Mitt konto på din nuvarande operatörs hemsida. Ett annat tips är att kolla igenom dina senaste fakturor.

3. Teckna abonnemang utan bindningstid

Som student kan både surfbehoven och de ekonomiska förutsättningarna ändras över tid. Därför kan det vara en god idé att teckna ett mobilabonnemang utan bindningstid. Med ett obundet abonnemang är det betydligt lättare att byta abonnemangsform eller till och med operatör om du av någon anledning inte är nöjd.

De allra flesta mobilabonnemang tecknas utan bindningstid i dag, men det kan ändå vara värt att kolla upp operatörens villkor innan du lägger en beställning.

4. Jämför priserna sist

Oavsett om det är ett studentabonnemang eller ett ”vanligt” mobilabonnemang du är ute efter skulle vi rekommendera dig att jämföra priserna som ett sista steg. Börjar du i ”fel” ände och utgår från prislapparna riskerar du att teckna ett abonnemang som inte uppfyller dina krav i övrigt.

Ta fram några mobilabonnemang som motsvarar dina behov av täckning, surfmängder och bindningstider. Därefter kan du välja det billigaste alternativet.

Vilka operatörer erbjuder mobilabonnemang för studenter?

Det är framför allt de mindre operatörerna på marknaden som erbjuder särskilda mobilabonnemang för studenter. Här nedanför har vi listat vilka de är. Hos vissa av operatörerna riktar sig specialerbjudandet både till studenter och barn under 18 år, medan du hos vissa måste vara student och över 18 för att kunna teckna mobilabonnemang för studenter. Villkoren bör framgå på operatörernas respektive hemsidor.

Operatörerna med särskilda mobilabonnemang för studenter

Hos Karma Mobil hittar du inget särskilt mobilabonnemang för studenter, men du får däremot din ålder i rabatt de första månaderna som ny kund. Telia ger både studenter och ungdomar mellan 18 och 27 år rabatt på de ordinarie mobilabonnemangen.

Vilket mobilabonnemang för studenter är billigast?

Som vi nämnde tidigare ska du helst undvika att se priset som en enskild faktor när du jämför mobilabonnemang. Det gäller även när du är på jakt efter ett studentabonnemang. Ett abonnemang kan vara billigt utan att vara prisvärt –  allt handlar om hur mycket du får för pengarna och om abonnemanget uppfyller dina krav i övrigt.

Just därför ska du se till så att mobilabonnemanget passar dig när det gäller faktorer som täckning och surfmängder innan du börjar kolla på priserna.

Finns det studentabonnemang med obegränsad surf?

Chili är i dagsläget den enda operatören som har ett särskilt studentabonnemang med obegränsad surf. Alla de större operatörerna erbjuder ordinarie abonnemang med obegränsad surf. Men förutom Telia, som har ungdomsrabatt för dig mellan 18 och 27 år, är det ingen av dem som har särskilda rabatter för studenter.

Chili studentabonnemang med obegränsad surf
  • Inga bindningstider
  • Fria samtal och sms
  • Relativt låga priser

Är mobilabonnemang bättre än kontantkort för studenter?

Om mobilabonnemang eller kontantkort passar bäst just för dig, oavsett om du är student eller inte, beror på dina mobil- och internetvanor. Använder du mobiltelefonen regelbundet och förbrukar mycket surf är ett mobilabonnemang i de flesta fall ett betydligt mer prisvärt alternativ. Ett kontantkort kan passa dig som vill kunna bestämma från månad till månad hur mycket du kommer använda mobilen, och kanske inte har så stort behov av höga surfmängder.

Kan jag lägga till en mobiltelefon i mitt studentabonnemang?

Ja, om operatören har mobiltelefoner i sitt sortiment ska det inte vara några problem att lägga till en telefon när du beställer ditt studentabonnemang. Hos de flesta operatörerna väljer du mobilen först, och sedan får du fylla i att du vill köpa den tillsammans med ett abonnemang och att du är student. 

Tänk på att det tillkommer en bindningstid på abonnemanget när du köper det tillsammans med en mobiltelefon, vilket innebär att du inte kan byta abonnemangsform eller operatör under den perioden. Bindningstiden kan ligga på 12, 24 eller 36 månader.

Vanliga frågor om mobilabonnemang för studenter

Vem kan skaffa ett mobilabonnemang för studenter?

Om du går en utbildning som är CSN-berättigad kan du skaffa ett studentabonnemang. I vissa fall måste du kunna visa upp Mecenatkortet, och i andra fall räcker det med att du har Studentkortet. Är du under 18 år måste en målsman teckna abonnemanget åt dig.

Kan jag skaffa studentabonnemang precis innan jag slutar plugga?

Så länge du är student får du teckna ett studentabonnemang. Det spelar ingen roll om du just har börjat plugga eller om du snart är klar.

Vilket mobilabonnemang passar bäst för studenter?

Vilket mobilabonnemang som passar bäst just för dig, oavsett om du är student eller inte, beror helt på dina behov och önskemål. Börja med att kolla vilka operatörer som erbjuder särskilda studentabonnemang. Om du inte hittar vad du söker där kan du även kolla bland de ordinarie abonnemangen. Jämför alternativen utifrån dina behov gällande exempelvis täckning och surf och kolla priserna sist.

Finns det studentabonnemang med obegränsad surf?

Ja, Chili har ett studentabonnemang med obegränsad surf. Hos Telia kan du som är mellan 18 och 27 år få student- eller ungdomsrabatt på abonnemanget med obegränsad surf.

Vilket studentabonnemang är billigast?

Vi skulle rekommendera dig att fundera över hur mycket du får för pengarna i stället för att jaga efter det absolut billigaste studentabonnemanget. Ta fram några alternativ som matchar dina behov i övrigt och välj sedan det billigaste. Då vet du att du får ett prisvärt abonnemang som uppfyller dina krav.