Illustration 5G och tre mobiler som svävar på en lila bakgrund.Telia, Telenor, Tele2 och Tre har fått minst 100 MHz i 3,5 GHz bandet. Alla operatörerna meddelar nu att de kommer fortsätta utbyggnaden av 5G-nätet. Foto: Marko Aliaksandr/Shutterstock.com

Mobilnät

Post- och telestyrelsens auktion av tillstånd till frekvensbanden i 5G-nätet som inleddes under tisdagen är avslutad. Telia, Telenor, Tele2 och Tre har säkrat avgörande spektrum i 3,5 GHz-bandet och Teracom står som ensam vinnare av 80 MHz i 2,3 Ghz-bandet, skriver PTS i ett pressmeddelande.

Auktionen av spektrum har spelat en viktig roll i utbyggnaden av 5G-nätet i Sverige. Auktionen som skulle ha genomförts redan i november har vid flera tillfällen försenats. 

En av anledningarna till att auktionen försenades var PTS beslut, på inrådan av säkerhetspolisen och försvarsmakten, att utesluta telekombolagen Huawei och ZTE från att leverera utrustning till 5G-näten. Det fick Huawei att se rött som överklagade beslutet till kammarrätten.

Telia vinnare i auktionen – säkrade 120 MHz

Telia meddelade i ett pressmeddelande att de har säkrat 120 Mhz i 3,5 GHz-bandet. Telia lanserade sitt publika 5G-nätet i maj förra året och har redan byggt ut det i 20 svenska städer. För Telia innebär det nya spektrumet i 3,5 GHz-bandet att de kan fortsätta utbyggnaden av 5G-nätet. 

Telia Sveriges vd, Anders Olsson, säger i pressmeddelandet att de är mycket nöjda med utfallet av auktionen. Telia förstärker sin ledande nätroll genom att de säkrade 120 MHz. Det är mer spektrum än vad någon annan av operatörerna har säkrat. 

Telenor och Telia säkrade 100 MHz

Telenor meddelade i ett pressmeddelande att de tillsammans med Tele2 har säkrat 100 MHz i 3,5 GHz-bandet. Dessutom har Telenor tillsammans med Tele2 valt Nokia och Ericsson som leverantörer för det gemensamma radionätet i 5G-utbyggnaden. 

Telenor Sveriges vd, Kaaren Hilsen, säger att det är ett stort kliv framåt för utbyggnaden av 5G-nätet i Sverige. Nu kan man börja utrullningen av 5G på bred front. Målet är att inom tre år kunna täcka minst 99 procent av den svenska befolkningen med 5G

Tre får mest spektrum per användare

Även Tre är mycket nöjda med tilldelningen av frekvensbanden. I ett pressmeddelande meddelade Tre att de vann 100 MHz i frekvensutrymmet 3400–3500 MHz. Utbyggnaden av 5G kommer att fortsätta och man kommer att starta i de större städerna.