Fyra personer står längs en vägg och pillar på sina mobiltelefoner.Tre blir återigen bästa mobilnät när det gäller användarnas förväntningar på uppkoppling. För att nå betyget Excellent ska anslutningen vara så bra att du kan spela onlinespel, streama film eller föra videosamtal i HD-kvalitet. Foto: Akhenaton Images/Shutterstock.com

Mobilnät

Undersökningsföretaget Tutela har utvärderat kundupplevelsen och kvaliteten i de svenska mobilnäten. Och återigen är det Tre som kammar hem förstaplatsen, skriver Mobil.se

När Tutela har undersökt de svenska mobilnäten är det Tre som får bäst betyg. Tutelas undersökning bygger på kvaliteten i de svenska mobilnäten och om uppkopplingen lever upp till användarnas förväntningar.

Data från 1,8 miljoner användare 

Under de senaste sex månaderna har Tutela samlat data från mobilanvändare i hela Norden som har bidragit med 1,8 miljoner hastighetsmätningar. Därefter har man rankat operatörerna. 

Resultatet av mätningarna som man samlat in definieras av hur uppkopplingen lever upp till förväntningarna hos dagens användare. För att nå Excellent, som är det bästa betyget, krävs det att anslutningen är tillräckligt bra för att man ska kunna spela onlinespel, streama film från Netflix, HBO eller Youtube i 1080p-upplösning eller ha videosamtal i HD-kvalitet.

Tre i särklass bäst

I de mätningar som gjorts i Sverige är det oftast operatören Tre som får det högsta betyget Excellent. I de mätningar som gjorts i Tres nät når 92,26 procent upp till högsta betyg. Därefter kommer Telia på 89,65 procent, Tele2 på 88,06 procent och Telenor på 85,78 procent. 

I undersökningen mäter inte Tutela direkt själva yttäckningen. Men i betygssättningen sätts poängen utifrån hur täckningen ser ut. I mätningen ingår bara mätplatser där Tre, Telia, Tele2 och Telenor har täckning i Tutelas testresultat.

Apputvecklare testar hastigheten genom en mjukvarumodul

Mätningen görs genom att tilldela flera apputvecklare en mjukvarumodul som finns i flera populära appar och som med jämna mellanrum laddar upp och ner data och registrerar hastigheter och andra uppgifter. Men mätningarna kan bara göras när det finns täckning hos operatören. 

Det betyder alltså att Tre nödvändigtvis inte är bäst i Norrland eller på landsbygden. Utan de ger den bästa kundupplevelsen där kunderna befinner sig.

För användningsområden som inte kräver lika snabb uppkoppling ligger Tre, Tele2 och Telenor på delad första plats. När det gäller svarstiden ger Tre bäst resultat, men när det gäller hastigheten för upp- och nedladdning är Telia snabbast.