Foto: Pressbild/Telia

Företagsaffärer

Den svenska mobiloperatören Telia uppges vara nära att köpa Bonnier Broadcasting. Inom Bonniers tv-verksamhet återfinns bland annat Cmore och TV4.

Telia uppges vilja dryga ut sitt innehåll och ska därför vara intresserade av att förvärva Bonnier Broadcasting. Prislappen uppges ligga på närmare 12 miljarder kronor.

Telia köper Bonniers tv-verksamhet i Norden

I fredags kom Resumé med nyheten om att Telia kan vara när att förvärva Bonnier Broadcasting och den verksamhet som återfinns i Norden. Inom tv-verksamheten finns bland annat TV4, Cmore och finska MTV Media. Streamingtjänsten Cmore ägs och drivs även den av bolaget.

– Vi har inga kommentarer, säger Ralf Bagner på Telias pressavdelning till Nyhetsbyrån Direkt, på frågan om uppgifterna.

TV4 har också valt att kommentera uppgifterna. På Bonnier Broadcastings hemsida kommenterar Magnus Törnblom, presschef på TV4, uppgifterna. Han säger att man deltar i samtalen och är positiva. Mer information än så vill man dock inte ge i nuläget.

Bonnier Broadcasting uppges kosta närmare 12 miljarder

Om Telia köper Bonnier Broadcasting förväntas prislappen landa på närmare 12 miljarder kronor, enligt uppgifter från Resumé. Diskussioner mellan de två bolagen har förts sedan i höstas. Om en affär blir av väntas den offentliggöras någon gång före midsommar.

Totalt skulle över 1 000 anställda beröras av affären i både Sverige och Finland.

Telia vill förfoga över mer innehåll

Anledningen till att Telia vill köpa tv-verksamheten har att göra med att man vill ansvara för mer innehåll. På kort tid har mycket hänt i branschen. Tele2 och Com Hem har båda gått samma och även Telenor och Bredbandsbolaget har gått samman för att erbjuda både mobil, bredband och tv.

– Det är en allmän trend bland telekomoperatörer, att man vill komma upp i värdekedjan och producera mer eget innehåll. Det här är en stor affär, men jag är inte förvånad, säger analytikern Stefan Wård, från företaget Pareto Securities, till SvD.