Kvinna pratar i telefonMobilabonnemangen blir bara billigare och billigare. Foto: Branislav Nenin/Shutterstock.com

Rapporter

Mobilabonnemangen har blivit billigare de senaste åren och 2018 var inget undantag. Priserna har sjunkit med cirka 40 procent, visar siffror från Post- och Telestyrelsen. Den som vill ha många GB för pengarna ska framförallt se sig om efter de stora mobilabonnemangen.

Post- och Telestyrelsen har nyligen kommit ut med sin prisrapport för 2018. Där framgår det att priserna på mobilabonnemang har sjunkit det senaste året, en trend som varit pågående i flera år. Det billigaste mobilabonnemanget med 20 GB kostade i slutet av förra året 245 kronor i månaden. För fyra år sedan kostade det billigaste mobilabonnemanget med 5 GB lika mycket.

Mobilabonnemangen har sjunkit med 40 procent i pris

Enligt PTS siffror är det framförallt mobilabonnemangen med mindre datamängd som sjunkit mest i pris. De billigaste abonnemangen med 4–6 GB men även mellanstorleken 40 GB har sjunkit i pris med mer än 40 procent på bara ett år.

De allra största mobilabonnemangen med 100 GB eller mer än så har däremot inte stått för någon prisnedgång istället ligger kostnaden kvar på samma nivå som 2017. 

Den nedåtgående trenden beror till stor del på alla lågprisvarumärken som finns. Idag har alla de stora operatörerna varsitt lågprisvarumärke och samtidigt slår sig nya mindre aktörer in på marknaden. Förra året var det Hallon, Comviq eller Vimla som hade de billigaste mobilabonnemangen.

GB-priset blir billigare för större mobilabonnemang

Den som är ute efter ett mobilabonnemang med billigaste GB-pris får se sig om efter de större abonnemangen. Den som köper ett mobilabonnemang med 3 GB får i genomsnitt betala 66 kronor per GB medan den som köper ett abonnemang med 100 GB bara betalar 4 kronor i genomsnitt.

Det är inte bara mobilabonnemangen som sjunkit i pris de senaste åren, det har även de mobila bredbanden gjort. Till skillnad från mobilabonnemangen är det mobila bredband med den största datamängden som har sjunkit mest i pris medan de med lägre datamängd ligger kvar på samma nivåer som tidigare. Överlag är det dock inte lika stora skillnader rent prismässigt mellan operatörernas mobila bredband som det är för deras mobilabonnemang. Många operatörer har samma priser på likvärdiga mobila bredband.