Hand håller i en mobiltelefon med 5G och symboler som visar olika kommunikationsnätverk.Det råder stora skillnader i nedladdningshastighet och uppladdningshastighet i 5G-nätet mellan de olika operatörerna. Men en operatör sticker verkligen ut och har i vissa fall 400 procent bättre nedladdningshastighet. Foto: 24Novembers/Shutterstock.com

Lanseringar

Tele2, Telia och Tre har lanserat sina 5G-nät och alla hävdar att de är bäst på något sätt. I testet av de olika 5G-näten med telefoner som officiellt stöds av operatörerna har täckningen varierat rejält och i vissa fall gav 4G bättre mätvärden, skriver Mobil.se.

5G börjar utbreda sig mer och mer. Allt fler mobiltelefoner med 5G-stöd lanseras, och flera operatörer börjar släppa 5G-abonnemang.

Mobil.se har testat operatörernas olika 5G-nät i Stockholm med telefonerna Huawei P40 och P40 Pro, Sony Xperia 1 Mark 2 och Galaxy S20 Plus och S20 Ultra. Eftersom yttäckningen i Stockholm är väldigt olika hos operatörerna har Mobil.se genomfört testet på flera olika platser för att göra mätningen rättvis.

Tre bäst i sitt testområde söder om Stockholm

Bästa 5G-täckning i södra och västra Stockhom har Tre, medan Telia och Tele2 har täckning i centrala Stockholm. På Kungsholmen kan man få 5G-täckning med alla tre operatörerna samtidigt om man har tur. 

Tre är ensamma med 5G söder om Stockholm, men 5G behöver inte vara det bästa alternativet. I en mätning som Mobil.se gör ger 5G 50 Mbit/s i uppladdning, 107 Mbit/s nedladdning och 11 i pingtid.

I testet provade man även att stänga av 5G för att låta telefonen gå på 3G och 4G i några mätningar. Många gånger gav 4G bättre mätvärden. Vid flera tilfällen gick telefonen ner på 4G trots att man befann sig i område med 5G-täckning. Dessutom varierade hastigheten rejält även om man befann sig på samma plats. 

Tele2 bäst i centrala Stockholm

I delar av centrala Stockholm visade mätningen över 1 000 Mbit/s med Tele2. Men även där varierade täckningen och försvann stundtals.

Den högsta hastigheten uppmättes med Tele2:s 5G-nät vid Hötorget, där man kom upp i cirka 1 300 Mbit/s. Bara något kvarter därifrån försvinner täckningen och uppe i hörnet på telefonen står det 4G.

Tele2 har det snabbaste 5G-nätet

När man i samma område testar Telias 5G-nät varierar täckningen även här. Och trots att man testar 5G-nätet där Telia invigde det och där det finns en 5G-mast på taket tappar telefonen både 5G-nätet och 4G-nätet.

Samtidigt som telefonen med Teliakortet tappar uppkopplingen laddar telefonen med Tele2-kortet ner data i 700 Mbit/s. När Telia återigen får 5G-täckning kommer man upp i 390 Mbit/s, vilket blir Telias högsta uppmätta värde i testet. 

Det råder ingen tvekan om att Tele2 hade det snabbaste 5G-nätet. I nedladdningshastighet handlade det ibland om så stora skillnader som 400 procent. Därefter kommer Telia med något sämre uppkoppling och nedladdningshastighet.