Lanseringar

En ny tjänst som kan göra dina mobilsamtal ännu bättre är mobilsamtal över 4G. Mobiloperatören Tre blir den första att lansera denna typen av mobilsamtal som kallas VoLTE. Med VoLTE kan du ringa samtal som har bättre samtalskvalitet, snabbare samtalsupsättning och möjlighet att fortsätta använda 4G under ett pågående telefonsamtal. Med dagens mobilabonnemang är det vanligt att det inte går att surfa samtidigt som du pratar i telefon vilket kan vara väldigt frustrerande.

Tips! För att kunna ringa samtal med VoLTE krävs det att du har ett mobilabonnemang med 4G. 

En annan funktion som tidigare lanserats är Wi-Fi samtal, vilket innebär att mobilen kopplar upp sig mot Wi-Fi om ordinarie täckning inte räcker. Genom Wi-Fi samtal kan dålig inomhustäckning enkelt elimineras. Fördelen med Wi-Fi samtal är att det inte har någon påverkan på ditt mobilabonnemang. Eftersom mängden surf som ingår i ett mobilabonnemang med 4G oftast är begränsad kan VoLTE samtal innebära att du förbrukar mer data än tidigare. Är du i behov av mer surf kan det vara en bra idé att byta mobilabonnemang till ett som erbjuder mer surf men fortfarande till ett bra pris. 

Kort om VoLTE – mobilsamtal över 4G

  • När ett samtal inkommer till en mobiltelefon utan VoLTE behöver denna koppla bort från 4G-nätet för att svara.
  • Med den nya tekniken VoLTE kan du ringa och svara på samtal över 4G.
  • Samtal genom VoLTE ger bättre ljudkvalitet och även kortare uppkopplingstider.
  • Ett samtal genom VoLTE använder dels 4G men du debiteras även separat som för ett vanligt samtal, via din operatör. 
  • De flesta telefoner från 2014 och framåt har stöd för VoLTE men alla mobiloperatörer har inte aktiverat stödet.
  • Ett mobilabonnemang med mer surf kan komma att behövas om du ofta ringer över 4G.

I skrivande stund är det endast mobiloperatören Tre och Tele2 som lanserat VoLTE men de flesta andra operatörer kan komma att göra det framöver.

Du kan behöva uppgradera ditt mobilabonnemang till mer surf

För att kunna ringa samtal över 4G krävs det att du har ett mobilabonnemang med 4G surf samt en mobiltelefon som stöder detta. Förmodligen kommer du behöva mer surf till ditt mobilabonnemang än vad du tidigare förbrukat, eftersom att VoLTE använder dels 4G uppkoppling och har en taxa som ett vanligt samtal kommer även dina mobilsamtal använda en viss surfmängd. 

Om du är intresserad av att använda VoLTE kan det vara klokt att byta till en operatör som i nuläget stödjer användandet av VoLTE samt välja en operatör som erbjuder ett bra pris på surf.