Lanseringar

Tre släpper idag nya abonnemang för att möta marknadens nya önskemål. Mer surf ska kosta mindre. Alternativet att behålla sin mobil tros bli uppskattat, i en tid där allt fler behåller eller nedgraderar sin nuvarande teknik.

Tre släpper nya abonnemang

Telekomjätten Tre presenterade idag i ett pressmeddelande att ett urval av nya abonnemang är på väg ut på marknaden. Niklas Grawé är informationschef för företaget.

– Med vår nya abonnemangsportfölj vill vi möta både de rådande trenderna och våra kunders efterfrågan på smidigare abonnemang med riktigt bra priser, säger Grawé i pressmeddelandet.

Förändringen innebär bland annat mer flexibilitet gällande bindningstiden. Tidigare har kunder varit tvungna att uppgradera sin mobiltelefon om de vill uppdatera sitt abonnemang. Nu kan kunder istället välja mellan 0, 12 samt 24 månaders bindningstid. 

Företaget påpekar dock att förändringen inte påverkar pågående abonnemang. Dessa fortsätter gälla som avtalat, tills kunden väljer att byta mobilabonnemang.

Kvar blir även möjligheter som att skicka surf eller ringa wifi-samtal. 

Abonnemangen innebär mer data och lägre priser

En av de viktigaste sakerna med utvecklingen är att Tre lanserar den nya möjligheten till obegränsad surf. Alternativ till lägre surfkapacitet finns fortfarande kvar, med så lite som 2 GB för den sparsamme. Kunden kan därför anpassa abonnemanget efter sina behov.

Vidare innebär abonnemangen en ny prissättning. För mobilabonnemang utan bindningstid har priserna båda ökat och minskat. Skulle kunden istället binda sig med de nya abonnemangen kan dock priserna falla med flera hundralappar.

Fler behåller eller nedgraderar – allt färre köper ny mobil

Uppdateringen av abonnemangsmöjligheter tros bero på en ny tendens bland kunder. Fler och fler tycks vilja behålla sina mobiler. 

Tidigare har standarden varit att telefonen uppdateras när bindningstiden är slut, det vill säga efter två år. Men en ny efterfrågan på marknaden visar att telefonerna nu ses allt mer som en långsiktig investering.

– Med våra nya priser utmanar vi branschen och går våra kunders önskemål till mötes, skriver Tres vd Johan Johansson.

Statistik presenterad av CNBC i slutet av 2017 tyder på att trenden inte heller kommer förändras. Telefoner blir allt dyrare, med Apples nya iPhone X som slår kostnadsrekord. 

Det behöver enligt CNBC inte enbart innebära att marknader avstår från att uppgradera. I somliga fall tycks tendensen vara att många även nedgraderar från smarttelefoner till ”dumma” telefoner. Dessa strävar bakåt i tiden funktionsmässigt, men med en mer modern design och teknik vilket kan vara ett tecken på att den mobiltekniska hetsen börjar avta.