Företagsaffärer

Många är kritiska till Telias planer på att köpa Bonnier Broadcasting. Nu meddelar regeringen att det inte finns något man kan göra för att stoppa affären.

I två veckors tid har det skrivits om att Telia kan vara nära att förvärva Bonnier Broadcasting, där bland annat TV4 och Cmore ingår. 

Kritiker har ansett detta olämpligt då Telia, till 37 procent ägs av staten. Ett köp skulle därmed innebära att staten skulle ha stor kontroll över tv-verksamheten i Sverige. Detta då man indirekt även styr över SVT.

Huvudägaren själv har också varit kritisk till förvärvet men nu meddelar regeringen att man inte kan stoppa Telia från att genomföra köpet.

Anna Magnusson, chef för näringsdepartementets enhet för bolag med statligt ägande, skriver i ett mejl till TT att ägarsamordningen inte går att tillämpa på ett börsnoterat bolag, vilket Telia Company är. Hon skriver vidare att det inte heller är förenligt med informationsangivningsreglerna som finns för bolag som är börsnoterade.

Liberalerna vill se en bolagsstämma där staten kräver att affären stoppas

Mats Persson som är ekonomisk-politisk talesperson för Liberalerna vill se att affären stoppas. Detta för att minimera statens inflytande över nyhetsmedierna och att staten ska styra medierna i en viss politisk riktning. 

Persson ser gärna en bolagsstämma för att staten ska kunna kräva att affären stoppas.

En annan möjlig lösning för att minska statligt inflytande är att sälja sina andelar i Telia.

– I ett läge där staten inte äger Telia är ju köpet inget problem alls, säger Mats Persson, till SvD.

Förhandlingarna är i slutskedet

Förhandlingarna mellan Telia och Bonnier Broadcasting befinner sig just nu i slutskedet. Man har en förhoppning på att kunna presentera affären innan midsommar.

Just nu handlar mycket av förhandlingarna om priset, som uppges vara det enda som kan stoppa en affär. Detta uppger en källa till SvD Näringsliv.

Prislappen har tidigare sagts ligga kring 10-12 miljarder kronor.