Foto: Johan Dalstrom/Shutterstock.com

Artiklar

Regeringskansliet, eller närmare bestämt Näringsdepartementet, motsätter sig Telias ryktade köp av Bonniers tv-verksamhet, och däribland, TV4. Man ser flera problem med ett eventuellt köp som uppges kosta Telia 12 miljarder kronor.

Näringsdepartementet vill inte uttala sig om Telias eventuella förvärv av Bonnier Broadcasting men enligt insatta källor som SvD varit i kontakt med är oron stor. Man ser stora affärsrisker, speciellt då Telia tidigare inte varit så lyckosamma inom tv.

Ytterligare en risk som finns är att staten ska få allt för mycket makt inom tv-branschen. Idag styrs SVT indirekt av staten och Telia ägs idag till 37 procent av staten.

TV4 kan få svårt att förnya sändningstillståndet

Ett köp av Bonniers tv-verksamhet innebär inte bara en risk för Telia. Det innebär detsamma för bolagen inom Bonniers tv-verksamhet där bland annat TV4 ingår. Genomförs köpet är det nämligen möjligt att TV4 får svårt att förnya sitt sändningstillstånd.

Enligt det tillstånd man idag har får ägarförhållandena samt inflytandet i bolaget bara förändras i en begränsad omfattning. Frågan blir då om ett köp av den här storleken räknas som begränsad omfattning.

Förutom TV4 ingår även Cmore och finska MTV3 i Bonnier Broadcasting.

Telia vill utöka sitt innehåll

Inom telekombranschen har det blivit lite utav en trend att investera i nytt innehåll. Förhoppningen är att det ska locka fler kunder. Com Hem och Tele2 är ett exempel på detta. Ett köp av Bonnier Broadcasting skulle vara ett sätt för Telia att utöka sitt innehåll.

– Som Telia Company tidigare har sagt så är innehåll en viktig del av företagets framtida strategi och vi undersöker kontinuerligt möjligheter inom detta och andra områden. Samtalen med Bonnier är en del av det arbetet, meddelade Telia i ett pressmeddelande för ett par veckor sedan.

Blir affären av väntas den presenteras strax innan midsommar. Prislappen uppges landa på mellan 10 och 12 miljarder kronor.