Foto: weedezign / Shutterstock.com

Granskningar

I våras införde Telia fri surf för sina kunder. Den fria surfen kunde dock bara användas på sociala medietjänster, exempelvis Instagram, twitter och Facebook. Nu har Förvaltningsrätten beslutat att Telia måste sluta med sin trafikstyrning.

Tidigare i våras införde mobiloperatören Telia fri surf för sina kunder som surfade på olika sociala mediertjänster. Post- och Telestyrelsen, PTS, krävde att Telia skulle sluta med detta erbjudande som gynnande de amerikanska bolagen bakom tjänsterna.

Telia svarade med att ta fallet till domstol. Förvaltningsrätten har nu kommit med sin dom och man går på PTS linje. Telia måste luta med trafikstyrningen man ägnat sig åt.

Trafik på nätet ska behandlas likvärdigt

I ett pressmeddelande har rådmannen Marcus Edelgård kommenterat Förvaltningsrättens beslut. Han menar att leverantörerna av internetanslutningstjänster måste behandla all nättrafik likvärdigt och det har man alltså inte gjort i detta fall.

Man anser att Telia blockerat viss internettrafik genom sitt sätt att agera. Därför valde Förvaltningsrätten att gå på PTS tidigare beslut.

[Ads1]

Telia ska analysera domen och ta ett beslut för hur man går vidare

Telia har inte beslutat sig än för om man ska överklaga domen eller inte. Till en början ska man analysera domen innan man tar ställning till hur man går vidare.

Klart är i alla fall att tjänsterna varit mycket uppskattade. Inger Gunterberg som är pressansvarig på Telia säger till SvD att tjänsterna varit ett ytterligare sätt för kunderna att hålla kontakt med sina närstående.

Tre erbjöd kampanjer liknande Telias

PTS har tidigare även granskat mobiloperatören Tre. Det ärendet gick däremot inte till domstol då Tre ganska omgående valde att sluta med erbjudandet. 

För befintliga kunder har man även tagit fram en tidsplan för när man ska ha flyttat över kunderna till erbjudanden som inte bryter mot några regler.

PTS kommer följa upp att Tre följer den tidsplan man tagit fram.