Delad bild med mobil med telenors logga på skärmen och tres logga på byggnad mot blå himmel.Tre och Telenor håller just nu på att förhandla om en eventuell sammanslagning. Foto till vänster: rafapress/Shutterstock.com. Foto till höger: Roland Magnusson/Shutterstock.com.

Företagsaffärer

Just nu förhandlar Telenor och Tre om att slå ihop sina verksamheter på den svenska och danska marknaden. Om sammanslagningen går från teori till praktik kommer detta bli den största operatören i Sverige, med en marknadsandel på 35,3 procent. Det skriver Mobil.se.

Enligt Mobil.se är det Financial Times som har meddelat att en av Tres ägare, CK Hutchison, har inlett förhandlingar med Telenor gällande en sammanslagning av de två bolagen. Både på den svenska och danska marknaden. 

Hutchison har uppgett att de mycket riktigt just nu “för samtal”. Han ska även ha diskuterat saken med Investor som också är delägare i svenska och danska Tre. Förhandlingarna är dock fortfarande i ett tidigt skede.

Brittiska Tre kan slås ihop med Vodafone

Det är inte bara i Sverige och Danmark som det, från Tres håll, finns planer på fusion. Hutchison ska under en längre tid även ha diskuterat en sammanslagning mellan Tre i Storbritannien och Vodafone.

Tre uppstod i och med utdelningen av 3G-licenserna

Operatören Tre bildades faktiskt i samband med utdelningen av 3G-licenserna i Sverige och var alltså också en av de fyra aktörer som fick en licens. En annan aktör som tilldelades licens var Europolitan, senare Vodafone på den svenska marknaden, som nu är Telenor.

På den svenska marknaden har Telenor och Tre 3G-nätet gemensamt, medan Telenor samarbetar med Tele2 när det gäller 4G och 5G.

Ett sammanslaget Telenor och Tre blir Sveriges största operatör

Av de fyra största svenska operatörerna är Tre minstingen i gänget, med en marknadsandel på 15,8 procent. På plats tre kommer Telenor med 19,5 procent av marknaden och på en andraplats landar Tele2 med 27,4 procent. Telia är i dagsläget störst med 33,2 procent.

Skulle sammanslagningen mellan Tre och Telenor realiseras landar deras gemensamma marknadsandel på 35,3, vilket innebär att de då blir den största operatören i Sverige.