Telenors logga på husfasadTelenor har inlett ett 5G-samarbete med Nokia. Foto: Branka Tasevski/Shutterstock.com

Samarbeten

Mobiloperatören Telenor har inlett ett 5G-samarbete med Nokia. Tillsammans genomför man ett pilotprojekt i Danmark, det är den tredje piloten Telenor och Nokia gör i Skandinavien på kort tid. Telenor vill säkerställa att man ska kunna leverera snabb och stabil uppkoppling till sina kunder.

Telenor börjar 5G-satsa. Tillsammans med Nokia ska man börja med ett pilotprojekt i Danmark där Nokias molnbaserade kommunikationslösningar i nätet ska testas. Piloten är den tredje som Telenor genomför i Skandinavien tillsammans med Nokia på kort tid. Telenor väljer att göra detta eftersom man nyligen bestämde sig för att Nokia ska få leverera molnlösningar åt bolaget i hela Skandinavien. Man vill se att tekniken verkligen fungerar innan 5G börjar rullas ut på riktigt.

Kunderna vill ha stabila nät

Telenor tycker att det är viktigt att testa de olika teknikerna som finns för att säkerställa att man kan erbjuda kunderna stabil uppkoppling med höga hastigheter, vilket är det kunderna vill ha.

Telenor ser sig som en pionjär inom 5G i Skandinavien. Med molnlösningen får Telenor en möjlighet att testa flera 5G-tekniker i praktiken. Det kommer skapa förutsättningar för snabb uppkoppling även för personer som bor på platser där det inte går att få fiber hela vägen till huset.

Senare i år kommer uppbyggnaden av det rikstäckande nätet att påbörjas och totalt måste mer än 60 procent av det nuvarande mobilnätet att byggas ut. Det kommer innebära tusentals fler basstationer runt om i Sverige.

5G-näten kommer rullas ut i de största städerna först

Utrullningen av det nya, snabba nätet kommer ske successivt med början i landets stora städer. Därefter kommer 5G nå ut till stora och populära sommarorter och vinterorter.

Senare under 2019 kommer det finnas en detaljplan färdig där det framgår när respektive län och kommun i landet kan väntas få 5G.

Utbyggnaden av 5G kommer ske inom ramen för samarbetet som Telenor har med Tele2.