En bild på t-mobile och tele2s loggorOperatörerna Tele2 och T-Mobile går ihop i Nederländerna. Foto: Photos by D

Företagsaffärer

För snart ett år sedan gick mobiloperatörerna Tele2 och T-Mobile ut med att man ville slå ihop sina verksamheter i Nederländerna. I tisdags godkände EU-kommissionen sammanslagningen som väntas slutföras i början av nästa år.

Den 15 december 2017 gick Tele2 och T-Mobiles nederländska verksamheter ut och sade att man ville slå ihop sina verksamheter. Arbetet med att få till en sammanslagning har pågått sedan dess och det har förts diskussioner fram och tillbaka mellan Tele2, T-Mobile och EU-kommissionen.

I tisdags kom kommissionen med beslutet att man godkänner en sammanslagning mellan de två bolagen.

– Jag är väldigt glad att kommissionen har godkänt sammanslagningen i Nederländerna utan eftergifter, säger Tele2s vd och koncernchef, Anders Nilsson.

Vill ta upp jakten på konkurrenterna i Nederländerna

Genom sammanslagningen hoppas Tele2 att man ska kunna bli en starkare spelare på den nederländska marknaden. Dessutom gör sammanslagningen det möjligt att öka investeringarna i Nederländerna.

Målet är att stärka Tele2s varumärke och det fasta nätet. Detta kommer i sin tur kompletteras med T-Mobiles mobilnät som håller absoluta världsklass. 

Tele2s nederländska vd Jon James säger att han är stolt över Tele2s team i Nederländerna och det arbete som drivit verksamheten framåt.

Varumärket Tele2 kommer finnas kvar

Det sammanslagna bolaget kommer fortsätta driva varumärket Tele2. Tele2 kommer stå som ägare till 25 procent av det nya samgående bolaget och få en kontantbetalning på cirka 190 miljoner euro, motsvarande 1,9 miljarder kronor, när sammanslagningen är klar.

Hela affären väntas vara slutförd i början av januari nästa år.

Tele2s andra sammanslagning på kort tid

Sammanslagningen i Nederländerna är inte den enda Tele2 gjort på kort tid. I början av oktober blev även sammanslagningen mellan Tele2 och Com Hem klar vilket innebar att Com Hem löstes upp.

Anledningen till den svenska sammanslagningen var samma som i Nederländerna – man vill bli en starkare spelare på marknaden. I Sverige handlar det främst om att ta upp jakten på Telia.