Undersökningar

Mobilabonnemang blir allt vanligare medan försäljningen av kontantkort minskar. Kostnaderna för mobilabonnemang är svårare att förutse än med kontantkort, och därför är det viktigt att hålla koll på ditt mobilabonnemang så du inte får en chock när fakturan kommer i slutet av månaden. Även du som förälder kan enkelt hålla koll på räkningen för ett mobilabonnemang som du betalar genom att följa några enkla tips.

1. Teckna ett mobilabonnemang som passar dig

Ett mobilabonnemang som fungerar bra för någon du känner behöver nödvändigtvis inte vara det bästa alternativet för dig. Alla använder sina mobiltelefoner på olika sätt och har därför olika behov av exempelvis surf och fria samtal eller sms. Genom att jämföra mobilabonnemang kan du enkelt hitta det bästa mobilabonnemanget för dig. Tänk även på att det finns olika rabatter som eventuellt kan vara användbara. Exempelvis finns det billigare mobilabonnemang för studenter, för pensionärer, för familjer och för barn.

2. Betala din räkning i tid

En räkning för ett mobilabonnemang är som vilken faktura som helst. Den ska alltid betalas inom förfallodagen och om den inte gör det kan din operatör ha rätt att ta förseningsavgift och dröjsmålsränta. Skulle du inte ha möjlighet att betala för ditt mobilabonnemang bör du alltid kontakta din operatör omgående.

3. Håll koll på vad det faktiskt står i ditt avtal

Både innan du tecknar ett mobilabonnemang och efter. Innan du tecknar ett mobilabonnemang kan det vara bra att tänka på att du måste få allt skriftligt. Om en säljare har lovat rabatt som du sedan inte får måste du ha löftet skriftligt för att kunna styrka det. Det händer ibland att du blir felfakturerad för ditt mobilabonnemang. Se därför till att ha koll på vad du faktiskt ska betala så märker du eventuella fel direkt när fakturan kommer.

4. Undersök utlandspriser innan du reser

Vad det kostar att ringa, smsa och surfa i utlandet skiljer sig mycket beroende på vilket mobilabonnemang du har. Ta reda på vad det kostar innan du åker så slipper du en otrevlig överraskning när du kommer hem. Du kan även spärra exempelvis datatrafik och stänga av röstbrevlådan för att minska kostnaderna för mobilabonnemang utomlands.

5. Byt mobilabonnemang om det finns ett bättre alternativ.

Att byta mobilabonnemang kan minska dina kostnader rejält. Förr i tiden var det oftast krångligt att byta mobilabonnemang men idag hjälper din nya operatör dig att snabbt och enkelt flytta över ditt mobilnummer till ditt nya mobilabonnemang. Att varje månad betala för ett onödigt dyrt mobilabonnemang är i längden inte särskilt hållbart. Se då till att byta mobilabonnemang så kan du lägga pengarna på något roligare.

6. Använd operatörens app för att hålla koll på din förbrukning

Många operatörer har i dagsläget en app eller erbjuder möjlighet att logga in på ett konto för att se hur mycket du har förbrukat av ditt mobilabonnemang under en viss månad. Där kan du enkelt se dina fakturor, hur mycket du har ringt den senaste månaden samt hur mycket surf du har kvar.