Hur fungerar mobilabonnemang för familjen?

Ett familjeabonnemang fungerar i princip som ett vanligt mobilabonnemang, men med skillnaden att det är flera olika telefonnummer som är knutna till samma abonnemang. Alla användare får egna samtal och sms, och när det gäller surfen finns det två varianter: antingen får alla dela på en surfpott eller så får respektive användare samma pott som ingår i huvudabonnemanget. Upplägget för hur surfen fördelas mellan användarna skiljer sig alltså något mellan olika operatörer.

I många fall blir ett familjeabonnemang billigare per användare än om varje familjemedlem ska ha ett eget mobilabonnemang, men det behöver inte alltid vara så. Vi rekommenderar därför att du jämför båda alternativen för att se vilket som blir mest prisvärt för er i längden.

Fördelar med familjeabonnemang

 • I regel lägre pris per användare
 • Bara en faktura att hålla reda på
 • Även icke-familjemedlemmar får vara med

Nackdelar med familjeabonnemang

 • I vissa fall måste alla användare dela på en surfpott

Vad krävs för att kunna skaffa mobilabonnemang för familjen?

Först och främst måste det finnas en huvudägare som sedan kan lägga till användare och således bilda ett familjeabonnemang. Och huvudägaren måste vara över 18 år, folkbokförd i Sverige och (i regel) vara fri från både skulder och betalningsanmärkningar.

Som huvudägare har du ansvar för att fakturan betalas i tid.

Måste alla användare bo på samma adress för att ha familjeabonnemang?

Nej, det finns i regel inga krav på att ni som ska dela på familjeabonnemanget ska bo på samma adress. Du skulle med andra ord även kunna gå ihop med några vänner för att teckna ett familjeabonnemang. Men för säkerhets skull kan det vara bra att kolla upp exakt vad som gäller hos operatören ni är intresserade av.

Viktigt att tänka på innan man tecknar familjeabonnemang

 • Se till att alla får den surfmängd de behöver. Hos vissa operatörer får alla användare i ett familjeabonnemang den surfpott som ingår i huvudabonnemanget. Alla får alltså en helt egen pott. Hos andra operatörer delar alla medlemmar i familjeabonnemanget på en och samma surfpott.
 • Kolla upp hur många extra användare ni kan lägga till. Självklart behöver familjeabonnemanget tillåta tillräckligt många användare för att hela familjen ska kunna vara med. 
 • Jämför priserna på familjeabonnemang med med separata abonnemang. Det blir som sagt ofta billigare per användare att teckna ett familjeabonnemang än separata mobilabonnemang åt varje familjemedlem, men inte alltid. Jämför därför priserna på familjeabonnemang med priserna på “vanliga” abonnemang hos mindre operatörer för att se vilket alternativ som blir mest förmånligt just för er.

Så skaffar du familjeabonnemang

 1. Välj operatör och abonnemang. Först bör du jämföra olika operatörer och surfmängder. Sedan kan du se var du får det rätta familjeabonnemanget till det bästa priset.
 2. Skaffa ett huvudmobilabonnemang. En person behöver vara huvudansvarig för mobilabonnemanget. Det är den personen som kan fördela surfen och kommer att få fakturan för familjeabonnemanget.
 3. Lägg till användare. Hos vissa operatörer kan du lägga till ett antal användare redan vid beställningen. I andra fall behöver du kontakta operatören för att lägga till fler användare.
 4. Fördela surfen via appen. Nu är det fritt fram för alla i familjen att använda sitt nya mobilabonnemang. Om ni delar samma surfmängd är det du som har huvudabonnemanget som styr vem som får surfa hur mycket.

Processen för att skaffa familjeabonnemang kan skilja sig något mellan olika operatörer, men på det stora hela brukar det gå till enligt stegen här ovanför.

Vilket är det bästa mobilabonnemanget för familjen?

Telenors familjeabonnemang med fri surf är det bästa mobilabonnemanget för familjer, enligt vår bedömning. Det finns möjlighet att lägga till upp till åtta extra användare, där alla får sitt eget nummer och surfar obegränsat. Om obegränsad surf känns för mycket finns många andra surfalternativ att välja mellan. Men då får alla användare dela på surfpotten som ingår.

För att vara en så stor operatör som Telenor är priserna relativt låga, och de blir ännu lägre ju fler användare som läggs till i familjeabonnemanget. Det finns flera operatörer som har billigare familjeabonnemang än Telenor, men få är lika generösa med när det gäller surfnivåer och antal användare som får ingå i abonnemanget.

Är ni inte intresserade av att teckna familjeabonnemang hos Telenor kan ni enkelt jämföra andra alternativ med hjälp av tabellen högst upp på sidan.

Kan barn ingå i ett familjeabonnemang?

Ja, barn kan ingå i ett familjeabonnemang. Faktum är att det kan vara ett bra sätt att introducera ditt barn till ett eget mobilabonnemang. Du kan även lägga till en mobil till abonnemanget om barnet inte har någon telefon sedan tidigare.

Flera operatörer har mobiltjänster som låter föräldrar hålla koll på vad barnen gör på sin mobiltelefon. En sådan tjänst kan till exempel spärra abonnemanget mot betalsamtal och användning i utlandet. Om operatören har en sådan tjänst kan du aktivera den utan kostnad för barnets användare i familjeabonnemanget.

Tänk på att en del operatörer har extra billiga mobilabonnemang för barn och ungdomar under 18 år. Vill du jämföra dem kan du ta hjälp av tabellen på vår sida om mobilabonnemang för barn.

Vanliga frågor om mobilabonnemang för familjen

Är ett familjeabonnemang alltid billigare än att ha separata mobilabonnemang?

Nej, det är inte alltid billigare med familjeabonnemang. I dag finns det många lågprisoperatörer som erbjuder billigare mobilabonnemang än de som har familjeerbjudanden. Vad som blir billigast beror främst på vilken operatör som kan möta era behov. Klarar ni er med en lågprisoperatöres erbjudanden är det fullt möjligt att ni tjänar på att skaffa separata mobilabonnemang hos dem.

Hur många kan dela på ett familjeabonnemang?

Hur många användare man kan lägga till i familjeabonnemanget varierar mellan operatörerna. Hos vissa kan du lägga till max fyra extra användare, medan andra låter dig lägga till upp till åtta.

Finns det familjeabonnemang med obegränsad surf?

Ja, det finns mobilabonnemang med obegränsad surf för familjen. Då surfar alla användare i familjeabonnemanget helt fritt.

Får bara familjemedlemmar ingå i ett familjeabonnemang?

Nej, du kan i regel lägga till vem du vill i ett familjeabonnemang. Det behöver inte vara familjemedlemmar, utan kan vara exempelvis vänner eller kollegor.

Har familjeabonnemang någon bindningstid?

Precis som för “vanliga” abonnemang kan du i regel välja om du ska teckna ett familjeabonnemang med eller utan bindningstid. Lägger du till en mobil i beställningen får du dock räkna med att en bindningstid tillkommer.

Har Telia familjeabonnemang?

Ja, Telia erbjuder familjeabonnemang.

Kan man köpa mobil tillsammans med familjeabonnemang?

Ja, om operatören i fråga säljer mobiler bör du kunna lägga till det till familjeabonnemanget utan problem. Dubbelkolla med operatören vad som gäller för säkerhets skull.