Hur fungerar familjeabonnemang?

Ett familjeabonnemang fungerar som ett abonnemang fördelat på flera personer. Det gör att du bara får hem en faktura i stället för flera. I övrigt fungerar familjeabonnemang precis som vanliga mobilabonnemang. Varje användare har ett eget nummer och egna samtal och sms.

Fördelar med familjeabonnemang

 • Lägre pris per användare
 • Dela surf mellan varandra
 • Bara en faktura
 • Vem som helst kan vara med

Fördelen med familjeabonnemang är framför allt att du kan få ner priset på mobilabonnemangen. Dessutom kan du lättare hålla koll på hur till exempel dina barn använder mobilen och internet.

Du väljer helt själv vilka personer som ska ingå i ditt familjeabonnemang. Det finns inga krav på att ni ska bo på samma adress eller vara släkt med varandra. Du kan till exempel gå ihop med några vänner för att teckna ett familjeabonnemang.

Vad krävs för att skaffa ett familjeabonnemang?

Du som ska vara huvudansvarig för mobilabonnemanget måste uppfylla de vanliga kraven för mobilabonnemang. Du måste därmed vara minst 18 år gammal och vara folkbokförd i Sverige. Vanligtvis får du inte heller ha några betalningsanmärkningar.

Det är du som har huvudabonnemanget som ansvarar för att fakturan blir betald i tid.

Så skaffar du ett mobilabonnemang för familjen

Ett familjeabonnemang innebär att flera personer skaffar mobilabonnemang hos samma operatör och kopplar ihop dem med varandra. Abonnemangen faktureras tillsammans och ni kan fördela surfen mellan er.

 1. Välj operatör och abonnemang. Först bör du jämföra olika operatörer och surfmängder. Sedan kan du se var du får det rätta familjeabonnemanget till det bästa priset.
 2. Skaffa ett huvudmobilabonnemang. En person behöver vara huvudansvarig för mobilabonnemanget. Det är den personen som kan fördela surfen och kommer att få fakturan för familjeabonnemanget.
 3. Lägg till användare. Hos vissa operatörer kan du lägga till ett antal användare redan vid beställningen. I andra fall behöver du kontakta operatören för att lägga till fler användare.
 4. Fördela surfen via appen. Nu är det fritt fram för alla i familjen att använda sitt nya mobilabonnemang. Om ni delar samma surfmängd är det du som har huvudabonnemanget som styr vem som får surfa hur mycket.

Så väljer du rätt mobilabonnemang för familjen

För att hitta ett abonnemang som passar dig och din familj måste du jämföra alternativen. Som alltid är surfmängd, täckning och priser de viktigaste aspekterna, men när det gäller just familjeabonnemang finns det ytterligare några saker som är bra att ha i åtanke.

Att tänka på när du jämför familjeabonnemang

 • Se till att alla får den surfmängd de behöver. Hos vissa operatörer får alla användare i ett familjeabonnemang den surfpott som ingår i huvudabonnemanget. Alla får alltså en helt egen pott. Hos andra operatörer delar alla medlemmar i familjeabonnemanget på en och samma surfpott.
 • Kolla upp hur många extra användare ni kan lägga till. Självklart behöver familjeabonnemanget tillåta tillräckligt många användare för att hela familjen ska kunna vara med. 
 • Jämför priser med separata abonnemang. Det är i regel större operatörer som har familjeabonnemang, medan mindre operatörer inte har det. Samtidigt har små operatörer ofta lägre priser. Kolla därför om det kan bli billigare att teckna separata abonnemang någon annanstans.

Vilket är det billigaste mobilabonnemanget för familjen?

Tres familjeabonnemang är det billigaste mobilabonnemanget för familjer just nu (kontrollerat 2023-09-25). Den främsta anledningen är att en extra användare endast kostar 99 kr/mån oavsett vilket abonnemang man väljer.

Ju fler ni är en familjen och ju dyrare mobilabonnemang ni väljer, desto mer fördelaktigt blir det att välja Tres familjeabonnemang.

Är familjeabonnemang alltid billigare än separata mobilabonnemang?

Nej, det är inte alltid billigare med familjeabonnemang. I dag finns det många lågprisoperatörer som erbjuder billigare mobilabonnemang än de som har familjeerbjudanden. Vad som blir billigast beror främst på vilken operatör som kan möta era behov. Klarar ni er med en lågprisoperatörs erbjudanden är det fullt möjligt att ni tjänar på separata mobilabonnemang hos dem.

Om deras erbjudanden inte passar er kan det dock vara klokt att titta på familjeabonnemangen. Till exempel kanske ni behöver högre surfmängd än vad lågprisoperatörerna kan erbjuda. Se därför alltid till att jämföra kostnaden för ett familjeabonnemang med separata, ”vanliga” mobilabonnemang för att se vad som blir billigast för er.

Vilket är det bästa mobilabonnemanget för min familj?

Telenors familjeabonnemang med fri surf är det bästa mobilabonnemanget för familjer, enligt vår bedömning. Det finns möjlighet att lägga till upp till åtta extra användare, där alla får sitt eget nummer och surfar obegränsat. Om obegränsad surf känns för mycket finns många andra surfalternativ att välja mellan. Men då får alla användare dela på surfpotten som ingår.

För att vara en så stor operatör som Telenor är priserna relativt låga, och de blir ännu lägre ju fler användare som läggs till i familjeabonnemanget. Det finns flera operatörer som har billigare familjeabonnemang än Telenor, men få är lika generösa med när det gäller surfnivåer och antal användare som får ingå i abonnemanget.

Är ni inte intresserade av att teckna familjeabonnemang hos Telenor kan ni enkelt jämföra andra alternativ med hjälp av tabellen högst upp på sidan.

Är familjeabonnemang en bra lösning för mitt barn?

Ja, ett familjeabonnemang kan vara ett bra sätt att introducera ditt barn till ett eget mobilabonnemang. Du kan även lägga till en mobil till abonnemanget om barnet inte har någon telefon sedan tidigare.

Flera operatörer har mobiltjänster som låter föräldrar hålla koll på vad barnen gör på sin mobiltelefon. En sådan tjänst kan till exempel spärra abonnemanget mot betalsamtal och användning i utlandet. Om operatören har en sådan tjänst kan du aktivera den utan kostnad för barnets användare i familjeabonnemanget.

Tänk på att en del operatörer har extra billiga mobilabonnemang för barn och ungdomar under 18 år. Vill du jämföra dem kan du ta hjälp av tabellen på vår sida om mobilabonnemang för barn.

Vanliga frågor om mobilabonnemang för familjen

Vad innebär ett familjeabonnemang?

Ett familjeabonnemang innebär att hela familjen tecknar mobilabonnemang tillsammans. Oftast tecknar ni då ett abonnemang där ni sedan kan lägga till användare för varje familjemedlem. Andra gånger har ni varsitt mobilabonnemang hos samma operatör som faktureras tillsammans.

Vilket är det bästa mobilabonnemanget för familjen?

Lite längre upp på den här sidan kan du läsa varför vi tycker Telenor sticker ut bland andra erbjudanden på marknaden.

Finns mobilabonnemang med obegränsad surf för familjen?

Ja, det finns mobilabonnemang med obegränsad surf som passar utmärkt för familjen. Då surfar alla användare i familjeabonnemanget helt fritt.

Kan jag dela Telias mobilabonnemang med familjen?

Ja, hos Telia kan du lägga till extra användare till ditt mobilabonnemang. Sedan kan du fördela surfen som ni vill mellan användarna.

Kan jag bara lägga till familjemedlemmar i ett mobilabonnemang?

Nej, du kan lägga till vem du vill i ett familjeabonnemang. Det behöver inte vara familjemedlemmar, utan kan vara exempelvis vänner eller kollegor.