Så skaffar du ett mobilabonnemang för familjen

Ett familjeabonnemang innebär att flera personer skaffar mobilabonnemang hos samma operatör och kopplar ihop dem med varandra. Abonnemangen faktureras tillsammans och ni kan fördela surfen mellan er.

 1. Välj operatör och abonnemang. Först bör du jämföra olika operatörer och surfmängder. Sedan kan du se var du får det rätta familjeabonnemanget till det bästa priset.
 2. Skaffa ett huvudmobilabonnemang. En person behöver vara huvudansvarig för mobilabonnemanget. Det är den personen som kan fördela surfen och kommer att få fakturan för familjeabonnemanget.
 3. Lägg till användare. Hos vissa operatörer kan du lägga till ett antal användare redan vid beställningen. I andra fall behöver du kontakta operatören för att lägga till fler användare.
 4. Fördela surfen via appen. Nu är det fritt fram för alla i familjen att använda sitt nya mobilabonnemang. Om ni delar samma surfmängd är det du som har huvudabonnemanget som styr vem som får surfa hur mycket.

Hur fungerar familjeabonnemang?

Ett familjeabonnemang fungerar som ett abonnemang fördelat på flera personer. Det gör att du bara får hem en faktura i stället för flera.

I övrigt fungerar familjeabonnemang precis som vanliga mobilabonnemang. Varje användare har ett eget nummer och egna samtal och sms.

Fördelar med familjeabonnemang

 • Lägre pris per användare
 • Dela surf mellan varandra
 • Bara en faktura
 • Vem som helst kan vara med

Fördelen med familjeabonnemang är framför allt att du kan få ner priset på mobilabonnemangen. Dessutom kan du lättare hålla koll på hur till exempel dina barn använder mobilen och internet.

Du väljer helt själv vilka personer som ska ingå i ditt familjeabonnemang. Det finns inga krav på att ni ska bo på samma adress eller vara släkt med varandra. Du kan till exempel gå ihop med några vänner för att teckna ett familjeabonnemang.

Vad krävs för att skaffa ett familjeabonnemang?

Du som ska vara huvudansvarig för mobilabonnemanget måste uppfylla de vanliga kraven för mobilabonnemang. Du måste därmed vara minst 18 år gammal och vara folkbokförd i Sverige. Vanligtvis får du inte heller ha några betalningsanmärkningar.

Det är du som har huvudabonnemanget som ansvarar för att fakturan blir betald i tid.

Hur jämför jag mobilabonnemang för familjen?

För att hitta ett bra mobilabonnemang för dig och din familj är det som alltid viktigt att jämföra alternativen, och här är surfmängd, täckning och priser några av de viktigaste aspekterna. Men vill du teckna familjeabonnemang finns det ytterligare saker som spelar in i jämförelsen.

Att tänka på när du jämför familjeabonnemang

 • Dela på surfen eller inte? Hos en del operatörer har ni varsitt abonnemang med varsin surfmängd. Hos andra får ni välja en surfmängd att dela på. Det viktiga är att alla får den surfmängd de behöver.
 • Antalet användare. Självklart behöver familjeabonnemanget tillåta tillräckligt många användare för att hela familjen ska kunna vara med. 
 • Jämför priser med separata abonnemang. Det är i regel större operatörer som har familjeabonnemang, medan mindre operatörer inte har det. Samtidigt har små operatörer ofta lägre priser. Kolla därför om det kan bli billigare att teckna separata abonnemang någon annanstans.

Vilket är det billigaste mobilabonnemanget för familjen?

Det billigaste mobilabonnemanget för familjen beror dels på hur många ni är, dels på vad som behöver ingå i abonnemanget.

Att välja abonnemanget med allra lägst pris blir nämligen inte prisvärt i längden om det inte passar till era mobilvanor. För att slippa ändra eller fylla på abonnemanget med extra surf tjänar ni på att välja rätt mängd surf, samtal och sms redan från början.

Tänk på! Tabellen ovan visar priset för ett vanligt mobilabonnemang. Ska ni skaffa familjeabonnemang tillkommer en summa per extra användare.

Vårt tips är att prata om hur ert mobilabonnemang bör se ut innan ni börjar titta på priser. Ni kan lätt ställa in tabellen här på sidan efter era önskemål. När ni skalat ner alternativen är det dags att titta på priserna och avgöra vad som blir billigast för er.

Är ett familjeabonnemang billigare än separata mobilabonnemang?

Nej, det är inte alltid billigare med familjeabonnemang. I dag finns det många lågprisoperatörer som erbjuder billigare mobilabonnemang än de som har familjeerbjudanden.

Exempel: En familj med två vuxna och ett barn förbrukar i genomsnitt 10 GB var per månad. De vill veta om det är mest prisvärt att skaffa ett familjeabonnemang eller flera separata mobilabonnemang.

Prisexempel – Telenors familjeabonnemang 30 GB
Abonnemanget kostar 379 kronor i månaden, plus 189 kronor i månaden för varje användare utöver den som står som ägare på abonnemanget.
379 kr + 189 kr + 189 kr = 757 kronor i månaden.

Prisexempel – Comviqs abonnemang 10 GB
Comviqs abonnemang med 10 GB data kostar 195 kronor i månaden.
195 kr + 195 kr + 195 kr = 585 kronor i månaden.

Vad som blir billigast beror främst på vilken operatör som kan möta era behov. Klarar ni er med en lågprisoperatörs erbjudanden är det fullt möjligt att ni tjänar på separata mobilabonnemang hos dem.

Om deras erbjudanden inte passar er kan det dock vara klokt att titta på familjeabonnemangen. Till exempel kanske ni behöver högre surfmängd än vad lågprisoperatörerna kan erbjuda.

Se därför alltid till att jämföra kostnaden för ett familjeabonnemang med separata mobilabonnemang för att se vad som blir billigast för er.

Vilket är det bästa mobilabonnemanget för min familj?

Det bästa mobilabonnemanget för just din familj beror på vad ni är ute efter. Ni behöver så pass mycket surf att ingen i familjen känner sig begränsad i mobilanvändande.

Priset, per användare och totalt sett, ska också vara rimligt för er som ska använda mobilabonnemanget.

Tips! Det bästa mobilabonnemanget för familjer enligt oss kan du hitta på vår rekommendationssida.

Familjeabonnemangen fungerar lite olika hos de olika operatörerna. Läs igenom vår beskrivning av dem nedan, så hittar du förhoppningsvis en variant som passar er.

Är familjeabonnemang en bra lösning för mitt barn?

Ja, ett familjeabonnemang kan vara ett bra sätt att introducera ditt barn till ett eget mobilabonnemang. Du kan även lägga till en mobil till abonnemanget om barnet inte har någon telefon sedan tidigare.

Flera operatörer har mobiltjänster som låter föräldrar hålla koll på vad barnen gör på sin mobiltelefon. En sådan tjänst kan till exempel spärra abonnemanget mot betalsamtal och användning i utlandet. Om operatören har en sådan tjänst kan du aktivera den utan kostnad för barnets användare i familjeabonnemanget.

Tänk på att en del operatörer har extra billiga mobilabonnemang för barn och ungdomar under 18 år. Vill du jämföra dem kan du titta på vår tabell över mobilabonnemang för barn.

Vanliga frågor om mobilabonnemang för familjen

Vad innebär ett familjeabonnemang?

Ett familjeabonnemang innebär att hela familjen tecknar mobilabonnemang tillsammans. Oftast tecknar ni då ett abonnemang där ni sedan kan lägga till användare för varje familjemedlem. Andra gånger har ni varsitt mobilabonnemang hos samma operatör som faktureras tillsammans.

Vilket är det bästa mobilabonnemanget för familjen?

Det bästa mobilabonnemanget för familjen är det som matchar ert mobilanvändande allra bäst. Det ska också tillåta så många användare som ni vill lägga till i abonnemanget.

Hur väljer jag ett bra mobilabonnemang för min familj?

Du väljer ett bra mobilabonnemang genom att fundera på vad ni behöver och jämföra passande alternativ. Du bör kolla både på innehållet och priset på abonnemangen hos olika operatörer.

Finns mobilabonnemang med obegränsad surf för familjen?

Ja, det finns mobilabonnemang med obegränsad surf som passar utmärkt för familjen. Då surfar alla användare i familjeabonnemanget helt fritt.

Kan jag dela Telias mobilabonnemang med familjen?

Ja, hos Telia kan du lägga till extra användare till ditt mobilabonnemang. Sedan kan du fördela surfen som ni vill mellan användarna.

Kan jag bara lägga till familjemedlemmar i ett mobilabonnemang?

Nej, du kan lägga till vem du vill i ett familjeabonnemang. Det behöver inte vara familjemedlemmar, utan kan vara exempelvis vänner eller kollegor.