Bästa mobilabonnemanget 2020

Det kan vara svårt att välja ett mobilabonnemang som är bäst för alla. Vilket mobilabonnemang som är bäst för just dig beror på hur mycket du använder din mobil ohc hur täckningen är där du bor. Vi har därför jämfört och sammanställt en lista på de bästa mobilabonnemangen för olika målgrupper.

Bästa mobilabonnemanget med fri surf

Tre Obegränsat
499 kr/mån 549 kr/mån
 • Fri surf, samtal och SMS
 • 60 GB surf i andra EU-länder
 • Dela surfen med andra
Läs mer

Vad vi gillar med mobilabonnemanget

Med Tres mobilabonnemang med fri surf kan du känna frihet att använda din telefon helt obegränsat. Det är dock inte den fria surfen som får mobilabonnemanget att sticka ut från konkurrenterna. Det som gör mobilabonnemanget unikt är hur bra det fungerar utomlands.

Du kan använda Tres mobilabonnemang med fri surf på resa inom EU- och EES-länder. Utöver detta kan du även surfa i ytterligare 50 länder världen över. Något liknande erbjudande finns inte med något annat mobilabonnemang på marknaden. Precis som de flesta andra operatörerna är din surfmängd i utlandet något begränsad. Men du får trots det tillgång till hela 60 GB surf vilket är mer än hos många andra konkurrenter.

Tres mobilabonnemang är i det närmaste perfekt och ger dig som användare en enorm frihet att använda det hur mycket du vill och i stort sett var du vill.

> Läs mer & beställ hos Tre

Nackdelar med mobilabonnemanget

Den stora svagheten med Tres mobilabonnemang i jämförelse med andra mobilabonnemang med fri surf är priset. Tre är klart dyrare än konkurrenterna även om det finns möjlighet att få ner priset genom att välja en bindningstid på 12 månader.

En annan svaghet är täckningen. Tre är framför allt en operatör som passar för dig som bor i södra Sverige eller i städer. På landsbygden är Tres täckning något sämre och kan inte riktigt mäta sig med näten från vare sig Telia, Tele2 eller Telenor.

För vem passar ett mobilabonnemang med fri surf?

Ett mobilabonnemang med fri surf är perfekt för dig som streamar mycket film och serier eller laddar ned tunga filer. Med ett sådant internetanvändande förbrukar du mycket data och då kan fri surf vara en bra lösning för dig.

Fri surf passar även bra om du ofta delar med dig av din surf till vänner och familj, exempelvis genom att internetdela.

Andra rekommendationer

Telenors mobilabonnemang Obegränsat. Det håller liksom Tres alternativ en mycket hög kvalitet. Telenors mobilabonnemang med obegränsad surf är något billigare än Tres men du kan dessvärre inte använda mobilabonnemanget i lika många länder.

Du kan dock använda mobilabonnemanget som vanligt när du är på resa inom EU eller EES. Dessutom kan du använda surfen på resa i Myanmar, Thailand, Malaysia, Serbien, Montenegro, Schweiz, Andorra, USA och Turkiet.

Med Telenor Obegränsat får du använda hela 100 GB surf på utlandssemestern. Det är mer surf än hos någon annan mobiloperatör.

> Läs mer & beställ hos Telenor

Bästa mobilabonnemanget med mycket surf

Telenor Obegränsat
569 kr/mån
 • Fria samtal, sms och mms
 • Surfa som hemma i 41 länder
 • Dela på surfen upp till 8 personer
Läs mer

Vad vi gillar med mobilabonnemanget

Det som får Telenor att sticka ut från andra operatörer som har mobilabonnemang med mycket surf är framför allt att det är enkelt det är att använda mobilabonnemanget utomlands. Många mobiloperatörer begränsar surfmängden utomlands, men inte Telenor.

Med Telenors mobilabonnemang kan du använda hela din surfmängd upp till 100 GB utomlands. Skaffar du ett mobilabonnemang med mycket surf från Telenor kan du alltså använda hela din surf utomlands.

Något annat vi uppskattar med Telenors mobilabonnemang med mycket surf är möjligheten att surfa i fler länder än inom EU och EES. Det går även att surfa på många populära svenskresemål utanför Europa, till exempel USA och Thailand.

Telenor låter dig även spara surfen i en månad. Om du hela tiden får surf över månad efter månad kan det dock vara ett tecken på att du har för mycket surf.

> Läs mer & beställ hos Telenor

Finns det några nackdelar med mobilabonnemanget?

Den enda nackdel som egentligen finns med Telenors mobilabonnemang med mycket surf är priset. Det finns många operatörer som är klart billigare än Telenor. Om du inte utnyttjar alla fördelar du får med ett Telenor-abonnemang kan det vara bättre att välja ett annat mobilabonnemang.

Det bästa mobilabonnemanget för dig med mycket surf behöver nödvändigtvis inte vara det mest omfattande mobilabonnemanget.

Vem behöver ett mobilabonnemang med mycket surf?

Ett mobilabonnemang med mycket surf passar framför allt bra för dig som streamar mycket film och serier på din mobiltelefon. Det passar även bra för dig som tittar mycket på mycket videoklipp och laddar ner stora filer. Om du i stället bara surfar runt på webbsidor och svarar på mejl behöver du inte en lika mycket surf.

Andra rekommendationer

Hallons mobilabonnemang med 100 GB surf. Det är billigare än Telenor-abonnemanget och dessutom är det möjligt att spara oanvänd surf i upp till ett år. Hallons mobilabonnemang kan därför vara ett bra alternativ om du surfar olika mycket från månad till månad.

Med Hallons mobilabonnemang slipper du dessutom både bindningstid och uppsägningstid, vilket gör det väldigt enkelt att byta mellan olika mobilabonnemang om du inte skulle vara nöjd.

> Läs mer och beställ hos Hallon

Bästa mobilabonnemanget med lite surf

Halebop Mini 2 GB
99 kr/mån
 • 50 samtal & 500 SMS ingår
 • Samma nät och täckning som Telia
 • Sveriges mest nöjda mobilkunder
Läs mer

Vad vi gillar med mobilabonnemanget

Det bästa med Halebops mobilabonnemang är att dom använder samma mobilnät som Telia. Det betyder att du har lika bra täckning som Telia fast till en lägre månadskostnad.

Det är inte det billigaste alternativet på marknaden men om du inte behöver så mycket surf, vill ha bra täckning och klarar dig utan kundtjänst så passar det dig perfekt.

Ytterligare en fördel med Halebops mobilabonnemang är att det går att använda inom andra EU- och EES-länder.

> Läs mer & beställ hos Halebop

Finns det några nackdelar med mobilabonnemanget?

Nackdelarna med Halebops mobilabonnemang 2 GB är inte många. Möjligtvis är en nackdel att mobilabonnemanget inte är det billigaste på marknaden, men utöver det finns det inte mycket att klaga på. 

Vem passar ett mobilabonnemang med lite surf till?

Ett mobilabonnemang med lite surf passar bra för dig som använder din telefon för att ringa och smsa. Surfa på nätet gör du bara i nödfall.

Det Comviq-abonnemang som har allra lägst surfmängd har fortfarande mer än motsvarande abonnemang hos många av konkurrenterna. Att ha mer surf kan dock vara bra ibland. Om du går ut på nätet vill du vara säker på att du hinner kolla upp det du ska innan surfmängden tar slut. Dessutom ska surfen räcka en hel månad och tvingas du köpa ny kan det bli ganska dyrt.

Andra rekommendationer

Hallons mobilabonnemang med 4 GB surf. Mobilabonnemanget är billigast på hela marknaden. Du kan dock inte ringa till kundtjänsten. Men om du känner att du klarar dig utan det är Hallons billigaste mobilabonnemang helt klart ett bra alternativ. Precis som med Halebops mobilabonnemang kan du använda det på resa i ett annat EU- eller EES-land.

> Läs mer och beställ hos Hallon

Bästa mobilabonnemanget för barn och ungdomar

Hallon 25 GB
99 kr/mån 199 kr/mån
 • Fria samtal, SMS och SMS
 • Spara oanvänd surf
 • Ingen bindningstid
Läs mer

Vad vi gillar med mobilabonnemanget

Hallons mobilabonnemang har många surfnivåer att välja mellan. Dessa är utspridda från en mycket låg nivå upp till 100 GB. Det innebär att Hallon kan erbjuda en surfnivå som passar barn i olika åldrar och med olika surfbehov. Det vi rekommenderar som bör räcka för de flesta är på 25 GB.

Mobilabonnemangen hos Hallon är dessutom mycket billigare än konkurrenternas motsvarande mobilabonnemang. Dessutom är det vanligt att Hallon har diverse kampanjer och erbjudanden som gör mobilabonnemangen ännu billigare under en begränsad tid.

Till Hallons mobilabonnemang tillkommer varken bindningstid eller uppsägningstid. Det gör det väldigt enkelt för dig att dels byta abonnemangsform, dels byta operatör, när du vill.

> Läs mer & beställ hos Hallon

Finns det några nackdelar med mobilabonnemanget?

Det finns framför allt två nackdelar med Hallons mobilabonnemang för barn. Det ena är täckningen som inte är lika bra som hos många andra operatörer. Hallon använder sig av Tres nät som dessvärre inte är lika bra på landsbygden som i storstäderna.

Tips! Titta på Hallons täckningskarta för att få en bild över hur täckningen är där ditt barn kommer använda sitt mobilabonnemang.

Den andra nackdelen med ett mobilabonnemang från Hallon är kundtjänsten. Det går inte ringa till Hallon utan all kontakt sker via mejl eller chatt. Dessutom är öppettiderna inte lika bra som hos många större mobiloperatörer. En något knapphändig kundtjänst behöver dock inte påverka ditt barns mobilanvändning. Det beror helt på om ni stöter på några problem eller inte.

Andra rekommendationer

Vimlas mobilabonnemang med 25 GB surf. Surfmängden är samma som Hallon och den passar för många barn som gillar att streama videos och spela musik. Skulle 25 GB surf vara för lite eller för mycket har Vimla fler surfnivåer att välja mellan.

Styrkan med Vimlas mobilabonnemang är förutom priset, mobilnätet. Vimla använder Telenors mobilnät som når ut till hela 99 procent av den svenska befolkningen.

En nackdel med Vimla är att man inte erbjuder kundtjänst via telefon utan endast via mail och chat.

> Läs mer & beställ hos Vimla

Bästa mobilabonnemanget för pensionärer

Tele2 3 GB
159 kr/mån 199 kr/mån
 • Fria samtal, SMS och MMS
 • Bra kundtjänst som du kan ringa till
 • JUST NU! 3 månader fri surf
Läs mer

Vad vi gillar med mobilabonnemanget

Det finns mycket att gilla med Tele2s mobilabonnemang för pensionärer. Först och främst finns det många surfnivåer att välja mellan. Det spelar ingen roll om du surfar mycket eller lite på nätet; Tele2 har något som passar dig. Det vi rekommenderar för pensionärer är Tele2s mobilabonnemang med 3 GB surf.

Tele2 har dessutom ett av Sveriges bästa mobilnät vilket gör att du kan använda mobilabonnemanget i stort sett överallt i hela landet. I en undersökning gjord av P3 rankades mobilnätet som det näst bästa i Sverige.

Dessutom har Tele2 en mycket omfattande kundtjänst som du kan komma åt under såväl vardagar som helger.

> Läs mer & beställ hos Tele2

Finns det några nackdelar med mobilabonnemanget?

En nackdel med Tele2s mobilabonnemang är priset. Det är klart dyrare än många andra konkurrenter. Dessutom måste du ha fyllt 65 år innan du kan teckna det. Hos många andra operatörer är åldersgränsen för pensionärsabonnemang 55 år.

Andra rekommendationer

Hallons pensionärsabonnemang med 6 GB data. Hallon är en lågprisoperatör som kan erbjuda mycket låga priser. Hallon har dessutom många valmöjligheter om inte 6 GB surf är rätt för dig.

En svaghet med Hallons mobilabonnemang är kundtjänsten. Det går nämligen inte att ringa till operatören vid eventuella problem med abonnemanget. En annan svaghet är att mobilnätet inte är lika bra som det som Comviq använder. Hallon använder sig av Tres mobilnät som framförallt fungerar bra i större städer, men något sämre på landsbygden.

> Läs mer & beställ hos Hallon

Bästa mobilabonnemanget för familjer

Telenor Obegränsat
569 kr/mån
 • Fri surf, samtal & SMS
 • Enkelt att lägga till fler i familjen
 • Surfa utan extra kostnad inom EU
Läs mer

Vad vi gillar med mobilabonnemanget

Telenors familjeabonnemang är bra på så sätt att det finns många surfnivåer att välja mellan. Oavsett hur många ni är i familjen och hur mycket ni surfar kan ni hitta något som passar er. Dessutom kan du som har huvudabonnemanget själv fördela surfen på familjemedlemmarna ifall deras mobilsurfande skiljer sig åt. Vi tror att ett mobilabonnemang med fri surf är perfekt för en familj.

Telenors mobilabonnemang för familjer är väldigt prisvärt. Det ordinarie priset för ett mobilabonnemang är billigare än hos exempelvis Telia som också erbjuder mobilabonnemang för familjer. Dessutom är det billigare att lägga till fler familjemedlemmar.

> Läs mer & beställ hos Telenor

Finns det några nackdelar med mobilabonnemanget?

Det finns egentligen inga större nackdelar med Telenors mobilabonnemang. Det skulle möjligtvis vara täckningen som är sämre än hos både Tele2 och Telia. Täckningen kan dock vara bra för dig, det beror på vart i landet du bor.

Titta på Telenors täckningskarta för att se hur bra täckningen är där ni planerar att använda mobilabonnemanget mest. Täckningskartan hittar du på Telenors hemsida.

I det stora hela håller dock Telenors mobilabonnemang för familjer mycket hög klass.

Varför bör man skaffa ett familjeabonnemang?

Ett familjeabonnemang passar bra om du vill spara pengar på familjens mobilräkning. Ju fler ni är som delar på mobilabonnemanget desto billigare blir det. Det blir dessutom lättare att få koll på familjens mobilutgifter eftersom alla kostnader samlas på en och samma faktura.

Med ett familjeabonnemang kan du få bättre koll på ditt barns mobilanvändande genom att exempelvis begränsa surfen. Du kan även spärra ditt barns nummer för betal- och utlandssamtal.

Andra rekommendationer

Telias mobilabonnemang med fri surf. Mobilabonnemanget är dyrare än hos Telenor men då får du samtidigt tillgång till Sveriges bästa täckning. Dessutom får du rabatterat pris på ditt mobilabonnemang om du har bredband hos Telia och om du är yngre än 28 år. Med Telias mobilabonnemang är det möjligt att samla totalt fem familjemedlemmar. Telia har dessutom en mycket bra och omfattande kundtjänst vilket kanske lockar just dig.

> Läs mer & beställ hos Telia

Bästa mobilabonnemanget för studenter

Hallon 25 GB
99 kr/mån 199 kr/mån
 • Fria samtal, SMS och MMS
 • Spara oanvänd surf
 • Ingen bindningstid
Läs mer

Vad vi gillar med mobilabonnemanget

Vi rekommenderar 25 GB till studenter. Det är en surfmängd som är mer än tillräcklig för de flesta samtidigt som den inte är lika dyr som mobilabonnemang med mer surf.

Det vi framför allt tycker om med Hallons studentabonnemang är antalet surfnivåer. Det finns totalt fem nivåer att välja mellan vilket är flest av samtliga operatörer. Utöver det tillkommer varken någon bindningstid eller uppsägningstid och du kan spara oanvänd surf. Dessutom är studentabonnemanget mycket billigare än hos många konkurrenter, vilket passar bra för en studentplånbok.

Allt detta sammantaget gör Hallons studentabonnemang mycket bra och flexibla. Det finns något som passar alla oavsett hur ens mobilanvändande ser ut.

> Läs mer & beställ hos Hallon

Finns det några nackdelar med mobilabonnemanget?

Det finns inga större nackdelar gällande mobilabonnemangets utformande. Den nackdel som finns är att Hallon använder sig av Tres nät som inte alltid är det bästa. Telenor, Telia och Tele2 har alla bättre mobilnät. Innan du skaffar ett mobilabonnemang för studenter hos Hallon bör du därför titta på operatörens täckningskarta för att få en bild av hur täckningen kommer vara där du bor.

Andra rekommendationer

Comviqs studentabonnemang med 16 GB surf. En fördel med Comviq jämfört med Hallon är mobilnätet och täckningen. Comviq använder sig av Tele2s nät som är klart bättre än det mobilnät Hallon använder sig av.

Comviq har dessutom en mycket bra och omfattande kundtjänst med flera kontaktvägar att välja mellan. Ingen lågprisoperatör har bättre kundtjänst än Comviq så vid eventuella problem kan du lätt få hjälp.

> Läs mer & beställ hos Comviq

Bästa mobilabonnemanget för företag

Telness 10 GB
329 kr/mån
 • Samma nät och täckning som Telia
 • Ingen bindningstid eller dolda avgifter
 • Skräddarsydda lösningar för företag
Läs mer

Vad vi gillar med mobilabonnemanget

Det vi gillar främst med Telness är att dom helt och hållet har fokuserat på företagare.

Telness har samma villkor för alla företag oavsett storlek. Det betyder att du slipper omförhandla eller jaga erbjudanden. Om Telness förbättrar erbjudandet med mer surf eller lägre pris så gäller det automatiskt alla Telness kunder.

Det finns flera surfnivåer att välja mellan men eftersom Telness inte har några bindningstider eller uppsägningstider så kan ni enkelt öka eller minska surfen när ni vill

Med Telness mobilabonnemang för företag kan du ringa alla medarbetare helt kostnadsfritt över hela världen. Mobilabonnemanget kan du dessutom använda till samma kostnad som i Sverige när du befinner dig på resa inom hela EU och EES.

> Läs mer & beställ hos Telness

Finns det några nackdelar med mobilabonnemanget?

Den främsta nackdelen med Telness företagsabonnemang är priset. Mobilabonnemangen är klart dyrare än hos flera konkurrenter. Det finns exempelvis andra lågprisoperatörer som erbjuder mobilabonnemang för företag som är flera hundra kronor billigare varje månad.

Andra rekommendationer

Tres mobilabonnemang Fri surf. Till skillnad från Telness ger Tre inga valmöjligheter; Tre har endast ett mobilabonnemang med fri surf. I jämförelse med konkurrenterna är dock mobilabonnemanget väldigt billigt. Det finns ingen operatör på marknaden som kan erbjuda fri surf till låga 249 kr/mån.

Om du väljer mobilabonnemanget med en bindningstid ingår dessutom 3Världen, vilket innebär att du kan använda mobilabonnemanget till samma pris som i Sverige i 80 länder. Dessutom ingår 10 samtalstimmar och 3 000 sms och mms från Sverige till alla EU-, EES- och 3Världen-länder.

> Läs mer & beställ hos Tre

Hur vi avgör vilket mobilabonnemang som är bäst

När vi har utsett de bästa mobilabonnemangen i respektive kategori har vi tittat på flera faktorer. Beroende på vilken typ av mobilabonnemang det rör sig om har vi lagt större vikt vid vissa faktorer. Vi har exempelvis värdesatt en omfattande kundtjänst mer när vi ut valt det bästa mobilabonnemanget för pensionärer än när vi valt ut det bästa mobilabonnemanget för barn.

Faktorer vi har tittat på:

 • Surfmängd
 • Pris
 • Täckning
 • Kundtjänst
 • Utlandsanvändning

Varför du bör lita på våra rekommendationer

Vi har lång erfarenhet av att jämföra mobilabonnemang. Under årens gång har vi fått en bra uppfattning om vilka mobilabonnemang som passar olika målgrupper och vad man efterfrågar. Vi uppdaterar operatörernas priser och villkor dagligen och om det skulle det ske några större förändringar uppdaterar vi även våra rekommendationer på denna sida. Du kan därför alltid vara säker på att rekommendationerna på sidan är aktuella just nu.

Hur vet jag vilket mobilabonnemang som är bäst för mig?

Vilket mobilabonnemang som är bäst är egentligen en helt subjektiv fråga. Det mobilabonnemanget som är bäst för dig är det som uppfyller dina kriterier. För att du ska hitta rätt mobilabonnemang är det flera saker du ska tänka på.

 • Datamängden ska motsvara ditt internetanvändande. Vilken datamängd du behöver beror på vad du gör på nätet och hur ofta du surfar på nätet. Du behöver en mer surf om du tittar på mycket videoklipp, spelar spel och streamar filmer. Om du däremot bara surfar på nätet och läser mejl klarar du dig på en mindre mängd.
 • Mobilabonnemanget måste ha bra täckning. De olika operatörerna använder sig av olika mobilnät. Vilket som är bäst beror till stor del på var du bor. Innan du tecknar ett mobilabonnemang bör du därför jämföra operatörernas täckningskartor. På så sätt kan du se vilken operatör som har bäst täckning där du planerar att använda ditt mobilabonnemang som mest.
 • Du ska välja mobilabonnemanget som är billigast. När du vet vilken typ av mobilabonnemang du vill ha bör du jämföra priserna. På så sätt kan du hitta det mobilabonnemang som är billigast.

Vanliga frågor

Har jag ångerrätt på mobilabonnemang?

Ja, ibland kan du ha ångerrätt på mobilabonnemang. Ångerrätten gäller i 14 dagar under förutsättning att du tecknade mobilabonnemanget på distans. Tecknade du mobilabonnemanget i butik kan du ångra det om butiken har öppet köp.

Även fast du har ångerrätt kan du bli betalningsskyldig för den del av tjänsten som du har hunnit utnyttja.

Kan jag teckna mobilabonnemang med betalningsanmärkning?

Ja, hos vissa operatörer kan det vara möjligt att teckna mobilabonnemang trots betalningsanmärkning men inte hos alla.

Hur lång är uppsägningstiden på mobilabonnemang?

Uppsägningstiden på ett mobilabonnemang får som längst vara en månad. Det finns dock operatörer som helt valt att slopa uppsägningstiden på sina mobilabonnemang.

Hjälpte den här artikeln dig? JA NEJ

Vad är det du behöver hjälp med?

Ditt namn:

Din e-mailadress (om du vill ha svar):

Skicka

Filip Svensson

Skribent

filip.svensson@mobilabonnemang.se