Tekniker som klättrar i en telemast.Tele2 har valt att samarbeta med finska Nokia som ska sköta utbyggnaden av Tele2:s 5G-corenät. Nu hoppas man att utbyggnaden för 5G-nätet kan starta redan i år. Foto: Jan Hrezik/Shutterstock.com

Mobilnät

Tele2 inleder ett samarbete med finska Nokia som blir nätleverantör för kärnan i Tele2:s 5G-nät. Tele2 räknar med att utbyggnaden av 5G-nätet startar i år, skriver ComputerSweden.

Tele2 väljer finländska Nokia som 5G-partner. Nokia blir därmed nätleverantör för kärnan i Tele2:s 5G-nät. Avtalet gäller även Lettland, Estland och Litauen.

Utbyggnaden har pausats efter att Huawei inte godkändes av PTS

Det har verkligen stormat kring utbyggnaden av 5G-nätet efter att Post- och telestyrelsen inte godkände kinesiska telekombolaget Huawei som teknikleverantör till 5G-nätet.

Det var på inrådan av den svenska säkerhetspolisen, Säpo, som Post- och telestyrelsen i oktober meddelade att de operatörer som blivit godkända att delta i 5G-auktionen inte får använda utrustning från Huawei.

Auktionen som skulle ha påbörjats under hösten har blivit uppskjuten efter att Huawei överklagade Post- och telestyrelsens beslut till kammarrätten. Flera av de svenska leverantörerna som stått beredda att rulla ut 5G på bred front är besvikna över att auktionen har skjutits upp.

Sverige bryter avtalet med Kina om de väljer Nokia framför Huawei

Så sent som förra veckan skrev Huaweis chefsjurist en officiell skrivelse till Stefan Löfven och tre andra ministrar där Huawei hotar med att dra Sverige inför internationella skiljedomstolen då de anser att Sverige har brutit mot investeringsskyddsavtalet eftersom finska Nokia blivit bättre behandlade än dem själva.

Tele2 väljer Nokia för 5G-corenätet

Tele2 har sökt en partner som kan sköta utbyggnaden av Tele2:s 5G-corenät på ett driftsäkert sätt, vilket är något som finska Nokia nu kan erbjuda den svenska nätleverantören. 

Tele2 hoppas att utbyggnaden av 5G-nätet kan starta redan i år och man förväntar sig att utbyggnaden av nätet kommer att pågå under flera år. Med den nya corenät-infrastrukturen kommer både 4G- och 5G-uppkopplingen få högre hastigheter, vilket kommer ge lägre svarstider för både företag och konsumenter.