Huaweis logga på glasfasadHuawei driver delar av Tre och Telenors 3G-nät från sin verksamhet i Rumänien. Foto: J. Lekavicius/Shutterstock.com

Samarbeten

Många länder har valt att blockera kinesiska Huawei eftersp, man tror att deras utrustning utgör en säkerhetsrisk i mobilnäten. I Sverige är det däremot fritt fram att använda Huaweis utrustning. Nu kan Dagens industri rapportera att både Tre och Telenor låter Huawei sköta delar av driften i deras gemensamma 3G-nät. Huawei sköter driften från Rumänien.

Det kinesiska företaget Huaweis utrustning misstänks användas av den kinesiska regeringen för att spionera på andra länder. Det har fått både länder och operatörer att dra öronen åt sig. Nu kan dock Dagens industri meddela att flera svenska operatörer har avtal med Huawei.

Det ska röra sig om Telenor och Tre som tillsammans har ett avtal med Huawei.

Huawei sköter driften i det gemensamma 3G-nätet

Telenor och Tre tecknade avtalet med Huawei genom det samägda bolaget 3GIS för några år sedan. Det innebär att Huawei sköter delar av driften i det svenska 3G-nätet från sin verksamhet i Rumänien.

Telenor uppger att Huawei inte kan använda 3G-nätet för att spåra svenska mobilanvändare. Samtidigt ser man just nu över avtalet med Huawei eftersom man har planer på att montera ned 3G-nätet inom kort. Enligt Tre finns det dock inga planer på att montera ned 3G-nätet förrän 2025.

Anders Ygeman ser risker med operatörernas avtal

Den svenska digitaliseringsministern Anders Ygeman ser vissa risker med Tre och Telenors samarbete med Huawei. Utan att veta hur operatörernas upplägg ser ut i detalj säger han att det finns risker med att utkontraktera verksamhet till andra länder.

Enligt Ygeman kan operatörernas upplägg även innebära vissa risker när de tuffare bestämmelserna gällande data- och telenätet träder i kraft i slutet av året. Lagförslaget innebär att en aktör kan nekas tillstånd att driva mobilnät om säkerheten i landet hotas.