5G-router från Tre100 konsumenter kommer att få en 5G-router från Tre för att testa det nya nätet. Foto: Pressbild/Tre

Mobilnät

Tre har lanserat det första publika 5G-nätet i Sverige. Med hjälp av konsumenterna kommer operatören att utforska möjligheterna med 5G, och på så sätt ligga i framkant när 5G lanseras på den bredare marknaden, skriver Tre i ett pressmeddelande.

Innan jul invigde Tre det första svenska 5G-nätet som är tillgängligt för konsumenter. Nätet finns i närheten av Tres huvudkontor söder om Stockholm, i närheten av Enskeden och Globen.

Telia Sveriges vd: Vi vill inte vänta längre

Vd:n för Tre Sverige, Haval van Drumpt, menar att förseningen av 5G-auktionen har gjort att utrullningen har gått alldeles för långsamt.

– Vi vill inte vänta längre utan komma igång och lära oss mer om tekniken och dess möjligheter tillsammans med konsumenterna, säger han i ett pressmeddelande från Tre.

Genom att redan nu utforska vad 5G-tekniken har att erbjuda, planerar Tre att vara väl förberedda vid den bredare lanseringen av 5G. Då vill de använda de insikter och den kunskap som har visat sig genom det tidigare nätet.

Testar nätet med hjälp av konsumenter

Konsumenter som bor i området där nätet finns kan anmäla intresse för att testa det nya 5G-nätet på Tres hemsida. Tre väljer sedan ut 100 personer som får testa de olika tjänsterna som 5G öppnar upp för.

Var och en kommer till exempel att få en 5G-router installerad gratis och testa telefoner med stöd för 5G. I stället för att betala för något abonnemang kommer konsumenterna betala genom att dela med sig av sina erfarenheter, och därmed hjälpa Tre att vidareutveckla 5G-nätet.

Mer spektrum öppnar för högre hastigheter

Det har tidigare etablerats olika testnät runt om i Sverige. Under testerna har Tre lyckats uppnå hastigheter på mellan 500 och 700 Mb/s som högst.

Med tanke på att mängden spektrum i dessa nät är begränsade är det här mycket bra resultat. När Tre får tillgång till spektrum även i andra frekvensband förväntas både högre hastigheter och bättre täckning för 5G-nätet.

Under 2020 kommer Tre också att bygga ut sitt nät i fler delar av Stockholm.