Foto: Balkanscat / Shutterstock

Företagsaffärer

När Com Hem och Tele2 går samman lämnar Allison Kirkby rollen som vd för Tele2. Men innan sammanslagningen går igenom har hon passat på att köpa aktier i företaget till ett värde av en miljon kronor.

Tele2:s vd köper aktier för en miljon

Allison Kikrby kommer lämna sin post som vd för Tele2 när sammanslagningen med Com Hem går igenom. Men innan det sker har hon passat på att satsa lite pengar i telekomjätten. Den 5 februari köpte Allison Kirkby 10 000 aktier i Tele2, vilket framgår av Finansinspektionens insynslista. Köpet gjordes till kursen 97:50 kronor vilket innebär att Kirkby betalade närmare en miljon kronor. 

Enligt bolagets egen hemsida äger Kirkby drygt 40 000 aktier i företaget, men om de 10 000 senaste är medräknade är oklart. Totalt har hon i alla fall aktier i företaget till ett värde av flera miljoner.

Tele2-aktien har gått mycket bra sedan Kirkby tillträdde

Varför Allison Kirkby valde att köpa aktier i Tele2 strax innan sammanslagningen och hennes avgång är oklart, men det går självklart att spekulera. Sedan brittiskan tog över rollen som vd 2015 har Tele2-aktien gått mycket bra. Under 2017 var aktien den som gick bäst av alla storbolagen på Stockholmsbörsen. Kanske tror hon mycket på ett lyckad sammanslagning med Com Hem som över tid kommer lyfta Nya Tele2-aktien till nya höjder.

I samband med att sammanslagningen presenterades i början av januari rasade dock Tele2-aktien kraftigt men har stabiliserats sedan dess. Com Hem-aktien steg dock i samband med att sammanslagningen offentliggjordes. Sedan dess har den backat något.

Det här innebär sammanslagningen för aktieägarna

För aktieägarna i Tele2 innebär inte sammanslagningen någon förändring. Man kommer behålla sina aktier som övergår i Nya Tele2. För Com Hem:s aktieägare däremot blir det en del förändringar. För varje Com Hem-aktie kommer man erhålla 37,02 kronor kontant och 1,0374 B-aktier i Nya Tele2.