Kvinna tittar ner på mobil, med storstadsmiljö i bakgrunden.Telias mobilnät utsågs ännu en gång till Sveriges bästa i umlauts årliga mätning. Foto: Gorodenkoff/Shutterstock.com

Rapporter

Benchmarkföretaget umlaut har precis publicerat sin årliga mätning av Sveriges största mobilnät, och ännu ett år är det Telia som tar hem vinsten i samtliga tre mätkategorier. Telia vinner även på totalen med 968 poäng av 1 000 möjliga, vilket gör mobilnätet till ett av de högst rankade i världen.

Umlauts oberoende tester av de fyra största operatörernas mobilnät omfattar tre olika kategorier: tal, data och crowd (crowdsourcing). Testen görs via bil med mätinstrument och pågår under en längre period i storstadsområden, mindre städer och vägnät. Resultaten från dessa mätningar kombineras med mätningar via appar, vilket alltså kallas crowdsourcing.

För fjärde året i rad (enligt umlauts nya mätningsmetod, men för sjunde året i rad totalt sett) är det Telias mobilnät som levererar bäst nätkvalitet och kundupplevelse. Telia kommer på första plats inom varje mätkategori och blir även segrare på totalen med 968 poäng av 1 000 möjliga.

Ett av de högst rankade mobilnäten i världen

De höga poängen gör Telias mobilnät till ett av de högst rankade även ur ett globalt perspektiv. 

Staffan Åkesson, teknisk chef på Telia Sverige, konstaterar att det har blivit allt viktigare att ha en säker och stabil mobiluppkoppling, både för privatpersoner och företag, och det därför är väldigt glädjande att få så tydliga bevis på att Telia kan leverera precis det.

Resultat i tal, data och crowd

I kategorin tal utvärderar man bland annat samtalskvalitet, lyckade uppkopplingar och uppringningstid, och här fick Telia 263 poäng av 270 möjliga. I datakategorin, där man till exempel tittar på upp- och nedladdning av filer, surf och streaming på Youtube, fick Telia 468 av 480 poäng och i crowd-kategorin 237 av 250 poäng.

Läs mer om alla resultat och hur de andra operatörernas nät presterade i umlauts rapport.