Svenska flaggan i bakgrunden och en 5G mast.Ett helt år har gått sedan Tre lanserade sitt publika 5G-nät. I dag har Tre tillgång till 5G i sju städer från Malmö i söder till Uppsala i norr. Foto: Comdas/Shutterstock.com

Mobilnät

För exakt ett år sedan lanserade Tre sitt publika 5G-nät. Utbyggnaden av 5G-nätet har fortsatt under 2020 och i dag har Tre 460 installerade 5G-siter i sju städer, vilket ger en 16-procentig befolkningstäckning.

Tre var den första operatören som lanserade ett publikt 5G-nät. Under året har telekombolaget fortsatt med utbyggnaden och har nu en befolkningstäckning på 16 procent genom deras 460 installerade 5G-siter som finns i sju städer. 

16 procent av Sveriges befolkning har tillgång till 5G-nätet

Enligt Tres tekniska direktör, Per Stigenberg, var man tidigt ute när det gällde satsningen på att bygga ut 5G-nätet. Något som har fortsatt under 2020.

Tack vare Tres snabba utveckling bor hela 16 procent av den svenska befolkningen i ett område som har tillgång till Tres 5G-nät. Däremot har de inte kunnat få till de riktigt höga hastigheterna eftersom auktionen av frekvensbanden har blivit uppskjuten

Utbyggnaden av 5G-nätet fortsätter

Tre kommer att fortsätta utbyggnaden av 5G-nätet i Sverige under 2021 till 2022. I Stockholm och Malmö finns det ett väl utbyggt 5G-nät redan i dag, men eftersom man inte har fått tillgång till frekvenserna i 3,5 GHz- eller 2,3 Ghz-bandet kan man inte komma upp i de hastigheter som 5G kan leverera. 

Kunderna behöver dock inte oroa sig för att missa 5G-tåget och i dag räcker det snabba 4G-nätet för att täcka den efterfrågan och det användarmönster som finns.

4G-nätet fungerar väldigt bra även för tung trafik

Enligt Per Stigenberg fungerar 4G bra i dag även när det gäller tung trafik som kräver mycket data som streaming eller att man surfar på hemsidor som är väldigt tunga. Under de kommande åren kommer hela ekosystemet kring 5G att utvecklas. Det kommer att komma nya telefoner och 5G-tjänster som är mer avancerade där hastigheten faktiskt har en betydelse. Men enligt Per Stigenberg är vi inte där än. 

I dag har Tres kunder, genom uppkoppling till någon av de 460 installerade 5G-siterna, tillgång till 5G-nätet i Stockholm, Malmö, Lund, Helsingborg, Uppsala, Västerås och Göteborg.