Combitechs och Tre Sveriges vd:ar och business managers i kontorsmiljöFrån vänster i bild: Per Åkesson

Samarbeten

För att möta efterfrågan på enklare mobilnätslösningar inom industrin har Tre tagit fram en samlad tjänst för enskilda företagsnät. Tjänsten erbjuder Tre i samarbete med Combitech, och förhoppningen är att lösningen ska snabba på digitaliseringen inom svensk industri.

Tre Sverige har inlett ett samarbete med it- och teknikkonsultbolaget Combitech. Tillsammans ska parterna ta fram en plattform som gör att företag kan ha sina engna LTE-nät. Näten är så kallade Private Networks, vilket inkluderar installation, drift, mobilsystem och frekvensutrymme.

Tre och Combitech har som mål att samarbetet ska öka taken för digitaliseringen inom industrin, och att konkurrenskraften för svenska företag ska stärkas. Så småningom kommer företagen även att kunna använda 5G-nät med denna lösning.

Industrin har behov av enskilda nät

Vd:n för tjänsteleverantören Combitech heter Hans Torin. Harn berättar att de har sett stora behov av enskilda nät och modern mobilradioteknik hos svenska företag, efter att ha samarbetat och haft dialog med ett flertal aktörer inom industrin.

Kraven som industrikunder ofta ställer är att all infrastruktur, såsom nätverk och servrar, ska finnas i den egna lokalen, för att själva kunna ha kontroll över näten. Än så länge har drift och underhåll, frekvenser och hård- och mjukvara varit uppdelade hos tre olika aktörer, vilket har sinkat digitaliseringen hos företagen.

Första helhetstjänsten för privata mobilnätverk i Sverige

Lösningen som Tre och Combitech har tagit fram samlar alltså allt detta i en helhetstjänst. Medan Tre står för frekvenserna, är det Combitech som står för att driva näten lokalt. De tekniska lösningarna som används tas från en annan nordisk telekomleverantör.

– Vi är glada att nu kunna erbjuda Sveriges första helhetstjänst för privata mobila nätverk, säger Hans Torin i ett pressmeddelande från Tre.

Även Tre Sveriges teknikchef Per Stigenberg ser ett stort intresse för 4G och 5G hos industriföretagen.

– Det här är ett mycket bra sätt att samarbeta där vi är experter på telekom och industrin har god kunskap om vad som kan optimeras, effektiviseras och utvecklas.