Kvinna är irriterad över dålig täckning på mobilen.Det finns några enkla saker du kan prova om du upplever dålig mobiltäckning. Det kan behövas en fast eller mobil bredbandslösning och en router. Foto: fizkes/Shutterstock.com

Mobilnät

Har du tänkt på att mobilnäten är gjorda för att användas utomhus? När mobiltelefonen kom var det ju tänkt att den skulle användas på språng. Hemma använde man sin hemtelefon. Men nu använder vi mestadels mobiltelefonen hemma, och då kan man behöva göra vissa saker för att få bättre täckning inomhus.

Mobilnäten är inte byggda för att ge bra täckning inomhus. Bostadens väggar dämpar radiosignalen utifrån, och därför blir täckningen sannolikt sämre inomhus än utanför din bostad. Post- och telestyrelsen har tagit fram en guide med tips på hur du kan förbättra din täckning i olika förhållanden. Här delar vi med oss av några av tipsen.

Enkla och snabba tips

Här kommer först några enkla tips som du kan testa på direkten!

  1. Använd telefonen på en plats i din bostad där du upplever att täckningen är bättre. Ofta är täckningen olika bra på olika platser i bostaden. Förhoppningsvis innebär inte detta att du typ måste stå på en pall i ett hörn av lägenheten och hålla upp telefonen mot taket. Om så är fallet kanske något av de mer avancerade tipsen kan vara något!
  2. Använd handsfree. Det kan vara så att du skärmar av antennen när du håller i telefonen. Japp, även moderna telefoner har antenner, men de sitter inuti telefonen.
  3. Om du använder trådlösa hörlurar kan du dra fördel av flexibiliteten och lägga telefonen där du vet att den har bra täckning.

Skaffa en router

Om du inte redan har en bredbandsuppkoppling och en router som förlänger wifi-signalen kan det vara läge att skaffa det om du upplever dålig mobiltäckning hemma. Men då måste du alltså ha ett bredbandsabonnemang, antingen för ett fast bredband eller ett mobilt bredband.

Har du redan en router? I så fall kanske du måste placera den på något annat ställe för att förbättra wifi-täckningen. Vill du ha täckning i hela hemmet måste du placera routern på en central plats i hemmet. Den ska också stå ungefär i midjehöjd.

Har du ett stort hem måste du kanske använda någon typ av repeater, som förstärker wifi-signalen från din router.

Byt operatör

Om du känner att du har provat allt och fortfarande har dålig täckning kanske du behöver byta operatör. Alla operatörer använder nämligen olika nät och alla nät har inte täckning överallt. Du kan läsa mer om operatörernas olika nät på vår sida om mobiloperatörernas täckning.