Foto: Roman Babakin / Shutterstock

Artiklar

Telia Sveriges chef Hélène Barnekow har sagt upp sig. Fram till dess att man hittat en efterträdare tar företagets vd Johan Dennelind över Barnekows arbetsuppgifter.

Hélène Barnekow började arbeta på Telia 2014, då i rollen som chef för Group Commercial. Sedan juni 2015 har hon varit bolagets Sverigechef.

Hoppar av efter nästan tre år

Trots att Hélène Barnekow nu väljer att lämna Telia låter hon hälsa via ett pressmeddelande att hon kommer följa verksamheten med stort intresse även i framtiden. Barnekow arbetade i Boston när hon kontaktades av vd:n Johan Dennelind för cirka tre år sedan. Där och då fanns inga planer på att flytta tillbaka till Sverige men Telias helt nya strategi lockade. Under de nästan tre åren Barnekow nu suttit på posten som Sverigechef har mycket hänt kring bolaget.

– Mina år på Telia har präglats av det stora förändringstrycket på telekommarknaden. Och trots en tuff marknadssituation har vi både vuxit vår konsumentaffär och stabiliserat företagsaffären, säger hon, i ett pressmeddelande.

Vd:n tar över tillfälligt

Innan man hunnit hitta och utse en ersättare är det Telias vd Johan Dennelind som tar över.

– Hélène Barnekow har initierat ett omfattande förändringsarbete i den svenska verksamheten och accelererat den digitala transformationen av Telia Sverige. Hélène driv och entusiasm har varit en positivt bidragande förändringskraft för företaget, säger Johan Dennelind, i pressmeddelandet.

Di:s analytiker förutspådde avhoppet

Hélène Barnekow blev nyligen del av spelbolaget Kindreds styrelse och samtidigt har Johan Dennelind flaggat för åtstramningar i Sverige. När dessa uppgifter kom ut började genast Di:s analytiker Richard Bråte misstänka att något var på väg att hända med Telia Sveriges ledning.

”Uttalandet om ytterligare besparingar i kombination med nyheten om att Sverigechefen tar plats i spelbolaget i Kindreds styrelse, är två tecken som inte kan tolkas på annat sätt än att den svenska verksamheten är på väg att få en ny chef”, skrev Bråte i slutet av mars.