glad kvinna pratar i mobilenTelias dataanalyser visar att svenskarna ringer både fler och längre samtal från mobilen. Under mars och april noterades en ökning på hela 27 procent. Foto: Rido/Shutterstock.com

Rapporter

Enligt dataanalyser från Telia har tiderna av karantän och social distansering fått svenskarna att ändra sina vanor när det gäller traditionella röstsamtal från mobilen. Samtalen i Telias nät ökade med totalt 27 procent under mars och april, och man har även sett en uppåtgående kurva för samtalens längd.

Telia har analyserat samtalsdata i sitt nät mellan mars 2019 och april 2020 och kan nu konstatera att de traditionella röstsamtalen från mobilen har fått ett rejält uppsving i Sverige och faktiskt ökat mer än vårt mobilsurfande. Det var i mitten av mars, i samband med att myndigheterna gick ut med starkare rekommendationer om social distansering, som den uppåtgående trenden tog fart på riktigt. Vecka 12 registrerades en ökning av mobilsamtal på nästan 37 procent om man jämför med motsvarande period förra året.

Totalt sett har röstsamtalen ökat med 27 procent under mars och april i år, och Telia har i sina dataanalyser även kunnat se att samtalen i snitt blivit 27 procent längre.

Överraskande comeback

Enligt Holger Haljland, ansvarig för Telias mobila erbjudanden, är det egentligen inte så konstigt att man inte sett en större ökning av mobilsurf, eftersom allt fler håller sig hemma och då kopplar upp sig mot sitt eget wifi. Men att röstsamtalen skulle göra en så pass stark comeback, menar han är lite av en positiv överraskning.

– För en månad sedan lanserade vi #EnsammaTillsammans – ett inspirerande initiativ för fler samtal till nära och kära. Att göra det där extra samtalet betyder mycket och framförallt för våra äldre som kanske inte är så vana vid digitala lösningar ännu. Så det här är verkligen ett jätteroligt resultat, säger han i ett pressmeddelande.

Regionala skillnader

I Telias dataanalys framgår det även att det finns regionala skillnader när det gäller ökningen av röstsamtal. Högst upp på listan hamnar Region Stockholm, där mobilsamtalen har ökat med nästan 32 procent. På en andra plats kommer Norrbotten med en ökning på 29 procent, och Sörmland blir trea med 28 procent.

Man har även sett skillnader mellan kommunerna. Stockholm sticker ut med en ökning på cirka 42 procent, men även i kommuner som Övertorneå och Haparanda har invånarnas mobilsamtal ökat markant de senaste månaderna.