Hand håller upp en xbox handkontroll framför en surfplatta på ett skrivbordTelia lockar konsumenter till 5G-nätet med Xbox Game Pass som ger Telias kunder tillgång till över 100 olika konsolspel. Foto: Andrey Aboltin/Shutterstock.com

Samarbeten

Spelindustrin inom video- och dataspel blomstrar. Nu har Telia inlett ett unikt samarbete med Microsoft där Telias kunder får möjligheten att testa Xbox Game Pass Ultimate direkt i sina Android-mobiler och Xbox-konsoler. 

Allt fler svenskar har fått upp ögonen för video- och dataspel, och en av de hetaste trenderna inom mobilspel just nu är cloud gaming. Genom ett unikt samarbete med Microsoft blir Telia den första operatören inom EU som kan erbjuda sina kunder Xbox Game Pass Ultimate. Tjänsten innebär att Telias kunder får tillgång till massor av spel direkt till sina Android-mobiler, deras Xbox eller till Windows 10-datorer.

Video- och dataspel växer i alla åldrar

Spelindustrin och e-sportsrörelsen fortsätter att växa och Sverige ses lite som ett mecka för video- och dataspel. De flesta svenskarna under 45 år spelar video- eller dataspel minst en gång i veckan.

Det svenska mobilnätet, som är ett av de bästa i världen, tillsammans med mogna smartphone-användare har gjort att allt fler spelar online-spel på sina mobiltelefoner. Den nya trenden cloud gaming växer, och för att möta sina kunders behov vill Telia kunna erbjuda den bästa möjliga spelupplevelsen för cloud gaming.

Cloud gaming innebär att du kan spela onlinespel var du än befinner dig och på vilken enhet du vill. Du kan alltså fortsätta att spela ditt spel oavsett vilken enhet du använder. Men de flesta spelen kräver dock fortfarande att du har en handkontroll.

Fortsätt spela var du än befinner dig

Tjänsten Xbox Game Pass ger Telias kunder tillgång till över 100 olika AAA-konsolspel som tidigare inte varit tillgängliga på moderna mobiler. Telia Sveriges chef för konsumentaffären, Henrik Lönnevi, säger i ett pressmeddelande att kraftfulla molntjänster i kombination med det nya 5G-nätet ska leverera spelupplevelser utöver det vanliga i mobilen, utan några speciella krav på hårdvara.

Enligt mätföretaget Umlaut, som gör kvalitetstester av mobilnät runt om i världen, har Telia det bästa nätet i Sverige. För att kunna möta kundernas behov när det gäller bland annat cloud gaming kommer kapaciteten i 4G-nätet att fördubblas samtidigt som 5G-nätet byggs ut. 

Telias 5G-nät finns redan i dag i över 20 städer runt om i landet. Målet är att mer än 90 procent av befolkningen ska ha tillgång till 5G-nätet senast 2023.