Mittuniversitetet i SundsvallPå Mittuniversitetet i Sundsvall har Telia invigt Sveriges tredje 5G-nät. Foto: SilvanBachmann/Shutterstock.com

Mobilnät

Telia har startat igång Sveriges tredje mobilnät. I ett samarbete med Mittuniversitetet i Sundsvall har Telia startat igång ett 5G nät som ska hjälpa Sverige att ligga i framkant när mobilnätet blir kommersiellt. För universitetet och regionen är det nya nätet en milstolpe.

I väntan på att 5G ska slå igenom i Sverige fortsätter Telia att starta upp lokala 5G-nät. I dagarna startades Sveriges tredje 5G-nät. Sedan tidigare har Volvo Construction Equipment i Eskilstuna och KTH i Stockholm fått 5G-nät. Den här gången var det Sundsvalls tur, närmare bestämt på Mittuniversitetet.

Mobilnätet hjälper Sverige att ligga i framkant när 5G blir kommersiellt

5G-nätet på Mittuniversitetet är tänkt att vara en permanent installation som kommer vara viktig för att utforska hur det nya mobilnätet kan användas. Genom att Telia och Mittuniversitetet skapar en testmiljö kan företag, forskare, studenter och entreprenörer samarbeta för att Sveriges 5G-arbete ska ligga i framkant när mobilnätet rullar ut till resten av befolkningen. Exakt när det blir är dock oklart, men det sker troligtvis någon gång under 2020.

Telia tror att Västernorrland har goda förutsättningar att skapa framtida 5G-lösningar, mycket tack vare den starka industrin som finns i regionen. 

Samtidigt som nätet lanseras i Sverige öppnar även RISE ICT ett kontor i Sundsvall. RISE ICT är en division inom forskningsinstitutet RISE, Research Institutes of Sweden.

5G-nätet är en milstolpe för universitetet

Mattias O´Nils, professor på Mittuniversitetet anser att det nystartade 5G-nätet är en milstolpe för både universitetet och regionen. 

– Det ger oss möjlighet att ytterligare stärka vår position inom forskning av AI och Internet of Things för ett smartare samhälle och industri. 5G-nätet i kombination med RISE-etableringen stärker våra forskningsprogram inom industriell IoT och inom system för miljömätningar, säger Mattias O´Nils .

Det arbetas med det nya mobilnätet över hela Sverige

Det pågår just nu ett omfattande 5G-arbete i Sverige. I Umeå har man bland annat dragit igång projektet Umeå 5G där det är tänkt att hela staden ska fungera som en testmiljö. Målet är att ha Europas första 5G-universitet och Sveriges första 5G-universitetssjukhus.