Vy över flera pistade nedfarter i Åre.Telia tänder Åres första publika 5G-nät den 10 september. Nu kan Årebor och turister njuta av snabbare uppkoppling och nedladdningshastigheter. Samtidigt pågår en modernisering av 4G-nätet som kommer att ge snabbare bredbandsuppkoppling och en bättre kundupplevelse. Foto: Alexei Novikov/Shutterstock.com

Mobilnät

I helgen kan Åreborna få ta del av skidortens första publika 5G nät. Nu kan även Åre sälla sig till de andra svenska orterna där både människor och företag får ett bättre mobilnät med snabbare uppkoppling. 

Den 10 september trycker Telia på knappen och sätter igång Åres första publika 5G-nät. Alla som har 5G-abonnemang och mobiltelefoner som har stöd för 5G kan nu ta del av Telias nya 5G-nät. 5G-nätet ger högre datahastigheter och snabbare uppkoppling.

Utbyggnaden av 5G beräknas vara klart till 2025

5G-nätet kommer att täcka de centrala delarna av Åre, Duved och Björnänge. Men Telia kommer att fortsätta utbyggnaden för att täcka hela Åre med omnejd. Till 2023 räknar Telia med att deras 5G-nät ska täcka 90 procent av befolkningen. Hela utbyggnaden av 5G-nätet ska vara klart 2025.

Staffan Åkesson, Telias tekniska chef och CTO, säger i ett pressmeddelande att det är precis lika viktigt med en väl fungerande infrastruktur med ett högpresterande nät som att ha välpistade backar i ett skidmecka som Åre. 

Högre datahastigheter och kortare svarstider

Telias 5G-nät kommer, enligt Staffan Åkesson, att bidra till att användarna får ta del av högre datahastigheter och kortare svarstider. Dessutom drivs 5G-nätet av förnybar el till 100 procent.

5G-nätets unika egenskaper banar vägen för mer innovativa och fler digitala tjänster som exempelvis autonoma transporter, automatiserad produktion och en mycket bättre spelupplevelse för de som spelar spel i mobilen. 

Det nya 5G-nätet kommer även att bidra till ett snabbt och stabilt bredband till platser där det saknas i dag.

Moderniseringen av 4G fördubblar kapaciteten

Samtidigt som Telia rullar ut sitt 5G-nät i Åre pågår även en modernisering av 4G-nätet. Moderniseringen av 4G-nätet innebär att kapaciteten fördubblas när de byter ut den gamla utrustningen mot den nya mer energisnåla tekniken.

För Teliakunder innebär det snabbare bredbandsuppkoppling och en bättre upplevelse. Moderniseringen av 4G-nätet beräknas vara klar till den 10 september.