Mobilnät

Mobilabonnemang med helt fri surf erbjuds sedan ett antal år tillbaka inte av svenska operatörer. Vissa abonnemang marknadsförs med ”fri surf” men har då endast en hög begränsning av mängden mobildata; mellan 100-200 GB/månad. Anledningen är enkel: fri surf missbrukas lätt av konsumenter som använder sin mobiltelefon för att dela internet till andra användare och som ersättning för ett nätverk i hemmet. 

Nu har Telia dock försökt återgå till de erbjudanden om fri surf som tidigare fanns, men den här gången endast för sociala medier. Med ett mobilabonnemang från Telia erbjuds du surfa helt fritt på Facebook, Instagram, Facebook Messenger, Whatsapp, Kik och Twitter. Du kan du med andra ord fortsätta surfa trots att din månatliga surfmängd är förbrukad. Detta gäller abonnemangen Telia Mobil Komplett och Telia Mobil Dela, två mobilabonnemang med fast pris. Detta erbjudande kan dock komma att försvinna då kritik har riktats mot Telia där kritiker anser att företaget favoriserar de stora sociala medierna.

Fri surf på sociala medier har lett till kritik mot Telia

De nya mobilabonnemangen är endast några månader gamla men har redan lett till stark kritik mot Telia. Kritiken kommer från de som anser att internet inte ska begränsas eller favoriseras på något sätt. Kritiker argumenterar att Telia, i och med att erbjudandet endast gäller fri surf på vissa sociala medier, favoriserar vissa tjänster och försvårar för konkurrenter till de redan dominerande sociala medie-tjänsterna. 

Nu har även PTS gett sig in i debatten och efter en granskning av de EU-förordningar som finns kring reglering av internet har man valt gå emot Telia. PTS har gett Telia 30 dagar på sig att sluta erbjuda kunder mobilabonnemang som ger fri surf på sociala medier. Om detta förbud kommer träda i kraft är ännu oklart då Telia har möjlighet att överklaga beslutet till förvaltningsrätten. 

Mobilabonnemang med fri surf ovanligt

Mobilabonnemang med fri surf är mycket ovanligt på den svenska marknaden. Vill du ha fri surf så är det istället fast eller mobilt bredband som gäller. Du som ändå vill ha en hög gräns för mobildata-användning bör göra en jämförelse av mobilabonnemang då priserna för abonnemang med mycket surf skiljer sig kraftigt mellan operatörer. 

Är du ute efter att använda din mobiltelefon för att internetdela till andra enheter som dator och/eller surfplatta så bör du leta efter ett mobilabonnemang med 4G. Med 4G får du de överlägset högsta hastigheterna även om täckningen kan vara begränsad i vissa delar av landet. Ett tips är därför att även undersöka operatörernas täckningskartor. På så vis kan du vara säker på att det finns tillräckligt bra täckning där du kommer att befinna dig.