Telias vd Johan Dennelind ställer sig positiv till nyförvärven. Foto: Pressbild / Shutterstock

Lanseringar

Telia meddelade tidigare under Juli att man köpt de norska telekombolagen Get och TDC. Bolagen som främst är verksamma inom fasta tjänster och företagsaffärer ska stärka Telias position ytterligare på den norska marknaden. 

Redan i dagsläget har flera av Telias satsningar i Norge gett resultat. I dagsläget täcker deras mobilnätverk 98 procent av landet. Med de uppköp som man nu genomfört får man dessutom en framträdande roll inom fibernätverket då Get har över en halv miljon anslutna fiberkunder. 

Telia investerar stort 

Affärerna som Telia genomför i Norge var de först i en rad av stora uppköp. Inte långt efter meddelade Telia att man köper Bonniers tv-utbud för totalt 9,2 miljarder kronor, vilket rapporterades av bland annat Computer Sweden

Jämfört med affärerna i Norge bleknar dock affären i Sverige. Totalt landar köpsumman för de norska bolagen på 21 miljarder norska kronor enligt Di, vilket gör det till en avsevärd investering även för telekomjätten Telia. 

Tänk på! Trots Telias stora förvärv under den senaste tiden är investeringarna i Norge överlägset störst. 

Vad Telia planerar att göra konkret med de nyförvärvade norska bolagen är ännu inte helt klart. Troligtvis kommer deras verksamhet att fortsätta, men i ny regi. 

Integration av Telias tjänster möjlig 

TDC som var ett av de bolagen som ingick i affären har i dagsläget en framträdande roll inom företagsförsäljning. I ett pressmeddelande av Telia säger vd Johan Dennelind att erbjudandena till företagen nu kan komma att bli konvergerade. 

Dennelind ställer sig generellt väldigt positiv till affären och säger att man tidigare genomfört en rad lyckad förvärv i Norge. Han tror inte heller att denna affären är något undantag och säger sig se fram emot att välkomna både kunder och anställda till Telia. 

Förvärvet är för nävarande hos prövning hos flera myndigheter. Beskedet förväntas dock komma under de kommande månaderna.