samsung galaxy S20 och telias logotyp på fasadSamsungs nya Galaxy S20 är en av mobiltelefonerna som du kan köpa med Telias erbjudande på 5G-redo mobilabonnemang. Foto: H_Ko/Shutterstock.com och Karolis Kavolelis/Shutterstock.com

Lanseringar

Telia förbereder sig för den stora 5G-utbyggnaden, och lanserar nu ett erbjudande för kunder som vill göra detsamma. Kunder hos Telia kan köpa en 5G-redo Samsung-mobil tillsammans med ett 5G-abonnemang med valfri surfmängd.

5G-utbyggnaden i Sverige är i startgroparna, och operatörerna gör sig redo för den nya generationens mobilnät. Redan nu släpper Telia ett mobilabonnemang som privatkunder kan köpa tillsammans med en Samsung-mobil – som båda har stöd för 5G-tekniken.

– Det här erbjudandet riktar sig till konsumenter som vill göra sig redo för den nya tekniken och utforska dess möjligheter när väl 5G finns på plats, berättar chefen för Telias mobilaffär, Vahdat Zehtab, i ett pressmeddelande.

Erbjuder 5G-paket med mobil och abonnemang 

Kunderna har tre olika mobiler från Samsung som de kan välja mellan. Modellerna är S20, S20+ och S20 Ultra. Mobilerna är alltså redo att koppla upp sig på 5G-nätet, men fram till att utbyggnaden är klar fungerar telefonerna lika bra med Telias 3G- och 4G-nät, skriver Telia.

Mobilen köps som ett paket tillsammans med mobilabonnemanget Telia Mobil. Abonnemanget finns med flera olika surfmängder: 2 GB, 6 GB, 30 GB, eller obegränsad surfmängd.

Det går att köpa mobilen utan ett nytt abonnemang, men då fungerar det inte med 5G.

Marknaden förbereder 5G-auktion och utbyggnad av nätet

Telia var den operatör som stod bakom det första 5G-nätet, som infördes på KTH i Stockholm. Efter det har flera liknande 5G-nät lanserats i olika delar av landet, och den breda utbyggnaden är på väg att påbörjas. Både offentliga verksamheter, näringsliv och akademier samarbetar för att utforska och testa möjligheterna med 5G.

Förutom det tekniska arbetet kräver utbyggnaden också en del myndighetsbeslut. Till att börja med ska Post- och telestyrelsen dela ut frekvensband för 5G, vilket är en av de viktigaste förutsättningarna för 5G. Den auktionen väntas hållas i oktober i år.