Kollage med Telia-logga på fasad och mobilmastTelias stora 5G-utrullning får vänta till nästa år. Enligt operatören är inte efterfrågan tillräckligt stor. Foto: jussitur och kriangphrom/Shutterstock.com

Mobilnät

Telia kommer inte börja med sin stora 5G-utrullning i år, det skriver SvD. Operatören tycker inte att efterfrågan är tillräckligt stor just nu. Under året kommer dock en småskalig 5G-utrullning att påbörjas, men det nya mobilnätet blir inte tillgängligt för gemene man förrän 2020. 

Telia har det tufft och bolaget har gått sämre än vad man hoppats på. Förhoppningen är dock att det ska vända inom kort, men det är inte 5G-näten som ska få Telia på rätt köl igen. Faktum är att Telias 5G-nät inte kommer att lanseras i stor skala förrän någon gång nästa år, det rapporterar SvD.

Det betyder helt enkelt att den som har planer på att skaffa en 5G-telefon gör bäst i att vänta med det till någon gång nästa år.

Efterfrågan är inte tillräckligt stor just nu

Operatören är själva medvetna om att kundernas efterfrågan på snabbare och stabilare nät ökar och att den kommer fortsätta göra det även i framtiden. Telia har trots det gjort bedömningen att det inte behövs någon massutrullning av 5G just i dagsläget. Man säger att det inte är något som kunderna vill ha just idag.

5G-utrullningen kommer ske successivt

Telias stora utrullning av det nya mobilnätet kommer ske nästa år men redan i år kommer 5G finnas i liten skala på några platser i Sverige.

5G kommer inte bli tillgängligt för alla svenskar över en natt. Den här utrullningen kommer att ske gradvis.

Störst efterfrågan kommer från företagskunderna

I dagens läge är det mycket skriverier om 5G och det första kommersiella 5G-nätet har redan rullats ut i USA. I Sverige är det dock främst hos företagskunderna som den största efterfrågan finns. Telias vd, Johan Dennelind, säger att den stora efterfrågan finns bland företagen. Många företag vill ha stabilare och säkrare nät än vad som finns i dagsläget. Dennelind tror dessutom att företagen är beredda att betala för den ökade kostnad som de nya näten innebär.