äldre kvinna tittar på surfplattaTelenor och Loopeli vill förenkla digital kommunikation mellan äldre och deras anhöriga. Foto: pixinoo/Shutterstock.com

Artiklar

I dagsläget råder besöksförbud på alla äldreboenden i Sverige. Telenor och företaget Loopeli inleder därför ett samarbete för att underlätta den digitala kommunikationen mellan äldre och deras anhöriga – målet är att under de kommande veckorna utrusta ett tiotal av landets äldreboenden med senioranpassade surfplattor.

Coronavirusets utbrott och spridning har resulterat i besöksförbud på landets äldreboenden. I syfte att bryta social isolering och skapa nya möjligheter till digital kommunikation har Telenor och entreprenörsbolaget Loopeli nu inlett ett samarbete. Tillsammans ska de utrusta ett tiotal av Sveriges äldreboenden med senioranpassade surfplattor där de äldre ska kunna prata med sina anhöriga genom videosamtal.

Stort behov av digitala lösningar

Enligt Ulrika Steg, chef för företagsaffären på Telenor, har samhället kanske aldrig varit så beroende av digitala kommunikationslösningar som nu. Man har framför allt sett ett ökat behov bland äldre, som i många fall saknar andra länkar till omvärlden.

– När en grupp människor ställs utanför hela samhället är det självklart för oss att hjälpa till. Vårt mål med detta är att underlätta vardagen för så många familjer som möjligt och förhoppningsvis göra det enklare att kunna fira en digital påsk tillsammans. Loopeli har utvecklat en riktigt bra lösning för just detta och nu kör vi järnet för att få ut produkten till så många som möjligt när den behövs som mest, säger hon i ett pressmeddelande.

Vill motverka digitalt utanförskap

Entreprenörsbolaget Loopeli har utvecklat en digital kommunikationstjänst där alla oavsett ålder enkelt ska kunna samtala till exempel via videosamtal och radio. Bolaget startades 2019 med ambitionen att motverka digitalt utanförskap, och man ser nu mycket positivt på samarbetet med Telenor.

Kostnadsfri kommunikation

Telenor och Loopeli har som mål att utrusta ett tiotal äldreboenden med specialanpassade surfplattor. Så länge besöksförbuden råder lånas plattorna ut kostnadsfritt, och under denna period kan anhöriga även ladda ner Loopelis tjänst till sina mobiler helt gratis.