telenors logga på husfasadTelenor är en av de operatörer som har valt att vänta med sin 5G-lansering. Foto: Mino Surkala/Shutterstock.com

Lanseringar

2020 var året då 5G skulle få sitt genombrott i Sverige. Flera av de större operatörerna tycker det var dags att lansera 5G redan i maj, men Telenor är en av operatörerna som har valt att vänta, skriver Telekom idag.

Flera operatörer lanserade 5G till sina kunder redan i maj. I Telias inbjudningar stod det att operatören hade rullat ut sitt 5G-nät i smyg i flera veckor. Det fick Tre att påpeka för omvärlden att de kört 5G i ett litet område i Stockholm sedan ett år tillbaka.

Stor uppståndelse när Telenor inte lanserade 5G

Andres Suazo på Telenor säger att helgen när flera andra operatörer lanserade 5G blev väldigt hajpad och att deras egna agerande var det enda mogna bland de stora operatörerna.

Det blev mycket uppståndelse både internt hos Telenor och hos deras kunder som undrade när Telenor skulle lansera 5G. Men Telenor hade en klar strategi som de valde att följa och att reagera populistiskt skulle inte vara lösningen.

Telenor vill att 5G fungerar smärtfritt för kunderna

Enligt Andres Suazo har man hela tiden sett till kundernas bästa när det gäller lanseringen av 5G, och när det är bra för kunden kommer Telenor att lansera det nya nätet.

För att lansera 5G måste det finnas en bra och homogen täckning i de städer där man lanserar 5G. Det ska inte bara fungera på ett torg. Upplevelsen för kunderna blir dålig annars, och då har man urholkat allt vad 5G är. 

Vill vara klara till auktionerna av frekvensbanden

Även om Telenor har valt att vänta med lanseringen betyder det inte att de inte arbetar på det. Telenor har sedan förra året arbetat med teknisk uppgradering och förtätning av basstationer.

Just nu bygger man ut nätet så att man är klar till efter auktionen som PTS kommer att hålla för spektrum i de viktiga frekvensbanden. Då kommer kunderna att kunna komma upp i de hastigheter man kan förvänta sig av 5G och inte som det fungerar i dag där det är väldigt skakigt. 

PTS auktion kommer hållas i november, och när spektrum för frekvensbanden 3,5 GHz samt 2,3 GHz finns kommer allt att gå väldigt snabbt.